Startsida / Inlägg

Comebackernas helg…?

av Jonas Gustavsson

Då så – då var det äntligen dags för en fullsmockad SSL-helg igen: sju dammatcher och sex herrmatcher. Eller ja, det är ju framförallt söndagen som är stekhet då majoriteten av matcherna spelas.

Martin Östholm, Emil Julkunen och David Gillek kommer inte att spela till följd av sina avstängningar, och det är givetvis ett stjärnfall. Östholm är världens bästa back och Julkunen och Gillek är precis vad innebandyn behöver: två pain-in-the-ass-spelare som gillar att röra runt, skapa rubriker och snacka, kort sagt färgstarka profiler som bryter av den grå massan.

Men, som vanligt ska man inte gapa över det man inte har, utan se fram emot det man kan få – och det här har ju potential att bli comebackernas helg.

Kolla här:

* Warbergs comebackande veteran Martin Emanuelsson är spelklar igen. Han har ju varit borta från innebandyn i över en säsong, men är en gudabenådad speltekniker som i form kan lyfta redan vassa Warberg ytterligare. Hur mycket spel det blir återstår att se, men hallänningarna bör ju inte, med tanke på hur det sett ut, ha någon panik med honom. Coachen Oscar Lundin meddelade att vi får se hur mycket speltid det blir.

* Storlaget Storvreta har minst sagt haft en med lagets mått mätt svajig säsongsstart, men nu är viktige och tjurskallige keepern Viktor Klintsten redo för spel, enligt coachen Stefan Forsman. Landslagsmålvaktens vinnarskalle och driv är lite av det Storvreta behöver just nu – inte minst i ett stormöte mot Pixbo. Mika Kohonen är i träning, men inte aktuell för spel, för övrigt.

* Falun har ju haft en del tunga avbräck men både Johannes Larsson och Thomas Holmgren har varit i träning i veckan och kan vara redo för spel i hemmamatchen mot nykomlingen Höllviken. Om jag tolkar Falun-lägret rätt så lirar nog båda i helgen, om än inte från start, så i alla fall något i matchen.

* Dalen, som har tuff bortamatch mot Helsingborg, får troligen tillbaka Ketil Kronberg – den spelare som man, utan överdrift, kan säga betyder mest för sitt lag i SSL. Utan norrmannen hade Umeå-laget nog inte haft en chans i Skåne, men med honom i laget kan man aldrig, aldrig räkna bort Dalen.

* Okej, Linköping lirar ju inte i helgen, men där finns ju också en intressant potentiell comeback i keepern Henrik Qvist, som enligt coach Johan Astbrant är redo för spel igen. Robin Laakso i all ära, han är bra, men i min bok kan östgötarna lyfta ytterligare med en ”Bea” i sin bästa form.

***

Mullsjö blir brandskattat i helgen. Förutom Gillek, som är avstängd sex matcher, så får man också klara sig utan Kim Hadelund som är knäskadad. Om han måste opereras så är hela säsongen körd. Snacka om avbräck. Jag har ju tok-hajpat Mullsjö, men utan både Gillek och Hadelund en tid kan det bli jobbigt. Så viktig är den duon nämligen.

***

Dags att tippa igen.

Vi börjar, som seden säger, med damerna:

Djurgården-Karlstad 1: Färska Champions Cup-mästarna Djurgården känns som givna favoriter. Allt tack vare sin spetsfemma som saknar motsvarighet i landet, och Sandra Mattssons spelintelligens och Emelie Lindströms effektivitet kommer att skära hål i Karlstads försvar. Tämligen klar etta, men ingen storseger.

Jönköping-Telge 1: Två tippade bottenlag. Telge har poängmässigt imponerat mest, men Jönköping har spelat bättre än poängskörden visar. Sätter en slant på hemmalaget här, men det blir tight.

Endre-Pixbo 1: Jättespännande möte. Kommer säkert bjuda på bra innebandy mellan två spelande lag. Jag tycker att båda lagen imponerat hittills, men Pixbo kanske sitter på lite bredare material och har bättre potential, men magkänslan vill ändå sätta en etta. Endre har gjort mycket bra till i år, inte minst breddat laget, och jag tror man kniper den här matchen. Dock kryssvarning.

Huddinge-Iksu 2: Iksu imponerade stort när Rönnby slogs tillbaka senast och Umeå-laget börjar få ordning på grejerna. Borta mot Huddinge ska det bara bli seger. Hemmalaget har inte imponerat hittills och är – tillsammans med Karlstad – enda nollpoängaren i sammandraget.

Dalen-Falun 1: Tror väldigt, väldigt lite på Falun i år. Ett Dalen, som blev målmässigt överkört av Pixbo senast, är revanschsuget, extra taggat och kommer inte lämna något åt slumpen i den här matchen. Tippar en komfortabel hemmaseger och ett par kassar från hittills mållösa Amanda Öhman.

Rönnby-Kais Mora 2: Stormöte mellan två av guldfavoriterna. Rönnby föll senast mot Iksu och är revanschsugna, men frågan är om det räcker mot Real Mora som har en helt annan bredd att falla tillbaka på, även om hemmalagets duo Evelina Rösnäs och Madde Backlund är i kalasform. Nej, Kais Mora tar detta, dock inte med någon bred marginal.

Uppsala-Täby 1: Uppsala vann första matchen för säsongen senast. Därmed löstes nog en viktig nervknut upp för laget som hajpat sig själva. Täby har haft lite struligt hittills, och får svårt att bärga poäng i den här kampen. Ganska tydlig etta, tror jag.

***

Och så herrarnas SSL:

Helsingborg-Dalen 1: Analysen kan vridas och vändas på, men mynnar helt enkelt ner i värdet av Ketil Kronbergs medverkan. Är han med kan Dalen skrälla, är han inte med ska Dalen – om vi ska vara helt ärliga – inte ha någon chans. Oavsett så tror jag Helsingborg, uppumpade av 6-0-segern mot AIK, kniper det här till slut.

Mullsjö-Sirius X: Avbräcken av Gillek och Hadelund grusar min bergsäkra etta. Speciellt Gillek, som är Mullsjös lok och frågan är hur väl tåget rullar utan honom. Hans energi och jävlar anamma ska sannerligen inte underskattas. Sirius är dessutom ett smart och lurigt lag. Lutar mig mot krysset, men tippar det lite åt hemmalagets fördel.

Falun-Höllviken 1: Jag har ju sagt att jag inte kommer tippa med Höllviken i vinter och det ändrar jag inte, trots megaskrällen mot Storvreta. Borta mot regerande mästarna och offensiva spetsmaskinen Falun ska det bara inte kunna bli poäng, oavsett om hemmalaget har någon baksmälla från Champions Cup eller inte. Känns som Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström kan få en rolig afton.

Kais Mora-Granlo 1: Vi ska inte snacka ödesmöte ännu, men det är ingen vidare bevarad hemlighet att Kais Mora och Granlo kommer få brottas i det absoluta bottenträsket i år, och lagens illröda nollor i tabellens poängkolumn skvallrar också om det. Granlos rutin skulle förvisso kunna rädda laget, men gillar Kais Moras inledande energi bättre och tror hemmalaget kniper detta.

Warberg-AIK 1: Intressant, givetvis, mellan två av de forna giganterna i svensk innebandy. Klassiskt rivalmöte. Warbergs smartness och veteranen Martin Emanuelssons comeback gör att jag ändå spikar ettan ganska självsäkert. AIK, som fick 0-6 i baken senast, är inte i harmoni, har skadefrågetecken och känns helt enkelt inte tillräckligt heta.

Storvreta-Pixbo 2: Helgens toppmöte. Men Pixbo måste, med säsongstarten i minne, anses vara storfavorit. Laget har imponerat så väl offensivt som defensivt hittills i höst, och ett Storvreta som famlar i blindo efter ett fungerande målskytte kommer få det jobbigt, trots hemmaplan och trots en comebackande Viktor Klintsten i kassen. Spikar tvåan.

***

Intressant helg. Precis som vanligt, när det är SSL-tätt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB