Startsida / Inlägg

Tacka och ta emot, Martin Östholm

av Jonas Gustavsson

Idag kom domen för Martin Östholm efter hans crosschecking på Filip Mbanza.

3 matcher.

Det var i snålaste laget, tycker jag. Juridiska nämnden tolkar inte smällen som en crosschecking, utan menar att det var en knuff. Jag vet i fasen, nog ser det hela ut som en crosschecking allt. Provocerad eller inte, han använder klubban mot Mbanza och oavsett om han träffar eller inte så ser det inte snyggt ut. Jag kan nästan tycka att en crosschecking-rörelse mot en spelare torde vara underlag nog för ett straff, oavsett om det träffar eller inte. Det där hör inte hemma i sporten. Man ska inte skilja på spelare och spelare, men när en av världens bästa spelare gör sig skyldig till förseelsen så får det lite extra bitter eftersmak.

Med tanke på David Gilleks sex matcher, så känns Östholms tre matcher som rena julklappen för Pixbo-backen. Det är bara att tacka och ta emot.

***

Men: all heder åt Martin Östholm som inte ville skylla ifrån sig något. Det var en het situation, högt adrenalinpåslag och det blev liksom det blev. Han säger att han ångrar sig och han tar sitt straff utan att gnälla.

– Jag har inte så mycket att säga om domen i sig. Det är bara att acceptera. Jag blev provocerad och var för het i situationen. Hade jag fått göra om det där så hade jag gjort annorlunda. Det var inte mitt bästa beslut och jag hade för mycket adrenalin i kroppen, säger Östholm.

Bra så.

Någon oro inför landslagsplatsen inför VM fanns inte heller:

– Nja, inte så stor oro. Jag kommer hinna spela matcher innan VM också så jag tror inte att det ska påverka. Jag får ta tiden och träna ordentligt. 

***

Peter Wallin, Kais Mora-coachen, var inte speciellt upprörd kring domen. Visst, han tyckte straffet var ”snällt”, men var fortfarande mest irriterad på domarna som inte tog ett matchstraff direkt i matchen. Det var den största missen, menade han.

Men han tyckte också, som jag lyfte tidigare, att det var lite konstigt med sex matcher på Gillek och ”bara” tre matcher för Östholm.

– Jag saknar referensramar, vad det är för straffskala som gäller, säger han diplomatiskt. 

Men han höll inte med Juridiska Nämnden om att det inte var en crosschecking.

– Där går åsikterna isär, säger han. 

Jag förstår den lugna framtoningen. Dumt att röra runt i det som varit. Han passade också på att önska Östholm lycka till i landslaget.

– Domen är bra både för Martin Östholm själv och landslaget. Han ska givetvis vara med i VM, annars hade Sverige haft en stor lucka att fylla. 

***

Nu har Martin Östholm i alla fall fått sin dom och fallet har varit uppe för granskning. Det var trots allt det viktigaste i den här soppan. Hade han inte blivit anmäld så hade det varit för illa.

Nu lägger vi David Gillek och Martin Östholm åt sidan i avstängningshänseende, och ägnar åt oss att spela innebandy istället. Eller hur?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB