Startsida / Inlägg

Kungens stora passion gör avtryck i historien

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-05 kl. 14.22.36

En av de svåraste frågor jag brukar få från utländsk press är den här: ”Vad tror du er svenska kung kommer att bli ihågkommen för”. Ofta har frågan ställts i kungliga dokumentärer med fokus på kungen och Bernadotte-ätten. Första gången hajade jag till ordentligt, men jag förstod snabbt vad reportern eller producenten var ute efter. De vill veta på vilket sätt vår kung gör avtryck i historien.

Jag har flera svar på den frågan, bland annat brukar jag nämna att kungen lever upp till sitt talspråk ”För Sverige i tiden” på så sätt att han låter monarkin följa vårt samhälles utveckling. Han har öppnat upp de kungliga slotten, låter arrangera utställningar och föreläsningar och visningar. Han vill att så många som möjligt ska få ta del av det som vi faktiskt äger tillsammans, kungen har ju besittningsrätt, men äger inte slotten. Han har även mjukat upp den stela hovetiketten och har även organiserat hovet som ett företag, ett mer modernt sätt att arbeta på.

Men framför allt tror jag att vår kung kommer att göra avtryck genom sitt arbete kring miljöfrågorna. Det är en stor prioritering i kungens dagliga arbete och man kan se att han regelbundet tackar ja till och planerar in möten, konferenser och event som har med miljö att göra. i stort sett varje utlandsbesök har något slags miljöinslag. Och han lever som han lär. Drottningholm värms numera upp med hjälp av pellets, hela familjen sopsorterar och äter mindre kött och när kungen kör bil i stan så kör han elbil. Han har låtit sätta upp solpaneler på slottets tak och 1992 startade han det årliga miljömötet Royal Colloquium där forskare, beslutsfattare och kulturpersoner samtalar om klimatet och miljöproblem.

Bilden här ovan är från i torsdags och kommer från en skogsexkursion i Vindeln anordnad av forskningsprogrammet Future Forests.

 

Skärmavbild 2016-09-05 kl. 14.25.14

Victoria har ärvt sin pappas intresse, ända sedan hon var liten har hon fått följa med honom ut i naturen. Det var han som lärde henne att känna respekt för alla djur och växter i skog och mark. När kungen fyllde 70 tackade hon honom i ett fint tal och berättade att ett av de finaste minnen hon har är när hon och hennes pappa lägger nät ute vid Solliden.

På bilden här ovan är hon på Svalbard tillsammans med danska Frederik och norska Haakon 2008. De tre följde med isbrytaren Oden i Ishavet i fem dagar för att bland annat prova utrustningen inför en längre expedition senare i sommar. Resan blev senare till en bok.

Skärmavbild 2016-09-05 kl. 14.19.42

Även Victoria har miljö som tema för stora delar av sitt arbete. I fredags var hon med på ett seminarium om Östersjön på Dalarö tillsammans med bland andra Niklas Zennström, grundare av Zennström Philanthropies och Skype.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB