Startsida / Inlägg

Allt om kungliga födslar

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-02-02 kl. 13.23.43

Snart får kronprinsessan Victoria sitt andra barn och prins Carl Philip sitt första. Om du är intresserad av gamla bilder från när kungabarnen föddes så är SVT:s öppna arkiv en guldgruva. Bilden här ovan är en skärmavbild från ett inslag som Rapport sände när Victoria föddes 1977. Statsministern, talmannen, riksmarskalken och överhovmästarinnan Alice Trolle Wachtmeister som i inslaget benämns som rikslottachef (hon fick sin titel överhovmästarinna 1993) är på väg in på slottet för att inspektera barnet. Om några dagar eller vekor är det dags igen, då har förhoppningsvis Victoria och Daniel fått sin lilla bebis.

Skärmavbild 2016-02-02 kl. 13.40.13 Skärmavbild 2016-02-02 kl. 13.41.58

Victoria är tre veckor gammal och är på Solliden för första gången.

Det finns ju en särskild gång för kungliga födslar.

 • Först skickar riksmarskalken ut ett pressmeddelande om att en ny liten prins eller prinsessa är född.
 • Dagen efter födseln eller en måndag om barnet föds på en lördag hålls en vittnesbekräftelse. Då ska talmannen, statsministern, riksmarskalken och överhovmästarinnan ta en titt på barnet och sätta sin underskrift på ett dokument. Det är en mycket gammal tradition som från början var till för att garantera att barnet var kungligt och inte någon bortbyting.
 • Man skjuter salut från Skeppsholmen i Stockholm. Är det det första barnet till en statschef eller tronföljare så skjuter man två gånger 21 skott, annars bara 21. Man saluterar även i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.
 • Dagen efter födseln håller Kungen konselj där han informerar regeringen om vilken titel, namn, tilltalsnamn och tilldelat hertigdöme/hertiginnedöme som barnet ska få.
 • Det hålls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan dagen efter födseln. Kom barnet på en lördag har man gudstjänsten på en måndag. Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i Kungahuset: dop, födelsedagar, jubileer och andra högtidstillfällen. Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och övriga representanter från det officiella Sverige och hovets personal.  Skärmavbild 2016-02-02 kl. 13.38.06

  Det strömmade in presenter till Kungliga slottet och Elisabeth Tarras-Wahlberg som senare kom att bli både informationschef och hovmarskalk och chef för kronprinsessans hovstat sorterade bland gåvorna. 

 • Skärmavbild 2016-02-02 kl. 13.39.54

  Te Deum i slottskyrkan och en aning mer folk som släppts in i valvet än vad vi är vana vid idag. 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB