Startsida / Inlägg

De ska fixa Carl Philips och Sofias bröllopsmiddag

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-04-27 kl. 13.17.04

Det blir en lång rad med stjärnkockar som ska laga all mat till Sofias och prins Carl Philips bröllopsmiddag. Hovet la nyligen ut ett pressmeddelande där de berättade att Fredrik Eriksson, Mathias Dahlgren, Markus Aujalay, Henrik Norström och Mattias Ljungberg har utsetts till traktörer. Ledare för teamet i köket är Fredrik Eriksson som bland annat sitter med i Nobelstiftelsens referensgrupp, är kreativ ledare och långsiktiga strategier för Restaurangakademien och juryns ordförande i den svenska kocktävlingen Årets Kock. 

Det ska bli spännande att se hur menyn kommer att se ut.

Det här bjöds gästerna på 2010 när Victoria och Daniel gifte sig: 

Meny

Havskräfta från västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalixlöjrom 
 
Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris
och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås 
 
Kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky 
 
Jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad

Vin

Champagne Pommery 2000 Grand Cru

 Sancerre Les Pierris 2008 Domaine Roger Champault

 Pommard 1:er Cru Epenots 2002 Louis Jadot

 Château Simon 2007 Sauternes
———————————————————————————-

 

Och när Madeleine och Chris gifte sig 2013 fick gästerna bland annat smaka kalvfilé

Meny

• Kalixlöjrom i strut med citron och pikant crème-fraiche, skagenemulsion med krispig kavring, senapssill i morotshölje, matjesillsterrin, primörägg från Gotland med drottkaviarskum och liten Västerbottenostpaj.

• Smörbakad laxöring med kokt vit sparris, stekt grön sparris, råmarinerad violett sparris, tomat- och schalottenlökskompott med brynt smör, pepparrot, gräslöksolja och laxrom.

• Helstekt kalvfilé från Holmbergs gård med Västervikssenapstäcke och astrakancidersås, morotsvariation och rostad miniblomkål från Nobis gårdar.

• ”Pavlova” med italiensk maräng, smultronsorbet och jordgubbsglass, vit choklad och färska smultron.

Vin:
Aperitif: Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2008


Förrätt: Svenska snapsar och öl eller Trimbach Riesling Vieilles Vignes 2009 Alsace


Fiskrätt: Pommery Grand Cru Millésimé 2005 Champagne


Kötträtt: Auxey-Duresses 1:er Cru 2010 LA Chapelle Dom. Lafouge


Efterrätt: Sattlerhof Beerenauslese 2010 Südsteiermark

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB