Startsida / Inlägg

Carl Philip och Sofia pratade om mobbing och näthat

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-07 kl. 14.13.40

I dag bjöd prins Carl Philip och prinsessan Sofia in till ett symposium på Kungliga slottet. Temat för dagen var ”Så vill vi att vuxna pratar med oss om nätet”.

Skärmavbild 2016-09-07 kl. 14.14.50

De flesta av gästerna var barn och ungdomar i åldern tolv till femton. Den åldersgruppen tillbringar väldigt mycket tid på sociala medier och är också väldigt utsatta för näthat och mobbing på nätet. Som jag har berättat tidigare här på Hovbloggen så har ju Carl Philip och Sofia bestämt sig för att fokusera på två områden i sin stiftelse – näthat och dyslexi. De kan verkligen använda sig av sina egna erfarenheter när de jobbar med dessa ämnen och det var något som de nämnde i sitt gemensamma tal och de har även tagit upp det i den blogg som ligger på Prinsparets Stiftelse. 

– Vi kan inte förstå vad alla går, eller har gått igenom, men vi har båda upplevt näthat. Det har gett oss en förståelse och en drivkraft att arbeta med frågorna och en vilja att hjälpa andra. Hat känns oavsett vem du är och som nyblivna föräldrar känns det viktigare än någonsin för oss, skriver de på bloggen.

Skärmavbild 2016-09-07 kl. 14.13.20

– Samtalstonen har blivit ganska hård och alla nyanser saknas, sa Sofia när hon pratade om kommentarsfält och sociala medier. Det hat och de hot som har blivit en del av vår vardag och med jämna mellanrum, så läser vi fruktansvärda nyheter om barn och ungdomar som har fått sina liv förstörda på grund av mobbing, förföljelse och förnedring på nätet. Och så mycket ibland att vissa har valt att inte leva vidare.

– Tillsammans kan vi förhoppningsvis komma en bättre kommunikation mellan vuxna, barn och ungdomar så att nätet blir bättre och tryggare plats för alla, sa Carl Philip.

Skärmavbild 2016-09-07 kl. 14.14.27

Talen på scenen varvades med samtal med deltagarna. Skärmavbild 2016-09-07 kl. 14.13.04

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB