Kungahuset och Sametingets öppnande
avEfter en veckas semester i solen kändes det extra härligt att hoppa in i Aftonbladets tv-studio idag för säsongspremiären av Kungligt med Jenny Alexandersson idag. Vi smygstartade ju visserligen med ett program om prinsessan Diana vid hennes dödsdag, men det här avsnittet är alltså starten på Kungligts höstsäsong.
En sak som vi tar upp i programmet är det faktum att ingen i kungafamiljen kunde medverka vid Sametingets öppnande den 30 augusti. De hade alla andra åtagande den dagen. Så var det i alla fall sagt fram till dess att hovet i sista stund ändrade sig och kronprinsessan Victoria ändrade om i sitt schema och reste upp till Östersund för att vara med. Det skrev Expressen om samma dag.
Anledningen till att hovet ändrade sig var den massiva kritik de möttes när det blev känt att Sametinget för första gången i historien inte skulle ha kunglig närvaro. (Det fanns visserligen ingen närvarande 2001 heller, men då handlade det om att Sametingets öppnande blev försenat).
Att ha kunglig närvaro är såklart en stark markering att samefrågor är viktiga och att samerna har en självklar del i vårt samhälle. I år firar de dessutom ett jubileum och inbjudan till kungafamiljen kom redan för två år sedan. Så det har ju funnits lång tid att fundera över detta och att pussla med scheman och så vidare.
Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson sa så här till Sundsvalls tidning:
– Om både stats- och regeringschefen inte kommer är det något som inte står rätt till i det svenska samhället. Samisk underhållning går bra men den samiska nationen och det samiska folkets betydelse är tydligen inte lika underhållande.
Sundsvalls tidning skrev även en sylvass ledare om kungafamiljens nedprioritering av Sametingets öppnande.
”Ledarredaktionen har frågat hovet de vad resterande medlemmar av kungahuset ska göra, detta för att få reda på vad som anses viktigare än Sametingets öppnande. I skrivande stund något svar dock ännu inte kommit. Hovet vill återkomma om ett par dagar, när man kan ge klarare besked.
Mycket torde dock handla om just planering. Vuxna människor med apanage borde rimligen ha kunnat se till att någon – vem som helst – kunde avvara en dag två år fram i tiden för ändamålet. Men tydligen inte”.
Jag håller med helt och hållet, men jag vill inte spekulera i orsaken till att man först planerade att utebli. Huvudsaken är att man sedan tog ett bra beslut och skicka kronprinsessan som representant för kungahuset. Jag kan bara konstatera att kungafamiljen vanligtvis alltid står upp för minoriteter och utsatta i samhället, en stor del av deras uppgift handlar ju om just det. För två år sedan hade de till exempel tema integration och immigration för sitt arbete vilket genomsyrade deras officiella arbetskalender det året.
Så här sa Victoria till SR i samband med Sametingets öppnande.
– Vi hade möjligheten att titta på programmet igen och ibland så finns det möjligheter. Jag är jätteglad att jag i år fick möjligheten att komma hit. Det var ju några år sedan, nollnio så det är kul att få vara här.