Startsida / Inlägg

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Sydamerika

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-10-19 kl. 10.52.04

I dag startar Victorias och Daniels fem dagar långa besök i Colombia och Peru. De reser tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson. Och det är som vanligt ett fullspäckat schema som väntar, precis som Victoria vill ha det. I dag är de på plats i Lima och håll i hatten nu, så här ser schemat ut:

 

Måndag 19 oktober – Lima, Peru

* Invigning av nordisk-latinska kontaktseminariet
Victoria och Daniel är med vid invigningen av ett seminarium om utbildning. Perus utbildningsminister Jamie Saavedra, rektor Oscar Quesada Macchiavello vid Universidad de Lima samt Universitets- och Högskolerådets generaldirektör Ulf Melin deltar vid seminariet. Syftet med seminariet är att främja universitetssamarbeten mellan Sverige och Peru samt ett stipendieprogram.

* Besök i H&M:s butik
Kronprinsessparet besöker H&Ms näst största flaggskeppsbutik som invigdes i maj 2015. De träffar medarbetarna i butiken och får information om H&M:s verksamhet i Peru och Sydamerika samt peruanska designers.

* Officiellt möte och lunch med Perus president Ollanta Humala

* Besök på Museo Nacional de Arqueología y Antropologia

Kronprinsessparet besöker Museo de Arqueología y Antropología tillsammans med Perus kulturminister Diana Álvarez Calderón. De får en visning av paracastextilier som Världskulturmuseet i Göteborgs har återlämnat till Peru. Paracastextilierna består av 2000-2500 år gamla begravningskläden. Ett antal paracastextilier togs till Sverige på 1930-talet och finns i dag på Världskulturmuseet i Göteborg.

* Mottagning i trädgården på Sveriges generalkonsulat

Dagen avslutas med att Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson deltar vid en mottagning på svenska generalkonsulatet i Lima där Sveriges ambassadör Jakob Kiefer är värd.

Tisdag 20 oktober – Lima, Peru

* Besök hos Volvo lastvagnar
Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson inleder dagen med att besöka Volvo lastvagnars huvudanläggning i Limas södra förorter. Volvo bedriver ett CSR-projekt inriktat för skolbarn samt vidareutbildning av lastbilsförare.

* Besök på det nationella cancerinstitutet (INEN)
Kronprinsessparet besöker nationella cancerinstitutet där institutchefen berättar om verksamheten samt samarbetet med Karolinska Institutet och svenska företag. INEN är ett nationellt hälsoinstitut specialiserat på cancerbehandling och tumörer.

Guidad visning av Limas historiska centrum

Som avslutning på förmiddagen besöker Kronprinsessparet Limas historiska centrum där de får en guidad visning av bland annat klostret El Monasterio San Franscisco. Från klostret går Kronprinsessparet vidare, via Limas gamla järnvägsstation, till La Casa de la Literatura Peruana där en utställning av nobelpristagaren Mario Vargas Llosas verk visas. Den guidade visningen avslutas vid statshuset.

* Möte samt lunch med Limas borgmästare Luís Castañeda i stadshuset
Inledningsvis hålls ett officiellt möte mellan Kronprinsessparet, infrastrukturminister Anna Johansson och Limas borgmästare Luís Castañeda. Därefter bjuder borgmästaren på lunch.

Onsdag 21 oktober – Cartagena, Colombia

* Besök vid myndigheten för återintegrering
Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson inleder dagen i Cartagena med att besöka myndigheten för återintegrering. Under besöket får Kronprinsessparet och infrastrukturministern information om verksamheten samt möjlighet att träffa före detta gerillamedlemmar och paramilitärer. Myndigheten för återintegrering ansvarar sedan tio år tillbaka för återintegrering i samhället. Myndigheten har pågående samarbete med Folke Bernadotteakademin.

* Närvaro vid inledning av panel med svenska företag vid karibisk hamnkonferens
Efter besöket vid myndigheten för återintegrering närvarar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson vid inledningen av ett panelsamtal med svenska företag vid den karibiska hamnkonferens som äger rum i Cartagena.

Guidad statsvandring av Cartagenas historiska centrum på temat ”I Adlercreutz fotspår”

Kronprinsessparet besöker Cartagenas historiska centrum på temat ”I Adlercreutz fotspår”. År 1820 sände kung Karl XIV Johan greve Fredrik Adlercreutz till Colombia för att bistå den latinamerikanske frihetshjälten Simón Bolivar i kampen mot spanjorerna. Kronprinsessparet börjar den guidade visningen på Plaza Santo Domingo och avslutar på Inkvisitionsmuseet.

* Närvaro vid lunch på temat hamnrelaterad infrastruktur
Ambassadör Andersson de Frutos, Sveriges ambassadör i Colombia, står som värd för en lunch på temat hamnrelaterad infrastruktur. Vid lunchen deltar Kronprinsessparet och intrastrukturminister Anna Johansson samt representanter från svenska och colombianska företag.

* Rundtur av Cartagenas hamn
Efter lunchen besöker Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson Cartagenas hamn. Kronprinsessparet och infrastrukturministern får en visning av hamnen samt ABB:s nyinstallerade kransimulator för lastning och lossning av containrar. Cartagena är Karibiens viktigaste hamn och är till stor del utrustad med svensk teknik.

* Mottagning hos Cartagenas borgmästare
Besöket i Cartagena avslutas med att Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson delar vid en mottagning där Cartagenas borgmästare, Dionisio Vélez, är värd. Borgmästaren överlämnar ”stadens nycklar” till Kronprinsessparet.

Torsdag 22 oktober – Bogota, Colombia

* Möte om hållbart företagande med svenska företag och colombianska nyckelaktörer
Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson inleder sitt besök i Bogota med att delta i ett rundabordsamtal kring hållbart företagande med svenska företag och colombianska nyckelaktörer.

* Möte med president Juan Manuel Santos Calderón
Därefter träffar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson Colombias president Juan Manuel Santos Calderón på ett officiellt möte.

* Lunch med utrikesminister María Ángela Holguín
Utrikesministern står som värd för en lunch med Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson.

* Besök vid det företagsdrivna initiativet ”Ruta Motor”
Efter lunch besöker Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson det företagsdrivna initiativet ”Ruta Motor”. ”Ruta Motor” arbetar med att ge unga utsatta personer möjlighet till yrkesutbildning och arbetstillfällen inom fordonsindustrin. ”Ruta Motor” riktar sig mot ungdomar som drabbats av den interna väpnade konflikten eller är i riskzon att bli rekryterade till kriminella grupper.

* Närvaro vid mottagning på svenska residenset – 140 år av diplomatiska relationer
Som avslutning på första dagen i Bogota deltar Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson vid ambassadör Andersson de Frutos mottagning på svenska residenset. I 140 år har Sverige och Colombia haft diplomatiska relationer vilket uppmärksammas under mottagningen.

Fredag 23 oktober – Bogota, Colombia

* Möte med företrädare för tre kvinnoorganisationer

Kronprinsessparet inleder den avslutande dagen i Bogota med att besöka kvinnoorganisationen Ruta Pacífica de las Mujeres där de får information om organisationens arbete på temat kvinnor som aktörer för fred. Kvinnoorganisationerna Sisma Mujer och Casa de la Mujer deltar under besöket och berättar om sina verksamheter.

* Besök på guldmuseet
Efter mötet med kvinnoorganisationerna besöker Kronprinsessparet Guldmuseet, Museo Del Oro. Kronprinsessparet får en guidad visning av museet som ligger i Bogotas historiska centrum. Museet innehåller cirka 55 000 föremål från de folk som levde i Colombia innan spanjorerna kom till landet. Samlingen är den största i världen i sitt slag med föremål gjorda av guld, keramik, sten och textilier från olika kulturer.

* Besök på Sveriges ambassad
Kronprinsessparet besöker Sveriges ambassad i Bogota och träffar personalen.

* Möte med ledarna för alumninätverket för colombianer som studerat i Sverige
Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson träffar de ansvariga för alumninätverket för colombianer som studerat i Sverige. Under mötet kommer alumnerna berätta om sina erfarenheter samt hur de arbetar med att belysa möjligheten för colombianska studenter att studera i Sverige.

* Närvaro vid lunch på temat transportinfrastruktur
Som avslutning på besöket i Bogota deltar Kronprinsessparet och intrastrukturminister Anna Johansson vid en lunch på temat transportinfrastruktur.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB