Startsida / Inlägg

Mysteriet med drottningens middagsfadäs är löst!

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-12-04 kl. 10.33.37

I går var det dags för Kungligt med Jenny Alexandersson igen och den här veckan handlade programmet enbart om …. Tada! Nobel såklart! Det är bara fem dagar kvar innan Blå Hallen i Stadshuset fylls av pristagare och nobla gäster.

Och mina gäster igår var härliga Johanna Lejon från Svensk Damtidning och Mats Danielsson som är Sveriges främsta vett och etikett-expert. Och det är alltid så roligt att ha honom med i sändning, igår berättade Mats om mysteriet med drottning Silvias bordsherre och hans förbjudna beteende vid honnörsbordet 1976. Burton Richter fick nobelpriset i fysik detta år och begick ett stort etikettsbrott – han doppade sin egen sked i drottningens soppa. Det är i alla fall så som händelsen är berättad i alla dessa år.

Men Mats som har granskat både menyer och bordsplacering från 1976 menade att det här måste vara en skröna, trots bilden. För Burton Richter satt till höger om drottningen och var alltså inte hennes bordsherre och det serverades inte någon soppa det här året. Och Nobelstiftelsen har inte velat kommentera händelsen. Så är bilden falsk?

I morse kom Mats med svaret! Gåtan är löst! Pristagaren tog sin dessertsked och smakade på drottningens sås. Det serverades nämligen sjötunga till varmrätt och tallriken var fylld med en halv deciliter sås. Så etikettsbrottet var till och med värre än väntat.

Ja skämt åsido, sådant här inträffar då och då under den två timmar långa middagen. Folk är som folk är mest och genom åren har det stulits både kaffeskedar, pratats i mobiltelefon och demonstrerats på nobel, kolla in Mats långa lista här! 

Vi pratar även om prinsessan Madeleines nobelklänningar, vågade urringningar, rangordning och status, och den stora frågan – kan vi verkligen lita på att Chris kommer på middagen?

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB