Startsida / Inlägg

Prinsessan Lilians garderob

av Jenny Alexandersson

lilian5 I går skulle prinsessan Lilian ha fyllt 100 år. Jag vet att det är många som saknar hennes glada skratt, underfundiga skämt och förmåga att få andra människor att trivas och må bra. Hon var en riktig solstråle och oändligt älskad i kungafamiljen. Victoria, Carl Philip och Madeleine kallade henne för ”Auntie Lilian” och hon var lite som en extrafarmor för dem alla. Skärmavbild 2015-08-31 kl. 14.46.05 Livet med prins Bertil var nog både svårt och härligt. Lilian fick vänta i skymundan i 33 år innan hon fick gifta sig med honom. Bertils bror Gustav Adolf (vår kungs pappa) som skulle ta över tronen dog i en flygolycka 1947 och bröderna Carl Johan och Sigvard hade gift sig med helt vanliga kvinnor och därmed förlorat både titlar och kunglig status. Det hade även Bertil om han gift sig med Lilian. Så han lät bli i lojalitet med kungahuset. Och Lilian förstod och accepterade situationen även om det nog inte alltid var så lätt att vara sambo med Bertil i hemlighet. När vår kung tillträtt tronen och gift sig med Silivia Sommerlath var det fritt fram för Lilian och Bertil att säga ja till varandra. Den 7 december 1976 vigdes de i Drottningholms slottskyrka. liian2 I fredags invigdes jubileumsutställningen Kläder för en prinsessa – the Lilian look, i Pelarsalen på Kungliga slottet. I utställningen visas ett 30-tal plagg som Lilian burit under representation och familjehögtider. Drottningen, Carl Philip och Sofia var med när den öppnades och det verkar som om de alla satsade på ett blått tema… lilian1 … så gjorde även de flesta besökarna. I alla fall om man får tro den här bilden. Skämt åsido. Jag tycker verkligen att ni ska se den här utställningen, Lilians garderob består inte bara av vackra haute couture-klänningar utan av en hel del riktigt roliga plagg. Skärmavbild 2015-08-31 kl. 15.07.25 Eller vad sägs om den här klockformade klänningen som Lilian bar under millenniefirandet? lilian3 Många av klänningarna designades av brittiska Elisabeth Wondrak som kom att bli Lilians favoritdesigner.

Skärmavbild 2015-08-31 kl. 14.45.43
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB