Startsida / Inlägg

Klassisk Vreta-vändning

av Jonas Gustavsson

Vilken jävla vändning!

En Storvreta-klassiker om man så vill. Pixbo sköt 5-1 i början av den sista perioden och såg ut att ha det hela under kontroll, då blixtrade Storvreta, fick äntligen islossning i målskyttet och svarade för en av de värsta ketchupeffekterna på länge.

Sju raka mål och till slut en 8-5-viktoria.

Och det av ett lag som svajat i säsongsinledningen, som väntar på att Mika Kohonen ska komma tillbaka och som saknade finske veteranen Rickie Hyvärinen. Istället var det ”ungdomarna” som gick i bräschen: Alexander Rudd, Henrik Stenberg, Albin Sjögren. Snacka om intressant kedja.

Att just Stenberg fått ordning på målskyttet var precis vad Storvreta behövde. Att han gått mållös i de tre första matcherna är ju en storsensation, men det kompenserade han med tre kassar nu. De bar också en måltjuvs signum: inget spektakulärt, men han var där det hände. Högg i de kritiska ytorna. Lite på typiskt Stenberg-vis. Man undrar hur fasen karlen bär sig åt.

– Jag har inte funderat så mycket. Det hade ju bara gått tre matcher. Men visst, jag är en av de som ska leverera, sa Stenberg nyss om den målimpotenta starten.

Kanske betydde också comebackande Viktor Klintsten något. Eller ja, det är klart han gjorde det.

– Han gjorde många bra räddningar. Sedan säger han till om något är fel eller om vi är dåliga. Och det fick han anledning till inför tredje perioden idag, sa Albin Sjögren.

En Viktor Klintsten-effekt alltså.

Jens Milesson, back i brunkargänget Slätafly i division ett ifjol, fick det otacksamma jobbet att ersätta avstängde Martin Östholm i Pixbos förstafemma. Offensivt gjorde han det förvånande bra: grym pass till Daniel Calebssons kasse och satte själv snyggt 5-1.

Det var positivt. Och Isak Julkunens mål.

Annars blev det mest nattsvart i Pixbo till slut. Vilken genomklappning. Jag hade ju redan börjat fila på raderna i huvudet om att Pixbo växer fram som hetaste guld-favoriten. Nåväl, man saknade ju Östholm och Emil Julkunen och att förlora borta mot Storvreta är ingen skam. Men att släppa sju mål på mindre än en period är riktigt dåligt. Faktiskt.

Misstänker att man är förbannade i Pixbo-lägret. Det borde man vara.

Föresten, var Patrik Malmströms boll verkligen inne? Svårt att se, tycker jag. Domaren verkade bergsäker. Hur han nu kunde vara det.

***

Det är kanske taskigt att klassa det som en ödesmatch, men det är klart att dagens kamp mellan SSL:s nollpoängare och tippade bottenlag Kais Mora och Granlo var blyviktig för båda lagen. Kunde inte låta bli att se den matchen.

Jag tippade ju att Kais Mora skulle plocka hem den är här fajten, men det lyckades man inte med. Dock: jag tycker nog att borde ha vunnit. Jag vill inte förta speciellt mycket för Granlo som 4-3-vann, men i min bok spelade Kais Mora en roligare och fyndigare innebandy med mer tramp, fart och kombinationer.

Granlo levde mycket på individuella prestationer, Robin Nihlsberths skott och en vass keeper i Thomas Åhrberg. I övrigt: nja. Johan Samuelsson visade några intentioner, Jonas Berglund och Anton Samuelsson var okej, men överlag var det faktiskt ganska slätstruket.

Kais Mora visade upp en hel del fina spelkombinationer där bollen gick som på ett pärlband, men Granlo lyckades till slut, oftast genom Åhrberg, avvärja. Laget fick framförallt igång spelet när Bobby Edberg började matchas (han lirade sporadiskt på grund av skada) för det är en spelare som kan bryta mönster, vilket han sannerligen visade.

Det var en blytung förlust för Kais Mora, men jag tycker ändå att spelet lovade gott.

Granlo? Jodå, det var ju ett försiktigt bortaspel där man inte vill ge upp för mycket, och man nyttjade sannerligen sina lägen. Inte så roligt, men effektivt.

***

Stjärnmöte: Rönnby mot Kais Mora.

Såg tyvärr inte matchen. Men ändå överraskad över att Kais Mora föll. Jag trodde inte det där stjärngalleriet skulle förlora en enda match i år, men givetvis är det ursvårt att svepa en serie. Dessutom: Rönnby, Iksu och Pixbo – och kanske Endre – är ju riktigt, riktigt bra, vilket inte minst Rönnby visade idag.

Jag sa till Anna Wijk att jag trodde de skulle vinna alla matcher i år.

– Det där känns nästan omöjligt. Att inte förlora i en hel serie. Vi är i början av säsongen och har mycket att jobba på. Det är en match i taget som gäller, replikerade hon.

Klyschigt. Men idrott är klyschigt. Och Anna Wijk har givetvis rätt. Hon ville inte heller kännas vid att stjärngalleriet Kais Mora skulle ha problem med att en stor arsenal med stjärnor kräver mycket plats, och att hur många som helst inte kan spela hur mycket som helst.

– Vi ser det som en styrka, vi har många som kan avgöra, sa hon istället.

Språkade ju med Evelina Rösnäs också. Hon lirar med Mira Wickman och Madelene Backlund, en av SSL:s bästa kedjor så här långt. Kanske till och med den bästa, i konkurrens med Djurgårdens spetsfemma (Emelie Lindström, Sandra Mattsson, Ranja Varli).

– Nja, om vi är bäst vet jag inte. Men det har klickat bra, sa Evelina.

– Alla tre kan göra mål och vi gillar att spela snabbt. Jag ligger ju högst upp och tanken är väl att jag ska avsluta mest, men som sagt, alla kan göra mål.

Tre poäng av Backlund idag. 16 totalt. 44 kvar till 60. Så har vi koll på det också.

Kais Mora och Rönnby. Plus Iksu. I viss mån Pixbo. Och nu också Endre. Plus att man aldrig kan räkna ut Djurgården när det drar ihop sig. Det är en bred topp i SSL i år, även om Kais Mora sticker ut i min bok. Kan bli det bästa slutspelet någonsin framåt våren. Kanske lite löjligt att sia om det nu i oktober med fyra omgångar spelade, men kan inte låta bli.

***

Övrigt idag:

Endre-Pixbo 6-3: Endre är bra i år. Riktigt bra. 6-3-segern hemma mot Pixbo – som målat ut sig själva som Sveriges bästa lag – imponerar. Jag har ju rapat det där flera gånger, men Endre har verkligen breddat laget till i år, vilket märks, även om fixstjärnan Anna Jakobsson fixade hälften av kassarna i just den här matchen. Pixbo är inte dåliga, inte alls, men inte absolut topp i serien.

Jönköping-Telge 4-2: Magkänslan fick rätt. Det kändes liksom som att det var dags för JIK att dra en trea nu, och så blev det. Som väntat var det dock jämnt, Telge ledde med 2-1 efter 40 minuter innan hemmalaget via tre mål avgjorde bataljen. Kommande landslagsbacken Stina Ander assisterade till 3-2 och sköt själv 4-2.

Dalen-Falun 8-3: Jo, Falun hade ju 2-1 efter första, men orkade inte sedan och Dalen tog en väntad viktoria. Trodde ju på ett par mål från Amanda Öhman i tipset igår och hon infriade min profetia och dunkade in just två bollar. Segern var komfortabel och Pixbos överkörning av Dalen innan Champions Cup-uppehållet hade säkerligen del i lagets framgång idag. 7-1 på de avslutande perioderna talar sitt tydliga språk.

Huddinge-Iksu 3-5: Det satt ganska långt inne, men Iksu kunde som väntat betvinga nollpoängaren Huddinge på bortaplan. Och det var superstjärnorna som klev fram: Josefina Eiremo sköt tre av målen, Emelie Wibron de övriga två. Iksu känns inte så flashiga ännu, men de får jobbet gjort. Det får dock inte Huddinge.

Uppsala-Täby 6-5 (ot): Tätare än jag förväntade mig. Trodde ett något lättat Uppsala skulle ta en trea, men fick nöja sig med en tvåa. Men det satt långt inne. Amanda Delgado Johansson kvitterade först i slutminuten, innan Julia Nordin avgjorde på övertid.

Falun-Höllviken 7-6: Oj, ytterst nära att totaluträknade nykomlingen Höllviken skrällde igen, som man gjorde mot Storvreta senast. Men Falun redde – efter en del möda och besvär, vad jag hört – ut det där till slut och kunde alltså vinna med uddamålet. Ändå 29-13 i skott. Det måste ha varit underskattning inblandat. Något annat köper jag inte.

Warberg-AIK 6-4: Som väntat hemmaseger. Warberg är i zonen just nu och visade det återigen. Comebackande Martin Emanuelsson plockade upp ett par assist innan han klev av mitt i matchen, Mattias ”jag kommer inte göra så många mål” Hasselström målade igen och Mattias Kongstad slog till med ett hattrick. Nu toppar hallänningarna serien efter fyra omgångar. Imponerande, med tanke på domedagsprofetiorna inför säsongen.

***

Innebandytät vecka väntar. Me like.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB