Startsida / Inlägg

Dra in pengarna till Madeleine och Carl Philip?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-22 kl. 10.09.01

Då och då poppar den här frågan upp. I dag är det Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah som tar upp ämnet – han menar att det är dags att dra in apanaget till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.

Kärnan i problemet är att kungafamiljen växer och att anslaget till kungafamiljen blir allt större för varje år. ”Det är orimligt att staten ska försörja en så stor kungafamilj, när de har förmågan att försörja sig själva”, skriver Robert Hannah i en riksdagsmotion.

Nästa år får kungen ca 137 miljoner kronor i statligt anslag. 2020 ska summan vara 145 miljoner kronor.

Det här är såklart ett delikat problem. I teorin håller jag med Robert Hannah, om alla kommande prinsar och prinsessor ska ha del av apanaget så kommer kungahuset snart att bli så dyrt att vi inte har råd med det. Bara de senaste sex åren har vi fått åtta nya kungligheter i familjen: Daniel, Estelle, Oscar, Chris, Leonore, Nicolas, Sofia och Alexander. 

Men har apanaget verkligen ökat på grund av alla barnbarn? Lena Westin som är ämnesråd på finansdepartementet och administrerar hovets begäran om pengar varje år förnekar att så är fallet i radioprogrammet Nordegren & Epstein i P1 som sändes den 13 september. Förfrågningar om ökat anslag har istället handlat om att kronprinsessan Victoria fått fler ansvarsuppgifter och att hovet har arrangerat dyra bröllop. Jag vet även att kungen vissa år har bett om mer pengar på grund av att han vill öka säkerheten vid till exempel Kungliga slottet. Inflation och löneökningar för anställda är också en del av det växande apanaget.

Okej, men kan inte de nya prinsarna och prinsessorna komma att bli dyrare med åren? Jo så är det såklart. Redan nu får ju till exempel prinsessan Sofia del av apanaget när hon genomför uppdrag för kungafamiljen och i framtiden när barnen är stora nog att representera så tar jag för givet att även de kommer få en del av kakan om kungen följer sin egen logik kring fördelningen av pengarna.

Kungens systrar Margareta, Désirée, Christina och Birgitta får så vitt jag vet inte någon del av anslaget. Det är såklart omöjligt att veta om kungen ger prinsessan Christina del av pengarna vid de tillfällen då hon representerar kungahuset eftersom ingen utanför hovet har insyn i hur kungen fördelar pengarna mellan familjemedlemmarna. Men låt oss säga att så inte är fallet. Hagasessorna var givetvis försörjda av apanaget som små, men när de blev vuxna, gifte sig och flyttade så ordande de med sin egen försörjning. Robert Hannah anser att det ska även Carl Philip och Madeleine göra. Men det finns en viss skillnad mellan generationerna. Madeleine är i motsats till sina fastrar en del av tronföljden och är man en del av den så finns det förväntningar att man ska representera kungafamiljen, alltså göra ett jobb. Och då är det såklart rimligt att man får en ersättning för sin jobbinsats.

I Danmark är den här diskussionen mer levande. Där har politiska röster krävt att enbart tronarvingen ska få del av apanaget. Danska hovet har förklarat att det enbart är kronprins Frederiks äldsta son, prins Christian, som ska få del av pengarna i framtiden.

Som jag ser det har kungen tre val.

Antingen kan han i framtiden begära ökat anslag på grund av att fler familjemedlemmar ska ta del av apanaget. Eller så får han låta fler människor dela på den kaka som finns. Inget av de två är optimalt varken för oss skattebetalare eller för kungafamiljen. Jag tror få av oss har lust att lägga de pengar som skulle krävas för åtta nya kungliga medlemmar. Det sistnämnda alternativet kan leda till att verksamheten vid hovet måste bantas eller att kvalitén på vården av vårt kulturarv blir lidande.

Det tredje alternativet är att minska antalet familjemedlemmar som har rätt till apanage. Då måste de som blir utan skapa sig andra möjligheter till försörjning. Det kommer inte att bli ett problem, Carl Philip har redan ett eget företag, Sofia likaså. Både Madeleine och hennes bror har privata förmögenheter som de redan i dagsläget delvis lever på. Men det ska bli intressant att se hur kungen och även riksdagen väljer att ta sig an problemet med tiden.

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Nils Höglander, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB