Startsida / Inlägg

Kungafamiljen anmäler Se och Hör

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2013-04-15 kl. 10.59.28

Så här är vi vana vid att se den norska kungafamiljen. De ställer ofta upp på bild i samband med högtider, kungliga tillställningar, jobbtillfällen eller semestrar. Vid privata semestrar gör man ofta överenskommelser med pressen, om fotograferna får ta bilder vid ett arrangerat tillfälle så låter de oftast familjen vara i fred resten av tiden.

I lördags var de på plats för att titta på Ridderrennet som är en årlig skidtävling för funktionshindrade i Norge.

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 11.00.46

Prinsessan Märtha Louise, kronprinsessan MetteMarit och Haakon var alla med för att ledsaga en deltagare i spåret. Och vid tävlingens slut var de med och delade ut medaljer till vinnarna tillsammans med Ingrid Alexandra och Sverre Magnus.

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 10.58.08

Efteråt träffade man den samlade pressen. Familjen åkte skidor, visade upp sina snowracers och grillade marshmallows framför kamerorna.

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 10.58.22

Samtidigt pågår en konflikt mellan kungafamiljen och den norska versionen av Se och Hör (Se og Hør). Kungafamiljen har anmält tidningen till norska Pressens Faglige Utvalg, PFU (motsvarar Pressens opinionsnämnd i Sverige) för brott mot god publicistisk sed.

För en tid sedan publicerade tidningen ett över 60 sidor långt bildreportage från kungafamiljens privata badsemester på Korsika och St. Barts. Bilderna var tagna i smyg på långt avstånd med teleobjektiv utan att familjen visste om det. Med sin anmälan vill hovet få klarhet i vad som ska räknas som kungafamiljens privatliv och vad som inte ska göra det.

Norska hovets presschef, Marianne Hagen, har gjort en del uttalanden i pressen och förklarar att kungafamiljen tycker att Se og Hør gått över gränsen i flera veckors tid och haft mycket faktafel i sina tidningar. Bland annat har det angetts att familjen betalat över en halv miljon för sitt semesterhus och att tidningen gett läsarna intrycket att de fått en exklusiv intervju med paret.

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 10.58.39

Men i helgen var det bara glada miner framför kamerorna och nu återstår att se vad PFU kommer med för svar.

Vi har haft ett liknande fall här hemma i Sverige. Ni kanske minns att jag i  februari berättade att drottning Silvia anmält flera tidningar till Allmänhetens pressombudsman för att man publicerat bilder på konstnären Elisabeth Ohlson Wallins tavla ”Pizzabuffén”.

Pressombudsmannen fann inga skäl att vidta några åtgärder och drottningen överklagade till Pressens opinionsnämnd, PON.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB