Startsida / Inlägg

Att minnas förintelsen

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-01-28 kl. 11.08.52

I onsdags var det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Kronprinsessan Victoria var på Kungliga Operan i Stockholm för att dela ut stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelse.

Skärmavbild 2016-01-28 kl. 11.09.15

De flesta känner säkert till Micael Bindefeld som eventmakare, han har arrangerat fester och jobbat med pr i många år. Han har judiska rötter, Micaels pappa kom till Sverige i början av trettiotalet från Tyskland tack vare att hans farfar hade dubbla medborgarskap. Av hans farfars nio syskon överlevde bara tre andra världskriget.

Bindefeld skapade stiftelsen med ett startbeloppet på fem miljoner kronor, men kommer att testamentera en stor del av sin förmögenhet till stiftelsen. Syftet är att finansiera kulturprojekt som sprider berättelser som annars tystnar när de sista överlevarna försvinner.

 Årets stipendium gick till Adina Krantz och Nadine Gerson som är grundade organisationen Zikaron. Jan Malmsjö läste upp motiveringen och den lät så här:

2016 års stipendium tilldelas föreningen Zikaron. Stipendiet gör det möjligt för föreningens grundare Adina Krantz och Nadine Gerson att förverkliga drömmen om en organisation som ger tredje generationens överlevande möjlighet att föra minnet av Förintelsen vidare till skolelever över hela landet. I takt med tidens gång riskerar minnet av Förintelsen att blekna. I sina möten med elever ger Zikaron minnet liv. Vi får aldirg glömma!

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB