Startsida / Inlägg

Prinsessan Sofia och näthatet

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-02-26 kl. 15.31.30

Alla de unga kvinnor och män som gifter in sig i de europeiska kungafamiljerna idag måste skapa sig en egen plattform för sitt kungliga arbete – förutom uppgiften att stötta sin man/fru och resten av familjen i deras arbete såklart. Det är ingen lätt uppgift eftersom det måste vara något som ligger i fas med resterande familjemedlemmars intresseområden och som inte krockar med någon annans arbete. Dessutom bör det ju vara något som verkligen engagerar och som personen med liv och lust vill lägga sin tid på.

Så det gäller att välja med hjärtat. Det har verkligen prinsessan Sofia gjort. Och jag tror att det var ett ganska lätt val för henne. Hon ser inte prinsessrollen som en dekorativ titel med en rad fördelar och förmåner. Tvärtom. Det jag har hört om henne får mig att tänka på drottning Silvia och hur hon resonerade när hon kom till Sverige på 70-talet. Att vara drottning (i Sofias fall då prinsessa) handlar om att arbeta. När drottningen bad om en skrivmaskin och ett kontor var det många herrar på hovet som höjde på ögonbrynen. Jag anar att många kommer att bli förvånade över Sofias vilja till att arbeta också.

Skärmavbild 2016-02-26 kl. 15.51.27

Jag kunde ju tidigare berätta i Kungligt med Jenny Alexandersson att Sofia och Carl Philip fokuserar på näthat och dyslexi i prinsparets stiftelse, två ämnen som berör dem båda på ett personligt plan. Carl Philip pratar ju numera öppet om sin dyslexi och jag vet ingen annan kunglighet som varit så utsatt för elakheter på nätet som Sofia. Att motverka mobbning med visionen att barn och unga ska ha rätt och möjlighet att få vara sig själva är syftet med Prinsparets stiftelse. Arbetet riktar in sig på att motverka näthat och sprida kunskap om dyslexi.

 

Tidigare idag träffade Sofia Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, och Ängla Eklund, vd på Juridikinstitutet, på Kungliga slottet. De diskuterade näthat ur ett juridiskt perspektiv. Mårten Schultz grundade 2013 Juridikinstitutet som bland annat ger juridisk vägledning till personer som blivit utsatta för näthat. Idag är han institutets ordförande och Ängla Eklund är vd och driver den operativa verksamheten.

Foto: kungahuset.se

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB