Startsida / Inlägg

Älskar kapprustningen

av Jonas Gustavsson

Jag älskar kapprustningen som sker på damsidan i SSL.

Alla kanske inte håller med mig utan kanske vill se stjärnorna utspridda i fler klubbar, men jag kan inte låta bli att kittlas av storklubbarna som suger upp stjärna efter stjärna.

Kais Mora, Iksu och Rönnby har verkligen lastat in så mycket stjärnglans att man undrar hur alla ska få kvalitativ speltid. Bakom dem utmanar Djurgården och Pixbo med bra lag som dock har en något yngre prägel, men en riktigt vass spets. Bakom dessa fem lag är det ljusår till konkurrenterna sett till spelarmaterial på pappret, som jag ser det. Det behöver inte betyda allt på plan, men visst kommer dessa fem lag att lägga beslag på plats ett till fem i tabellen. Allt annat vore en skräll.

Men tillbaka till kapprustningen – det värvningsrace som Kais Mora, Iksu och Rönnby bjudit på under våren och sommaren är minst sagt imponerande.

Kais Mora, fjolårets seriesuverän, har lastat in Sveriges bästa back Moa Tschöp från Djurgården, succéforwarden Rebecca Mårtensson från Huddinge och keepern Amanda Hill, systrarna Ingela Hansson och Petra Hansson samt norska Tone Einstulen från Falun. Plus då storstjärnan Johanna Holmbom som dock, på grund av sin knäskada, blir spelklar först i slutet av serien.

Iksu har värvat hem keepern Malin Marklund och backen Emelie Wibron från Pixbo samt gjort klart med Sofie Andersson från Dalen – alla tre mer eller mindre givna i landslaget. Plus då att spetsforwarden Victoria Wikström efter massa velande valde att förlänga.

Rönnby har plockat in finska landslagsspelarna Laura Louisa och Mira Wickman, nyligen landslagsdebuterande Åsa Tjusberg från Huddinge samt fått se poängsprutan Madde Backlund göra comeback i klubben.

Inga nyförvärv som går av för hackor, precis. Som sagt, jag gillar kapprustningen och det ska bli ytterst intressant att följa toppkampen i serien.

Den sätter onekligen spets på SSL.

***

På tal om Victoria Wikström, föresten. Hon smög ju igång med Iksu igen och har dessutom nu äntligen fått riktig behandling av sina problem i benet som ingen riktigt vet vad det är.

– För första gången har jag fått riktig behandling för skadan. Man har ju inte vetat exakt vad det är, men nu får jag hjälp av en kille i Uppsala som bland annat behandlat Johan Wissman, så det känns bra, sa hon i tisdags.

Hur mycket har det där hämmat dig?

– Jag har väl kunnat springa på 75 % och haft problem i vändningarna.

Helt galet. Trots det har hon imponerat. En Victoria Wikström som kan gå på 100 % kan bli hur bra som helst.

***

Klart igår: Ranja Varli, som avgjorde vårens SM-final, har kritat på ett nytt avtal med Djurgården.

***

Vilket lag skulle kunna utmana de fem stora i år? Jag tror inte något lag klarar av det, men ska jag plocka ut någon som möjligtvis kan störa så väljer jag Endre. Ett lag med skarpskytten Anna Jakobsson kan man aldrig räkna ut – och laget har fyllt på med intressanta unga spelare från RIG plus att spelskicklige Sara Steen är tillbaka på ön.

***

En stjärna vi inte får se i vinter är Sara Anteryd som Jönköping hyrde in under slutspurten ifjol och som var en stor bidragande anledning till smålänningarnas förnyade SSL-kontrakt. Speldirigenten ska bli mamma igen och såldes blir det inget spel på ett tag, meddelade JIK-coachen Johan Ivarsson i måndags.

***

En tippning av SSL kommer innan seriestart. Men vilka fem lag som toppar är en illa bevarad hemlighet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB