Startsida / Inlägg

Några tankar om Kjell Arne Totland

av Jenny Alexandersson

Beskedet kom mitt i min semesterledighet. Den norske hovreportern Kjell Arne Totland är död. Han avled efter en kort tids sjukdom den 7 augusti.

Jag fick beskedet mitt bland högljudda barn på lekplatsen dit vi baxat två familjer efter en rejäl pannkakslunch i mitt kök. Syltkladdiga t-shirts, smattrande sandalsulor på asfalten och skrattande femåringar bleknade bort för en stund. Jag var tvungen att sätta mig ner. Jag tog fram det sista brevet jag fått av Kjell Arne i min telefon.

Han ondgjorde sig över en artikel om en kunglighet i en norsk tidning. Den stämde inte med verkligheten och var dessutom smaklös tyckte han. Kjell Arne ville ha min åsikt i frågan. Jag bläddrade vidare i vår pågående mailkonversation. Ett samtal som förts i många år via mailen. Korta snabba meddelanden. Ibland längre kommentarer.

För sådan var Kjell Arne Totland. Även om vi numera sällan sågs öga mot öga längre så höll han kontakten. Kjell Arne hade ett stort kontaktnät. Och han vårdade det väl.

Kjell Arne arbetade i många år på norska Se och hör där han bevakade all världens kungligheter. Men 2011 gick han över till TV 2 där han blev kanalens hovexpert.

I mitt minne finns bilder av Kjell Arne från kungliga galamiddagar, iklädd frack eller smoking och med penna och papper i handen. Han stod oftast längst fram i pressfållan och fick alltid en vänlig nick eller hälsning när drottning Sonja eller någon annan i familjen passerade. Jag minns honom från flera resor. Alltid glad och pratsam. Han delade gärna med sig av sina erfarenheter och var på det hela en generös och ödmjuk kollega – samtidigt som han trivdes med att stå i centrum.

När jag går in på hans twitterkonto hittar jag det här inlägget från maj i år. Det är pinnat så att det alltid ligger längst upp på kontot.

 

Fint på något sätt.

Jag ser att Kjell Arnes kista i kyrkan var röd. Det gläder mig. Han var en färgstark person i livet och han fick vara det under vännerna och familjens sista farväl.

Jag kommer sakna Kjell Arnes brev. Jag kommer sakna hans kommentarer, hans lästips och hans analyser av kungligheterna i våra konversationer. Just nu känns inkorgen märkligt tom.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Marlon Appelgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB