Startsida / Inlägg

Vad kostar Carl Philips och Sofias bröllop?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-04-09 kl. 10.46.27

Det här med pengar kommer alltid upp förr eller senare när man pratar om kungliga bröllop. Hur mycket av våra skattepengar går till Sofia och Carl Philips bröllop och hur mycket betalar kungen ur egen ficka?

Än så länge har vi inte fått någon information från hovet, ofta kommer siffrorna efter att hela balunsen är avklarad. Men jag minns att jag tidigt fick siffror från regeringen i samband med Victorias och Daniels bröllop 2010. Jag träffade statsminister Fredrik Reinfeldt på Rosenbad som berättade att de avsatt 10 miljoner till den officiella delen av Victorias bröllop och 4 extra miljoner till UD som tog emot ca 1500 journalister. Resten betalade kungen.

Skärmavbild 2015-04-09 kl. 10.47.10

Uppskattningsvis gick kronprinsessans bröllop på ca 20 miljoner kronor, det är en siffra som cirkulerade efter bröllopet. 1100 gäster bjöds in till Storkyrkan och 400 till bröllopsmiddagen efteråt. Det kan stämma ganska bra. Marys och Frederiks bröllopsnota hamnade på ca 25 miljoner kronor.

Men!

Ska man räkna med alla kringevenemang, förberedelser och renoveringar så blir summan för Victoria och Daniel en helt annan…

Renoveringen av Haga slott kostade en bit över 45 miljoner. Och notan för att piffa till Storkyrkan gick på 14 miljoner. Den städades noggrant med tops och en specialdeg. Sedan har vi byfesten i Ockelbo, säkerheten och extra anslag till hovet. Summa summarum ca 100 miljoner. Det jag är mest nyfiken på är hur mycket intäkter bröllopet genererade i form av tillresta turister, försäljning av prylar etc. Är det någon av er som har sett en sådan siffra? Jag vet inte riktigt om siffran från Svensk Handel stämmer, de menade att försäljningen av prylar i samband med bröllopet skulle uppgå till 2,5 miljarder. Känns inte helt troligt, eller?

Skärmavbild 2015-04-09 kl. 10.46.10

Madeleines och Chris bröllop kostade skattebetalarna 3 miljoner kronor enligt hovet. Och kungen betalade själv mer än 3 mille. Det året gick hovet back 2 miljoner kronor eftersom man hade flera stora event inplanerade, till exempel drottningens 70-årsfirande och kungens tronjubileum. Hovet har några år på sig att hämta tillbaka förlusten, men i slutändan är det kungen som får fylla pengahålet om de inte lyckas.

 

Skärmavbild 2015-04-09 kl. 10.46.44

Så vad kostar då Carl Philips och Sofias bröllop? Jag har konstaterat ett antal gånger att kungliga bröllop har mycket med kunglig status att göra och vi kan slå fast att Carl Philips bröllop inte kommer att bli större än Victorias och Daniels, men inte heller mindre än Madeleines och Chris.

Så min uppskattning är att notan hamnar på runt 10 miljoner kronor, inräknat både apanage och kungens egna pengar (inte kringevent och säkerhet). Det ska bli spännande att se vad för siffra vi får från hovet senare.

  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB