Att fria och fälla kunglig bevakning
avPå tal om den norska kungafamiljen. I dag både friades och fälldes norska Se og Hør inför PFU (Pressens faglige utvalt som kan sägas vara den norska motsvarigheten till Pressens opinionsnämnd).
I mars anmälde kungafamiljen tidningen till den norska pressombudsmannen efter att de bland annat publicerat bilder på familjen i badkläder under en semester på St Barts.
Familjen befann sig på en offentlig strand och tidningen friades.
Men de fälldes för smygtagna bilder vid kungens 75-årsfirande där även bilder på barnen publicerades. De fälldes även för oriktiga uppgifter om kostnaden för resan till St Barts och för att hovet inte fick bemöta uppgifterna. De fick även kritik för återgivningar/publiceringar av intervjuer från utländska tidningar med prinsessan Märtha Louise och kronprinsessan Mette–Marit.
Jag är inte helt samlad i mina tankar när det gäller det här ännu. Frågan om hur nära medierna får gå de kungliga är svår. Rätten till privatliv är viktig, men så är även mediernas rätt att publicera bilder och vara en nyhetsförmedlare – men vad ska väga tyngst och när?
Att som kunglig stå i baddräkt på en offentlig strand i St Barts, en plats där många kändisar och paparazzis rör sig, känns inte tungt nog för att hävda privatlivets helgd och mycket riktigt blev tidningen inte heller fälld för de bilderna.
Men vad för slags bilder ska anses vara olagliga? Från och med måndag den 1 juli träder en ny lag om fotograferingsförbud i kraft. Lagen har fått kritik från bland annat journalistförbundet som anser att det är fel att man förflyttar ansvaret från ansvarig utgivare till den enskilda fotografen som tvingas ta ställning om bildtagningen är olaglig eller inte i det ögonblick bilden tas – eller inte tas.
Jag upplever att de europeiska kungafamiljerna också har blivit mer aktiva och reagerar mot publiceringar genom att göra anmälningar till pressombudsmannen. Ni minns väl drottning Silvias anmälan i samband med att den omtalade ”pizzatavlan” av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin?
PON friade Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan.