Startsida / Inlägg

Chris O’Neill och Madeleine på kungligt uppdrag

av Jenny Alexandersson

Det genererade en hel del rynkade pannor och kommentarer hos Sveriges kungaexperter när det visade sig att Chris O’Neill backat ur från Nobelfesten. Ja jag är en av dem, jag anser fortfarande att det ur ett pr-perspektiv var ett misstag från Chris sida att inte vara på plats i Blå Hallen. Hursomhelst, i går kväll var han i alla fall på plats vid Madeleines sida när hon tillsammans med resten av familjen närvarade vid Svenska Akademiens sammankomst i Börshuset i Stockholm.

Madeleine bar en grålila sammetsklänning och Chris frack.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var också på plats.

Svenska akademien sammanträder en gång i veckan, men de mötena är endast för akademiens ledamöter, men en gång per år har de en offentlig sammankomst inför publik och det är alltid den 20 december på akademiens högtidsdag.

Svenska Akademien instiftades 1786 av Gustaf III och dess uppgift är att  arbeta på svenska språkets ”renhet, styrka och höghet”, dvs. dess klarhet, uttrycksfullhet och anseende. Man ger bland annat ut en ordbok, en ordlista och en grammatikbok. Och så utser man såklart nobelprisvinnaren i litteratur.

Chris förstod inte så mycket av det som sades i Börshuset, men Madeleine lutade sig ibland mot honom och viskade förklaringar i hans öra.

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB