Startsida / Inlägg

Här är kronprinsessan Victorias nya högra hand

av Jenny Alexandersson

Här är kronprinsessan Victorias nya kollega och högra hand. Lena Bartholdson, 49 år, har fått jobbet som chef för H.K.H. Kronprinsessans hovstat. Det är alltså hon som efterträder hovmarskalk Karolin A. Johansson, som lämnar sin tjänst efter sju år. Karolin ska bli lantbrukare på familjens gård i Mönsterås.

Som chef över hovstaten kommer Lena Bartholdson att ansvara för planering och genomförande av Victorias och Daniels enskilda och gemensamma program.

Hon har ett digert cv att visa upp. På hovets hemsida kan man läsa följande:

Lena Bartholdson är statsvetare och kommer närmast från en tjänst som chef för sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys i Försvarsdepartementet. Dessförinnan har hon bland annat tjänstgjort som chef för säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) samt tjänstgjort vid ambassaden i Pretoria. Bartholdson har under lång tid även arbetat inom organisationen Folk och Försvar, varav de sista fem åren som dess generalsekreterare. Lena Bartholdson är ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

Victoria och Daniel (och även kungaparet) har träffat Lena Bartholdson många gånger, främst genom hennes arbete för Folk och Försvar. Hon var även med på en representationsmiddag på Stockholms slott våren 2017.

Här hittar du Lena Bartholdson på twitter!

Samtidigt anställer kungen en ny chef för H.M. Konungens hovstat. Kungens nya kollega heter Göran Lithell och han efterträder hovmarskalk Lars-Erik Tindre. Han kommer även att ansvara för Carl Philips och Sofias program. Göran Lithell är statsvetare i grunden, men har gedigen erfarenhet från UD och Försvarsdepartementet.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB