Startsida / Inlägg

Kungen och drottningen reser till Bhutan

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-05-18 kl. 10.36.18

Den 8 juni reser kungaparet till Bhutan på statsbesök. Det är unikt, det är fortfarande så att ytterst få turister släpps in i landet även om det blivit bättre och det är Sveriges allra första statsbesök till landet. Men det är faktiskt inte första gången som kungaparet är där.

1994 gjorde de en helt privat resa till Bhutan tillsammans med flera vänner, bland andra ABBA:s Anni-Frid Lyngstad.

Skärmavbild 2016-05-18 kl. 10.39.53

De red på jakar – de åt jakar! – och klättrade i de vackra Himalayabergen. I SVT:s klipp från ridturen utbrister drottningen ”Jösses Maria” när hon sitter upp på sin jak och hon berättar att hon är en aning rädd för ”vilddjuren”.

Bhutan är ju i samma storlek som Danmark ungefär och otroligt vackert. Naturen är storslagen och jag hoppas att kungaparet kommer att vara precis så här avslappnade som när SVT filmade den första resan. Fast det kan vara att hoppas för mycket, ett statsbesök är ju lite mer ordnat och uppstyrt.

Skärmavbild 2016-05-18 kl. 12.16.31

Men ta en titt på SVT:s kungliga Bhutan-film, den finns här! Där får vi följa med kungaparet och deras vänner under en lång tur uppe i Himalaya och se sällskapet tampas med iskalla bad på 4000 meters höjd, höjdsjuka och farliga jak-ridturer.

Alla bilder här ovan kommer från SVT:s film.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Aleksandra Wojcik och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB