Startsida / Inlägg

Drottningen berättar om sin pappa och kopplingen till nazismen

av Jenny Alexandersson

Alldeles nyss la kungahuset upp en video där drottning Silvia berättar om de undersökningar hon har gjort kring sin pappa och hans kopplingar till nazismen. För ett par år sedan gjorde TV4:s Kalla Fakta ett program om hur mycket närmare Walther Sommerlath stod partitet än vad som tidigare varit känt och de visade upp en del oklarheter kring hur han tog över en judisk mans företag i Tyskland.

Drottningen säger i filmklippet att hennes föräldrar aldrig talade med henne eller hennes syskon om den här tiden.

Och hon svarar på den fråga som jag undrade över redan när TV4 sände programmet. Varför kommenterade drottningen inte de nya uppgifterna om sin pappa? Det hade varit så enkelt för henne att kort säga att hon tar avstånd från nazismen och de eventuella kopplingar som då fanns mellan hennes pappa och partiet. För ingen kan anklaga henne för saker som hennes far har gjort, inga barn kan eller behöver ta det ansvaret. Arvssynd finns inte.

Istället var det bara tyst från slottet och nu berättar drottningen varför.

– Kanske många har undrat varför jag inte har svarat på frågor kring min far tidigare. Det var inte bara det känslomässiga arbetet som var svårt att hantera. Det krävdes efterforskning, kunskap och det krävdes svar om händelser som inträffade för 70 år sedan. Detta är en process som tar tid. Och den kanske inte alltid är så lätt att göra i det offentliga ljuset heller.

Se mer på kungahusets hemsida här!

Kungahuset har även lagt upp alla de dokument som drottningen tagit del av samt kabinettskammarherre Erik Norbergs rapport i form av en bok.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB