Startsida / Inlägg

Se unika saker från drottningens samling

av Jenny Alexandersson
bild1

Bor ni i närheten av – eller kommer att ha vägarna förbi – Sofiero slott i Helsingborg i vår och sommar så får ni inte missa utställningen Sophia – drottning i tiden. Sophia och hennes make kung Oscar II var kronprinspar när de köpte prästgården Skabelycke 1864 och byggde sommarslottet Sofiero. Då var det bara en våning högt, men när Oscar blev kung tio år senare byggde man på ett par våningar för att slottet skulle bli extra ståndsmässigt.

Huvudpersonen i utställningen är Sophia som har betytt oerhört mycket för Sverige, framför allt när det gäller sjukvård, det var hon som grundade Sophiahemmet i Stockholm.

– Drottning Sophia var en stark kvinna som reformerade svensk sjukvård, hon startade Sophiahemmet och Drottningens skyddshem där man rehabiliterade brottsdömda kvinnor. Det var något helt nytt på den tiden. Hon var varmt religiös och älskade att läsa. Eftersom hon var yngst av tolv syskon och nog ganska ensam när hon växte upp hade hon tid att läsa mycket, både böcker och tidningar. Sophia fick fyra söner som hon satte i allmän skola och hon sa en gång ”Jag uppfostrar söner till människor, inte till prinsar”, vilket säger mycket om henne som person, säger Stig Dahlin.

Det är Stig tillsammans med brodern Bo Dahlin som producerar utställningen. De har tidigare gjort flera omtyckta utställningar om Sigvard Bernadotte och de har stor kunskap om ätten Bernadotte. Många av Sophias föremål har de fått låna av Sophiahemmet, bland annat den vackra målningen här ovan. Den målades 1872 och intressant att notera är att drottningen bär det vackra diademet med rubiner och smaragder som kungahuset nyligen köpte tillbaka. Det gick i arv från Sophia till barnbarnet Folke Bernadotte som gav det till sin frun Estelle. Och i framtiden kommer vi antagligen få se prinsessan Estelle bära det.

bild2

I fyra av kungens privata rum på slottet visas föremål, fotografier och målningar som berättar om Sophias samhällsengagemang, privatliv och vardagen på slottet. Bland annat kan man se Sophias vackra rullstol som syns här ovan.

Utställningen pågår mellan den 8 maj och 13 september på Sofiero slott. Missa den inte!

Foto: Eva Hansson

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB