Startsida / Inlägg

Prins Daniels storsatsning med tunga namn

av Jenny Alexandersson
skarmavbild-2016-11-21-kl-15-47-38

Ni har antagligen inte missat den – den stora intervjun med prins Daniel som Aftonbladet fick i helgen. Daniel berättar om sin och kronprinsessan Victorias satsning Generation Pep som handlar om att få barn och ungdomar att röra mer på sig. Det är ett globalt problem att vi människor är allt mer stillasittande och allra värst är det för de yngre.

–  I dag är en och en halv miljard människor i världen drabbade av övervikt och fetma. Och som en konsekvens av det är det fler och fler som drabbas av typ 2-diabetes, berättade Daniel för min reporterkollega Mattias Sandberg.

skarmavbild-2016-11-21-kl-15-46-37

Problemet är så omfattande att man räknar med att ytterligare 200 miljoner kommer att drabbas av typ 2-diabetes de närmsta 20 åren. Daniel konstaterar att hälsa är en klassfråga och att studier visar att alla samhällsdelar måste vara med och bidra för att kunna förändra situationen. Sverige är ett av Europas mest stillasittande länder och andelen barn som når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, en timme per dag, är liten.

skarmavbild-2016-11-21-kl-15-46-25

Daniels ambition är att Generation Pep ska bli en folkrörelse och han har engagerat många svenska stjärnor i kampen mot en bättre hälsa. Bland andra Carolina Klüft som är organisationens projektledare, men han har även haft möten med Gina Dirawi och Emil ”HeatoN” Christensen.

skarmavbild-2016-11-21-kl-16-02-17

Mest spännande ändå är samarbetet med fysikern Stephen Hawking som har spelat in en film för Generation Pep där han talar om vikten av rörelse.

skarmavbild-2016-11-21-kl-16-04-11

Professor Stephen Hawkings är ett stort namn, vår tids vetenskapsgigant, och det är fantastiskt att han vill bidra till prinsens projekt. Jag gissar att Daniel och Victoria träffade Hawking i samband med att han var i Stockholm i slutet av augusti. Då höll han en föreläsning om svarta hål och var även med på en fysikerkonferens på samma tema. I samband med det här träffade han även kungen på Kungligt slottet.

skarmavbild-2016-11-21-kl-15-47-27

Det här är en stor satsning av prins Daniel, en satsning som kan bli hans livsverk. När han gifte sig med Victoria var han tvungen att ge upp sin dröm om en gymkedja i form av Balance och Master Training – även det var ju indirekt en dröm om människors bättre hälsa. Men intresset för hälsa och träning finns kvar och Generation Pep är ett perfekt sätt att hålla den drömmen vid liv.

(Vill du se mer av fotograf Peter Wixtröms fina bilder från Haga slott så hittar du dem här!)

Idag är fysisk inaktivitet världens fjärde vanligaste dödsorsak och tyvärr kan en pallplats snart vara inom räckhåll. Studier visar nämligen att barn och ungdomar är i betydligt sämre fysisk form nu för tiden, än vad deras föräldrar var i samma ålder. Den svenska folkhälsan står inför en enorm utmaning och det är hög tid att vi tar problemen på allvar. Sverige är idag ett av Europas mest stillasittande länder och endast var tredje fyraåring rör på sig tillräckligt mycket. Hjälp oss att uppmärksamma ett av vår tids största folkhälsoproblem genom att dela det här uttalandet från professor Stephen Hawking, av många ansedd som världens smartaste person, och enligt oss även någon som vi anser har något att säga i frågan. Tack så mycket för ditt stöd. Mer information om organisationen GEN-PEP hittar du på gen-pep.se #genpep #stephenhawking

Ett filmklipp publicerat av GEN-PEP (@gen.pep)

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB