Startsida / Inlägg

Vad är det som händer egentligen?

av Jonas Gustavsson

Alltså.

Vad fan är det som händer?

SSL har länge känts som en tämligen förutsägbar serie. Skiktad tabell. Ganska enkel att tippa.

Men något har hänt. Det skräller. Innebandykartan ritas om.

Kolla bara idag: uträknade nykomlingen Höllviken vinner mot nya topplaget Mullsjö, nykomlingen Kais Mora snor poäng av klassiska AIK, bleka Granlo slår tillbaka storlaget Storvreta, bottentippade Dalen vänder 1-5 till 5-5 mot regerande mästarna Falun.

Det är bara att konstatera att det inte – som det kanske var förr, på Niklas Jihdes tid – går att ställa ut några skor längre. Alla lag är så pass skickliga, taktiskt drivna och fysiskt tränade att är man inte 100 % så vinner man inga matcher. Oavsett hur det ser ut på det berömda pappret.

Det är bra för innebandyn: det är ovisst, det är spännande, fler lag spränger sig in i folks medvetande.

Sedan betyder det ju att mitt tippande går åt helvete, men får köpa det.

***

Valde att vinkla på Höllvikens sensationella 8-4-seger mot Mullsjö idag. Det Mullsjö som jag börjat tokhajpa. Trodde inte att de skulle kunna torska där nere i Skåne.

Men Höllviken. Denna Askunge-saga som verkar vägra skriva sista kapitlet.

Imponerande som bara den. Jag har ju varit skeptisk till laget innan, ett mer eller mindre kompisgäng ska inte kunna gå upp i högsta serien, det är ett underbetyg till elitinnebandyn. Det tycker jag fortfarande. Men därmed kan jag inte sluta förundras över det man uträttar. Det är magiskt.

Tjötade med Johannes Wilhelmsson nyss. Det här med att vara underdog verkar passa.

– Ingen trodde på oss i division ett. Ingen trodde på oss i allsvenskan. Och ingen tror på oss nu. Det är inget nytt för oss alls. Att folk utifrån har de tankarna om att vi inte duger bryr vi oss inte om. Vi hör om skrällar hela tiden. Motståndare som alltid gör sina sämsta matcher mot oss. Vi skiter i det, vi bara spelar innebandy, säger han.

Obesegrade hemma. Ogillar motståndarna – förvisso bara två hittills – Halörhallen?

– Kanske. Det blir nog inte roligare att komma hit med tanke på att vi är nederlagstippade heller, säger Wilhelmsson.

– Men vi har inte så roligt heller. Det är många långa resor för oss.

Just Johannes Wilhelmsson är en av få – ja, kanske den enda – liraren i Höllviken som lite folk hade koll på inför säsongen. Något han märkt av i säsongsinledningen.

– Ja, de brukar plocka bort mig i power play. Men det öppnar upp för andra. Så det är bra.

Du menar att det är en styrka för er att lagen ”bara” känner till dig, stänger bort dig och ger ytor till era andra spelare?
– Lite kan det vara så. Sedan är det ju en nackdel för mig personligen kanske, men för laget är det bra. Speciellt i power play som sagt.

***

Hade ganska höga förväntningarna på västkustderbyt mellan Pixbo och Warberg idag.

Rivalmöte, två lag med starka säsongstarter. Bäddat för innebandy-propaganda. Men, trots 8-6 i mål, så var det faktiskt ganska lamt. Det var först under andra halvan av sista perioden som det tände till på allvar: då kom lite nerv, lite tramp, lite känslor.

Men överlag en ganska lam tillställning.

Men Pixbo vann rättvist, även om Warberg vägrade släppa greppet om matchen, forcerade in mål och greppade flera halmstrån. Spelet som hallänningarna satte upp i slutet i jakt på en kvitteringsboll var imponerande. Man liksom bet sig fast offensivt, vägrade förlora dueller och hittade också öppningar för skott. Att det sedan inte räckte hela fram är en annan sak.

Där i slutet av andra perioden så satt jag och funderade på var fasen fjolårets megasuccé Simon Palmén höll hus. Just då, eller ja någon minut senare, skickade han iväg både Tim Wiklund och Jens Milesson till korvkiosken med några kvicka, rappa dragningar. Sedan gjorde han en riktigt vass sistaperiod. Palmén var lite av matchens behållning till slut, hans framspelning till Daniel Karlanders 6-5 hade ju dreggelvarning. Grabben är grym på små ytor.

I övrigt i Warberg: tre kassar av industribacken Mattias Wallgren. Otroligt. Gillade också vad jag såg av Mattias Hasselström, han ser vass ut.

I Pixbo så klev framförallt Daniel Calebsson fram. Och det var ju han som avgjorde matchen med ett överraskande frislag fram till 5-4 och en effektiv straff fram till 6-4. Annars var det inte så många som stack ut nämnvärt. Patrik Malmström hade några moments och Patrik Doza ville mycket som Emil Julkunen-vikarie i andrafemman, men det var väl det.

***

Förutom Höllviken-skrällen och västkustderbyt, så gick det så här idag:

AIK-Kais Mora 3-2 (sd): Den där udda magkänslan var inte helt åt helskotta. AIK är inte heta just nu, har förtvivlat svårt med målskyttet och lyckades först efter mycket möda och stort besvär bärga dubbla pinnar mot nykomlingen Kais Mora. AIK hade ändå 2-1 till slutminuten men lyckades inte knyta ihop säcken.

Granlo-Storvreta 8-6: Här snackar vi skräll. Rejält. I alla fall i min bok. Det var 4-4 efter två perioder och bara 28 sekunder in i sista perioden gjorde Alexander Rudd 5-4. Ändå lyckas Granlo – av mig totalt uträknade i år – att vända och vinna, inte minst tack vare kanonkeepern Thomas Åhrberg, härföraren Johan Samuelsson och tremålsskytten Daniel Nordlund. Imponerande, minst sagt. Storvreta? Nej, det klickar visst inte, trots ketchupeffekten mot Pixbo senast.

Dalen-Falun 5-6 (sd): Falun gled ifrån till 5-1 och såg ut att gå mot en kassaskåpssäker seger. Då svarade Dalen och framförallt Alexander Bodén. Två kassar och en assist från veteranen i sista perioden gjorde att Umeå-laget knaprade ikapp, fick 5-5 och en pinne (Falun avgjorde sedermera på övertid genom Tero Tiitu). Hade ju lite udda vibbar inför den här matchen och tvåan kändes inte solklar – och fick fog för det.

Växjö-Helsingborg 6-5 (sd): Helsingborg hade hållit nollan i två raka matcher, men den sprack efter 8.54 mot Växjö sedan Valdemar Ahlroth målat. Känslan var att Helsingborg skulle åka på en baksmälla efter dubbla nollor och när smålänningarna sprang iväg till 4-1 och 5-3 så kändes det också som att det skulle bli så, men skåningarna är bra just nu, åt ikapp och fick en pinne till slut, innan Växjö stängde matchen på övertid. Därmed håller också smålänningarnas svit i sig med poäng i alla matcher hittills.

***

Fem omgångar spelare. Ny omgång på lördag och söndag. Nya skrällar då?

I väntan på det: damfokus i två dagar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB