Statsbesöket i Tyskland en succé
avMan kan nog redan nu konstatera att det tyska statsbesöket är en succé. Entusiasmen och det varma välkomnandet från tyskarna är precis som förväntat – de älskar ju vårt kungahuset och särskilt drottning Silvia som de betraktar lite som sin egen drottning. Statsbesöket är fyra dagar långt, lite längre än vanligt, men det är ju inte så konstigt eftersom det är drottningens hemland som är värd för resan.
Igår förmiddag landade kungaparet på Berlin-Tegels flygplats. Röda mattan var utrullad och hedersvakten sköt salut om 21 skott. Kungen och drottningen skakade hand med bland andra tyska utrikesministeriets protokollchef Jürgen Christian Mertens och Sveriges ambassadör i Tyskland Lars Danielsson.
Sällskapet åkte direkt till Schloss Bellevue där de hälsades välkomna av förbundspresident Joachim Gauck och hans fru Daniela Schadt vid en mottagningsceremoni.
Sådana här statsbesök följer en viss tradition och att signera gästboken och inspektera hedersvakten är två av dem. Efteråt satte man sig ner för ett samtal om det aktuella läget i Europa.
Kungen la en blomsterkrans vid Neue Wache. Det är Tysklands centrala monument för offren för krig och våldsherravälde.
Det var en späckad dag för kungaparet. De hann med ett besök på Humboldt Forum, ett stort kulturcentrum i Berlin som ska stå klart 2018.
De besökte även förbundsdagen och träffade förbundskansler Angela Merkel på hennes kansli.
Dagen avslutades med en tjusig galamiddag på Bellevue slott. Förbundspresident Joachim Gauck höll ett tal där han hyllade Sverige:
”För många tyskar har Sverige förblivit en längtans plats som fascinerar och stimulerar. Redan Kurt Tucholsky konstaterade: ’Det finns ingen tysk normal hjärna som inte får annat än behagliga, vänliga och goda tankar när den tänker på Sverige’. Idag tänker vi kanske på Nobelpriset samt barnlitteratur och deckare, på popmusik och design, men också på innovativa företag och välstånd, tolerans och samförståndskultur.”
I kungen tal hyllade han bland annat Tysklands mottagande av många flyktingar:
”Drottningen och jag vill tacka Er och det tyska folket för det varma mottagandet vi har fått idag och för Era vänliga ord. Europa har under senare tid varit utsatt för många stora utmaningar. Det är i besvärliga tider som vår sammanhållning utsätts för extra prövning. Vi kan konstatera att Tyskland och Sverige tillhör den lilla grupp av länder som tagit emot en stor andel av de människor som flytt från krig och förstörelse i Europas närhet. Nu är den viktiga integrationspolitiken nästa stora samhällsuppgift. Här tror jag att Tyskland och Sverige kan ha ett stort erfarenhetsutbyte.”
I dag fortsätter statsbesöket i Hamburg.