Startsida / Inlägg

Kunglig skilsmässor och presentbråket i Norge

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-02-25 kl. 13.43.49

I dagens Kungligt med Jenny Alexandersson pratar vi om grevinnan Alexandra i Danmark som tvingas sälja sin stora lyxvilla som hon fick av prins Joachim efter skilsmässan. Hon är skuldsatt och har det nog ganska tufft med tanke på att hon även sålt ett hus i Turkiet som hon hade tillsammans med ex-make nummer två, Martin Jörgenssen.

När det gäller eventuella kungliga skilsmässor i Sverige (nej några sådana är såklart inte aktuella) så tog jag mig en titt på parens äktenskapsförord och det finns faktiskt några tydliga skillnader mellan generationerna. Victoria, Madeleine och Carl Philip kommer att behålla allt det som de ägde innan de sa ja till sina respektive i kyrkan. Men de kommer att dela på husgeråd och möbler och liknande saker som de köpt till sitt gemensamma hem.

Men kungen är en aning mer generös. Om han och drottningen skulle gå skilda vägar så kommer hon att få en del av hans värdepapper och halva kungens livförsäkring.

Vi pratade även om vad som händer vid en kunglig födsel, det finns en hel del spännande traditioner som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Och så tog vi upp bråket i norska kungafamiljen som ledde fram till att hovet numera offentligt redovisar alla gåvor som familjen tar emot. Så missa inte detta fullmatade avsnitt!

 

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB