Startsida / Inlägg

Orkar Warberg dansa vidare?

av Jonas Gustavsson

Domedagsprofetiorna haglade inför säsongen.

Jag minns själv snacket från upptaktsträffen. Inte så att motorsågen löpte amok, men klassiska storlaget Warberg var knappast högst i kurs. Inte hos mig själv heller. Tippade laget nia, precis utanför slutspelet.

Det hela grundade sig i den otroliga förlustlistan som innehöll ett stort antal klasspelare, inte minst ikonen Magnus Svensson som liksom blivit en synonym med Warberg.

Eftersom tappen var klara tämligen kort efter fjolårssäsongens slut så rotade sig också tankarna om Warberg som ett icke-slutspelslag ganska tidigt, och satt kvar trots att laget sent under sommaren lastade in några pjäser: schweizarna och veteranen Martin Emanuelsson. Inga namn som skrämmer slag eller ens ska jämföras med förlusterna, men trots allt gedigna spelare.

Det är bara att konstatera att Warbergs säsongsstart  – även om vi bara är blygsamma fyra omgångar in i SSL – varit en sensation. Hallänningarna toppar tabellen, har svarat för flera vassa insatser och verkar ha fått ordning på den struktur som man till synes tappat bort lite de senaste säsongerna. Nye och unge coachen Oscar Lundin har orienterat rätt på taktiktavlan, hittat linjer som följs och, framförallt, så köper spelarna systemet till fullo. Ja, av det jag sett så gör spelarna mer än så, det känns som de käkar boll för lagets bästa (jag såg ju den taktiska triumfen mot Storvreta, där offrade man sig hänsynslöst). Sådan mentalitet brukar betala sig.

Dunkade ju ut en massiv SSL-guide inför första SSL-tekningarna, och då löd Warberg-omdömet så här:

Kommentar: Klassiska Warberg är i en ombyggnadsfas och generationsväxling. Listan över spelarförluster inför den här säsongen är skrämmande lång och det finns så mycket klass i spelarna som försvinner att de lirarna skulle kunna bilda ett eget SSL-lag som tar sig till slutspel. Nästan i alla fall. Warberg har dock gillat läget, byggt om och slopat tokoffensiven som man lanserade ifjol. Laget ser helt okej ut och det finns mycket potential, så ett 14:e raka slutspel är inte alls omöjligt.

Det sammanfattar det ganska bra: Warberg ser okej ut och har mycket potential, inte mer än så.

Men att man skulle få den här snabba utväxlingen trodde man ju inte.

Men vi slutar där, det har trots allt bara spelats fyra SSL-omgångar och även om Warberg tvålat dit både Storvreta och AIK så är säsongen ung. Under onsdagen kommer ett riktigt eldprov med bortamatch mot Pixbo. Även om hemmalaget saknar världens bästa back Martin Östholm och kommer från en förlust mot Storvreta, så blir detta ett rejält kvitto på hur bra Warberg egentligen är.

Ett Pixbo som klappade ihop och släppte in sju baljor på en knapp period senast lär ha så mycket revanschlusta att det kommer spruta adrenalin ur öronen.

Lyckas Warberg betvinga den besten så känns Warberg bra på ”riktigt”, om man får formulera sig så. Oavsett, säsongsstarten är stark.

Om man är i toppen för att stanna? För tidigt att säga. Känslan är att laget kommer sjunka, men en slutspelsplats känns det absolut som man ska kunna bärga. I alla fall med starten som underlag.

***

Frågor inför omgång fem:

* Börjar Storvretas Henrik Stenberg efter en målimpotent inledning att, i luftsuget efter hattricket mot Pixbo, spruta in mål nu?

* Kan FCH-keepern Jonathan Paulsson verkligen hålla nollan för tredje matchen i rad? Inte en chans. Eller…?

* Kan Höllviken verkligen skrälla igen – mot medvinds-maskinen Mullsjö?

***

Då så, det traditionella tipset, där Linköping-Sirius spelas ikväll tisdag medan övriga matcher liras imorgon onsdag:

Linköping-Sirius 1: Jag tror stenhårt på Linköping i den här matchen. Laget är i skaplig form, lite halvförbannade för ”bara” två poäng mot Växjö och spelar på hemmaplan. Det tror jag inte Sirius orkar stå emot, helt enkelt. Att backen Jesper Johansson har tätkänning i poängligan är intressant, jag tror han fortsätter ösa på – gillar skarpt det jag sätt hittills av hans spel.

Granlo-Storvreta 2: Ett Storvreta som fick ketchupeffekt de luxe på målskyttet senast mot Pixbo tror jag knappast sitter nöjda i båten trots det. Snarare talar väl mycket för att den uppländska vågen bara börjat rulla och av bara farten sköljer med sig ett blekt Granlo, som förvisso, dock med mycket möda, lyckades betvinga nykomlingen Kais Mora i senaste omgången. Klar Vreta-seger.

AIK-Kais Mora 1: Jag får lite udda vibbar av den här matchen. AIK känns inte speciellt heta för tillfället, även om man stod upp bättre än jag trodde man skulle göra borta mot Warberg senast. Det känns dock som att det spretar lite i svartgult. Samtidigt tyckte jag Kais Mora gjorde det okej mot Granlo. Nåja, jag spikar en etta, litar till AIK:s bättre bredd och vassa keeper Patrik Åman.

Dalen-Falun 2: Oj, jag får underliga vibbar av denna matchen också, som på pappret borde vara en tvåa inristad i sten. Men Falun svajade mot nykomlingen Höllviken senast och… ja, jag vet inte. Jag sätter tvåan ändå, men tror att Dalen, som lär vara taggade till tänderna efter 0-8-förnedringen mot Helsingborg senast, inte blri lätta att tas med. Så länge Ketil Kronberg lirar, alltså.

Växjö-Helsingborg 1: Helsingborg har hållit nollan i två (!) raka matcher. I SSL. Det ska liksom knappt kunna gå. Lite därför spår jag också en skånsk baksmälla borta mot Växjö. Ett lag i massiv medgång får förr eller senare ett bakslag, och det doftar lite så här nu faktiskt. Samtidigt är Växjö svårforcerade, täta och har poäng i alla matcher hittills. Men det kommer bli tight.

Pixbo-Warberg 1: Lite av onsdagskvällens höjdpunkt kan jag tycka. Två lag som imponerat i säsongsstarten, men där Pixbo åkte på en rejäl näsbränna senast genom att tappa 5-1 till 5-8 mot Storvreta på en knapp period. Den härdsmältan lär vara en bensindunk på motivationselden inför kampen mot Warberg. Men hallänningarna toppar tabellen, har spelat med stor smartness och kommer vara taktiskt luriga. Tror ändå Pixbo – i kraft av vrede från förra matchen – kniper detta.

Höllviken-Mullsjö 2: Inget snack. Mullsjö har startat säsongen grymt bra, tvålade dit Sirius tämligen komfortabelt senast trots avsaknaden av ett par kuggar och har en härlig, publikfriande energi i sitt spel. Känslan är att ungdomarna inte kommer underskatta de skånska nykomlingarna, trots att de stört giganterna Storvreta och Falun i de senaste omgångarna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB