Startsida / Inlägg

Kungen i topp på förtroendelistan!

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-05-10 kl. 20.11.27

Det är spännande det här med opinionsundersökningar och kungligheter. I vårt grannland Norge ligger kung Harald i topp i en ny opinionsundersökning som TNS Gallup har genomfört. Kungen är alltså den man i Norge som norrmännen har allra störst förtroende för. Kronprins Haakon kommer på tredje plats och på fjärde drottning Sonja. Det är anmärkningsvärt om man tänker på hur det ser ut här hemma i Sverige.

Samtidigt som stödet för svenska kungahuset ökat en aning sedan förra året så är förtroendet för kungen riktigt uselt i jämförelse med Norge.

Enligt Medieakademiens förtroendebarometer 2016 har 42 procent av svenskarna stort eller ganska stort förtroende för kungahuset jämfört med 40 procent året innan. Men allt fler anser att kungen borde lämna över till kronprinsessan Victoria, hela 40% anser att kungen borde abdikera.

Orsakerna till kung Haralds popularitet kan vara många, men det norska kungahuset har en helt annan historia än vårt svenska. Efter unionsupplösningen 1905 valde man en kung.  Fler orsaker kan du läsa på  min norska kollega Kjell Arne Gotlands blogg Kongebloggen här! 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB