Startsida / Inlägg

Korruption, pengatvätt och skandaler?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2013-06-28 kl. 11.20.01

Jag har ju tidigare berättat att det spanska kungahuset har varit hårt pressat av skandaler den senaste tiden. Kung Carlos reste till Botswana förra året för att jaga elefanter (!) och tog med sig älskarinnan. Under resan halkade kungen i en trappa, skadade höften och reste tillbaka till Spanien i en privatjet. Det var så spanjorerna fick vetskap om resan.

Och kronprinsessan släkting har skrivit en avslöjande bok om Letizias privatliv. Även drottning Sofia har blivit omskriven i en skandalbok, ”Drottningens ensamhet” av Pilar Eyre. I boken kallar hon kungen för en ”professionell förförare” och hävdar att kungaparet haft skilda sovrum sedan 1976.

Skärmavbild 2013-06-28 kl. 11.20.30

Och så kom korruptionsanklagelserna mot prinsessan Cristinas man Iñaki Urdangarin som fick titeln hertig när han gifte sig med Cristina. Han anklagas för att ha förskingrat flera statliga miljoner genom organisationen Instituto Nóos. Med hjälp av mail visade åklagaren att även Cristina hade vetskap om vad som pågick.

Skärmavbild 2013-06-28 kl. 11.22.18

Nu kommer nya uppgifter om att skatteverket kan ha hjälpt kungahuset att tvätta illegala inkomster via påhittade fastighetsaffärer. Prinsessan Cristina har registrerats som säljare av tretton lantegendomar – fastigheter som hon inte äger. Skatteverket bad kungahuset om ursäkt och menade att det var de som begått ett misstag i registreringen. Otroligt nog lyckades de göra samma misstag 13 gånger. DN:s korrespondent Nathan Shachar skriver i dagens tidning att spanjorerna är mycket väl medvetna om att kungen får pengar genom medling vid exportaffärer och att det kan vara sådana pengar som kan ha tvättats genom markaffärer.

Spanjorerna är såklart kritiska till sin kungafamilj och både drottning Sofia och kronprins Felipe har blivit utbuade vid offentliga sammanhang.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB