Startsida / Inlägg

Buda på prins Carl Philips tårtställning

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-05-19 kl. 09.57.21

Kommer ni ihåg den här fantastiska tårtan som serverades prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop förra året? Tårtan skapades av konditorerna från Svenska konditorlandslaget och de hade fyra månader på sig att förbereda bakverket.

Skärmavbild 2015-06-14 kl. 03.00.14

Den bestod av 15 stycken tårtor som alla hade sex lager med smak av rabarberbavaroise, pistage och yoghurtmousse, hallon och rabarberbergelé, pistagejaconde och jordgubbspannacotta. Den vita blanka ytan var vit choklad och tårtan var prydd med garnityr i karamell.

Men nu ska vi koncentrera oss på själva ställningen som tårtan stod på. Den är av massiv, polerad aluminium. Den är tung och stabil och den rostar aldrig. Spiralformen symboliserar den evigt spirande kärleken. När tårtan serverades fanns en hertigkrona i karamell på toppen av ställningen.

Tre månader före bröllopet valde Sofia och Carl Philip ut just den här tårtställningen till sin bröllopstårta. De fastnade direkt för den.

– Vi förstod att det var viktigt för brudparet att forma sitt eget bröllop, att det skulle kännas personligt och speciellt. Både prinsen och prinsessan uppskattade den spiralformade ställningen, som de tyckte kändes ny och stilren, säger Martin Lundell, VD på Sveriges bagare & konditorer.

 

kaka

Foto: Martin Isaksson

Tårtan med ställning och allt vägde över 200 kilo och den forslades i en skåpbil till slottet. Naturligtvis var den övertäckt så att ingen skulle få se ens en centimeter av den, tårtprojektet var superhemligt ända in i sista stund. Oturligt nog fick den inte plats i hissen så fick man bära den uppför alla trappor. Ett svettigt jobb eftersom man såklart inte ville att tårtan skulle röra sig för mycket. Den här bilden tog konditorn Martin Isaksson när kollegorna försiktigt lyfte den upp våning för våning.

Okej, nu kommer det härliga. Bukowskis auktionerar nu ut den pampiga ställningen till förmån för Barncancerfonden. Auktionen startar den 18 maj och avslutas under kvällen onsdagen den 1 juni 2016. Auktionen är nätbaserad och all budgivning sker online på www.bukowskis.com under föremålsnummer #772242.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB