Startsida / Inlägg

Prinsessan Madeleine och hästarna

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-08-23 kl. 11.16.54

I måndags var prinsessan Madeleine i Göteborg och invigde Europamästerskapen i ridsport vid en ceremoni på Ullevi.

Skärmavbild 2017-08-23 kl. 11.17.24

Det var sedvanligt klippa-band-läge inför tusentals besökare innan tävlingarna satte igång. Att det var just Madeleine i kungafamiljen som var på plats är inte så konstigt. Prinsessan har ridit sedan hon var ett äpple hög och är den i familjen som satsat mest på sitt ridintresse.

Det var hovstallets Fredrik von Krusenstierna, 53, var den som lärde henne rida.

– Madeleine ville hela tiden bräcka syskonen. Det handlade om att rida längst och mest vågat, har han berättat för Aftonbladet.

Både Victoria och Madeleine red på det lilla russet Travolta som var en riktig läromästare när de var små. Travolta fick Victoria i doppresent och han blev hela 29 år och levde största delen av sitt liv i Kungliga hovstallet. Varje sommar följde hon med familjen till Solliden på Öland. Men snart gick Madeleine över till att rida ponny, numera är det bara stora hästar som gäller.

När Madeleine var tonåring tävlade hon i hoppning, ofta för ridklubben i Surahammar. I Surahammar hade barndomsvännerna Natalie och Stephanie Rosta sommarhus och Madeleine var ofta där och red och tränade. Under en tävling i Strömsholm utanför Västerås tävlade Madeleine under namnet Anna Svensson på sin häst Crizz och hennes tränare Christer Gustafsson berättade då att det berodde på att prinsessan blev rätt så nervös inför tävlingarna, mest på grund av medieintresset och ett alias fick henne att slappna av.

– Man får fötterna nere på jorden som en hästtjej. Man lär sig tidigt att ta ansvar och att ibland ta i lite med hårdhandskarna. Jag tror att det är viktigt för flickor, i dagens läge, att kunna säga ifrån. Man lär sig också en ömhet och repekt för andra varelser genom att umgås med djur, sa prinsessan i Året med kungafamiljen förra året.

Skärmavbild 2017-08-23 kl. 16.43.56

Nu är det andra generationens kungligheter som lär sig rida. Leonore fick russet Haidi af Gotland i gemensam dopgåva från Länsstyrelsen och Region Gotland. Prinsessan är ju hertiginna av Gotland.

Madeleine har berättat att när de är i Stockholm besöker hon och Leonore hovstallet tillsammans varje morgon för att mocka och rykta.

Även Estelle har en egen häst. När hon fyllde ett år fick hon en palominofärgad ponny (ljusgul med vit man och svans) som heter Gullvida. Hon är drygt en meter i mankhöjd.

Chris lärde sig rida på hästen Mr Paint när han var yngre. Men han har berättat att han inte var så road. Chris ramlade av honom ganska snabbt och sedan var ridningen inte lika intressant längre.

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB