Startsida / Inlägg

Klarar Endre nästa eldprov?

av Jonas Gustavsson

Endre har startat säsongen exemplariskt.

4 matcher, 4 segrar.

Gotländskorna har smugit i kulisserna i förhandstipsen, men är ett bättre lag än ifjol. Nu hänger inte allt på skarpskytten Anna Jakobsson och keepern Liisa Kokkonen som det stundtals var fallet förra säsongen. Att bara få in en center av Sara Steens kaliber gör enormt mycket, men även mer blygsamma värvningar som Mikaela Målström och Anna Moberg har ju levererat inledningsvis, vilket skapat en bredd som man inte haft tidigare.

Jag har inte haft förmånen att se laget i aktion ännu, men hoppas få det snart. Jag är grymt nyfiken på spelet, bredden, framgången.

Förra helgens seger mot Pixbo visade att det här lagbygget är på allvar.

Nu kommer nästa eldprov: Rönnby.

En hyperintressant toppmatch. Kan gå hur som helst. En kamp mellan två av de offensivt mest giftiga spelarna i svensk innebandy: Anna Jakobsson vs Madde Backlund. Kanske rinner matchens resultat ner till just de två superstjärnornas prestationer.

Om Endre har full pott efter fredagen? Inte omöjligt faktiskt.

***

Förbundskapten Andreas Lundmark presenterade ju en landslagstrupp i veckan. Med överraskningar, som det brukar.

Men skoj att Emelie Wibron är tillbaka. Hon ska vara med i blågult.

Och skoj att Ranja Varli – den något underskattade pusselbiten i Djurgårdens fruktade förstafemma – äntligen får chansen i landslaget. Det är välförtjänt.

Några lirare som jag sätter ett frågetecken framför är Isabell Krantz, Sara Helin och Amanda Larsson. Det känns lite trött, lite mycket gamla meriter. Jag personligen hade hellre sett kommande storbacken Stina Ander, spännande Evelina Rösnäs och spjutspetsen Therese Karlsson (även om man ska ha respekt för att hennes hälsa går först) få chansen så här ett VM-löst år. Men det går att tycka hur mycket som helst.

Poängsprutan Madde Backlund har tackat nej. Synd. Men inte oväntat.

***

Då så, tipsen inför omgång fem (Huddinge-Djurgården ikväll, resten spelas på fredag):

Huddinge-Djurgården 2: Huddinge väntar på säsongens första poäng och det är ingen vågad gissning att man får vänta vidare. Visserligen finns poängchans: man är revanschsugna efter en svag start, det är derby och Djurgården är inte lika bra som ifjol. Men… nej, Djurgården plockar hem det här, tack vare, som vanligt, sin spetsfemma. Men gillar också yrvädret Matilda Sjödin som spätt på bredden.

Täby-Dalen X: Det kan kännas som Dalen, som 8-3-vann mot Falun senast, är favorit i den här matchen, men jag har en känsla av att Täby kan störa bortalaget från Umeå rejält. Stockholmarna har poäng i ett par matcher i rad nu och har självförtroende. Kryssvarning faktiskt, även om Dalen borde plocka hem det här.

Iksu-Telge 1: Bergsäker etta. Telge har förvisso gjort det över förväntan hittills, men att man ska plocka pinnar i Umeå mot stabila, breda och hemmastarka Iksu tar jag som synnerligen osannolikt. Iksu har förvisso inte rullat igång helt ännu, men det är bara en tidsfråga innan man växlar upp.

Endre-Rönnby 1: Fredagens toppmatch. Svårtippat på förhand. Endre är uppstickaren som svarat för en vass säsongstart, sopat rent poängmässigt och som är svårforcerade hemma i Södervärn, och därför tippar jag en etta. Rönnby, som motsvarat förväntningarna så här långt, kommer dock streta emot rejält, ledda av poängmaskinen Madde Backlund. Jag tror dock inte att Västerås-laget orkar hela vägen fram. Faktiskt.

Pixbo-Jönköping 1: Enklaste matchen att tippa – solklar etta. Pixbo föll mot Endre senast, är revanschsugna och kommer inte att släppa till speciellt mycket mot småländskorna. Eller för att sätta svart på vitt: hemmalaget är helt enkelt en klass bättre än gästerna.

Kais Mora-Karlstad 1: Nästan lika enkel att tippa som Pixbo-Jönköping, även om Karlstad känns lite luriga. Real Mora lär ju, efter nederlaget mot toppkonkurrenten Rönnby i senaste omgången, vara sugna på att komma upp på vinnarspåret igen, och kommer inte ge Karlstad någon chans.

Uppsala-Falun 1: Efter en ruff start på säsongen för Uppsala så har laget bärgat hem fem av sex möjliga poäng de senaste omgångarna och är på uppgång. Av bara farten tror jag man klipper Falun som bara mäktat med blygsamma nio mål hittills. Det kan jämföras med Uppsala-stjärnan Amanda Delgado-Johansson som själv dunkat in fem bollar.

***

Jag tror jag väljer att se Iksu mot Telge.

Inte för att jag tror Telge orkar skrälla, utan mest för att se Iksu-maskinen i aktion.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB