Startsida / Inlägg

Terror och kungliga reaktioner

av Jenny Alexandersson

 

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 09.55.34

Gårdagen var en tung dag. Terrorattackerna i Belgien har skakat en hel värld och det påverkar vårt arbete på Aftonbladet i alla högsta grad, därav tystnaden på bloggen.

Det belgiska hovet skrev så här på sin hemsida igår:

”Kungen och drottningen är chockade av attackerna på flygplatsen och i tunnelbanan. Dessa handlingar är fega och avskyvärda. Kungens och drottningens tankar går i första hand till offren och deras anhöriga och till alla de som arbetar i den akuta insatsen för att hjälpa skadade”.

Kungaparet besöker ett av Bryssels sjukhus idag för att träffa människor som skadades i attacken. Det kommer även att hållas en tyst minut under dagen för att hedra offren. De har uppdaterat mycket på sin Facebooksida där man kan läsa talet i sin helhet.

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 09.56.35

I går och idag har regenter och statschefer runt om i världen skickat sina kondoleanser till det Belgiska folket.

Så här skriver vår kung:

”Jag och min familj har med bestörtning och förfäran mottagit beskedet om de fruktansvärda händelserna i Bryssel. I denna svåra stund står vi alla förenade mot denna skoningslösa terrorism, våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga.”

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 10.05.57

Danska hovet meddelar att drottning Margrethe och prins Henrik skickat kondoleanser till det belgiska kungaparet, där de uttrycker sin medkänsla.

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 10.09.48

Norska kungen har också publicerat en hälsning på sin hemsida.

”Jag har med stor sorg mottagit nyheterna om de avskyvärda attackerna i Bryssel i dag, som resulterat i så många döda och skadade. Denna tragedi i Europas hjärta påminner oss återigen om vikten av att värna våra grundläggande demokratiska värderingar. På mina och det norska folkets vägnar skickar jag Deras Majestäter mina djupaste kondoleanser, och jag ber er att vidarebefodra mina kondoleanser och djupa medkänsla till de efterlevande och det belgiska folket”

 

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 10.14.16

Kung Willem Alexander av Nederländerna skriver så här på hovets hemsida:

”Den här morgonen drabbades vår granne Belgien av våldsamma attacker som dödade oskyldiga människor. Jag har skickat mina kondoleanser till kung Philippe. Nederländerna känner starkt för de drabbade och för Bryssels befolkning som nu lever i osäkerhet och rädsla. Europa går återigen igenom en prövning. Det som krävs nu är att vi visar vår kollektiva styrka och att vi står fast vid värderingar som frihet och solidaritet”

Det har även kommit kondoleanser från kungahusen i Spanien, Marocko, Jordanien med flera.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB