Startsida / Inlägg

Mer om Victoria och flyktingfrågan

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-07 kl. 16.55.34

I vår har det funnits en röd tråd i flera av de besök som Victoria och Daniel, men även kungen och drottningen, har gjort. Det kan omöjligen har undgått någon hur krig och konflikter har drabbat många människor i världen. Jag tänker på Syrien, men det finns fler länder vars konflikter klassas som humanitära katastrofer. Många flyktingar försöker ta sig till Europa med ett hopp om en framtid, många dör på vägen.

Det här är frågor som berör oss alla och som diskuteras överallt, även inom kungafamiljen. Därför har man genom en serie besök försökt skaffa sig en så tydlig bild av läget som möjligt. Den 29 april besökte Victoria och Daniel  SKL där de fick information om asyl- och flyktingmottagande ur ett kommunalt perspektiv.

Skärmavbild 2015-05-07 kl. 17.04.34

 

I måndags besökte Kungen och Victoria Migrationsverket där de bland annat mötte asylsökande i det första skedet av etableringsprocessen.

Skärmavbild 2015-05-07 kl. 17.06.10

 

Och i slutet av april var kronprinsessan i Haag och Bryssel för att informera sig om migrations- integrations- och flyktingfrågor ur ett Europeiskt perspektiv, där fokus låg på den fruktansvärda situation som råder vid Medelhavet just nu som en följd av konflikten i Syrien.

I morgon reser Daniel och Victoria till Kalmar för att se och lära kring det sista steget i kedjan. De kommer att få träffa nyanlända som kan berätta om sina upplevelser kring att integreras i det svenska samhället. Bland annat träffar de representanter från Högalids folkhögskola som arbetar tillsammans med Landstinget för att snabbare få in nyanlända med vårdutbildning i samhället. De kommer även att besöka Resurshuset som arbetar med nyanlända. Och i slutet av maj reser de till Gotland för att besöka LEVA-Husfabrik som anställer ensamkommande flyktingbarn. 

Det här är bra. Mycket bra. Jag önskar att vi alla kunde få ta del av samma information och upplevelser som Victoria. Jag blir mörkrädd när jag läser om (eller får samtal och mail) från människor som reagerar med ilska och hat över de flyktingar eller tiggare eller andra främmande människor som de möter i sin vardag.

Det finns bara en lösning på situationen – kunskap och möten. Och lite mer kunskap.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB