Startsida / Inlägg

Prinsessan Madeleine, landskapsbesök och en förbannad journalist

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-02-04 kl. 22.08.26

I måndags var Madeleine och Chris på besök i Gävle, Madeleine är ju hertiginna av Hälsingland och Gästrikland och brukar besöka landskapen relativt regelbundet. Det här var första gången som Chris var med. De hälsades välkomna av landshövding Barbro Holmberg.

Skärmavbild 2015-02-04 kl. 22.08.17

Prins Daniels föräldrar Olle och Ewa Westling var med under lunchen på Gävle slott och det var ett kärt återseende för dem alla.

Skärmavbild 2015-02-04 kl. 22.07.56

På programmet stod bland annat ett besök på fritidsgården Helges där det togs en hel del selfies. Kungafamiljen skriver ju aldrig autografer, men bilder ställer de gärna upp på.

Skärmavbild 2015-02-04 kl. 22.09.20

Sådana här resor brukar vara ganska småputtrigt trevliga. Det ingår ofta något företagsbesök (den här gången hos Esrie Gropup) och något kulturellt evenemang eller träff med elever på en skola eller ungdomsverksamhet. Folk är glada över prinsessans besök och det brukar komma en hel del lokal press utöver det vanliga entouraget av kvällstidningar, Svensk Damtidning och bildbyråer. Journalisterna hoppas ju såklart att det blir en pratstund, att prinsessan ska svara på några frågor. Men Madeleine är inte helt lätt när det gäller medier, hon är inte överdrivet förtjust i intervjuer.

Och den här gången fick hon svidande kritik. Den ansvarige utgivaren för Sveriges Radio Gävleborg, Leif Eriksson, skrev ett öppet brev till hovet och kungafamiljen efter besöket. Du kan läsa det här!

Han menar att det är Madeleines skyldighet att ställa upp på intervjuer i samband med ett offentligt uppdrag och att det inte duger att ducka för pressen. Han skriver bland annat:

”Det är nu dags att ändra på detta. Uppvisningen i Gävle nu senast är ovärdigt en modern monarki och ett envist Garbouppträdande är amatörmässigt.

Det är med andra ord hög tid att prinsessan Madeleine inser sitt ansvar och sitt uppdrag under ett officiellt besök.

Att vinka och le räcker inte och att se sig själv höjd över demokratin och öppenheten är obegriplig och unken.”

Jag kan hålla med honom. Madeleines uppdrag i Gävle är inte bara att besöka företag och skolor för att tillfredsställa sitt eget intresse för dess verksamheter utan även för att (med mediernas hjälp) se till att så många som möjligt får kunskap om de människor och ställen hon besöker. Att vägra svara på frågor blir väldigt konstigt i sammanhanget.

Vad tycker ni?

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB