Startsida / Inlägg

Diskriminering och usla ursäkter

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-03-27 kl. 15.40.40

Ibland blir det extra tydligt hur vårt samhälle behandlar minoriteter och hur smygrasismen finns på de mest oväntade ställen. I tisdags var kronprinsessan Victoria med när regeringens vitbok Den mörka och okända historien lanserades på Södra Latin. Här ovan hälsar hon på Singoalla Millon, en känd romsk profil som berättar sin historia i boken.

Boken bygger på arkivmaterial, forskningsrapporter och intervjuer med romer och beskriver övergrepp och kränkningar av romer i Sverige under 1900-talet.

Det är bra att Victoria är med under sådana här event, jag vet att hon är oerhört engagerad i utsatta människors situation och jobbar hårt för att motverka utanförskap.

Skärmavbild 2014-03-27 kl. 15.09.09

I samband med lanseringen inträffade något som många romer tyvärr är vana vid – en kränkning och ett typexempel på riktigt ful dold rasism. Diana Nyman (på bilden här ovan) från Romska rådet som var inbjuden att tala under lanseringen blev stoppad och utschasad från hotell Sheratons matsal när hon skulle äta frukost. Personalen vägrade låta henne äta sin mat i matsalen, istället fick hon en kopp kaffe ute i lobbyn – trots att hon visade upp sin rumsnyckel och berättade att hon faktiskt bodde på hotellet. Det här skedde inför ögonen på alla andra frukostgäster.

Det mest anmärkningsvärda i den här historien är de ”ursäkter” som hotellets tillförordnade vd Thomas Johansson har kommit med. I ett telefonsamtal med Diana Nyman säger han att hans personal känner sig kränkt av hennes upplevelse.

Personalen känner sig kränkt?

Det finns tydligen en film från en övervakningskamera som tydligt visar att en ur personalen föser ut Diana Nyman från frukostmatsalen. Och den personen känner sig nu kränkt? Jag kokar av ilska! I det här fallet hade det varit bättre att lägga sig platt, be Diana Nyman om ursäkt och erbjuda henne en ordentlig kompensation. Att gnälla och försöka skjuta över ansvaret på den drabbade stinker dåligt omdöme och hela händelsen är ett typexempel på hur den dolda rasismen drabbar romer.

Tummen upp till kronprinsessan som prioriterar event och uppdrag som sätter fokus på utsatta människors verklighet.

Här nedan kan du se Integrationsminister Erik Ullenhags tal.

 

Uppdatering: Och till slut kom en ursäkt från Sheraton: 

https://www.facebook.com/note.php?note_id=662137827166150

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB