Startsida / Inlägg

Avslöjar: Kryssen ökar

av Jonas Gustavsson

Ja, vad fasen, drog till med en AVSLÖJAR, det är ju inte varje dag man får göra det numera eftersom jag varit usel på att gräva upp grejer, bland annat inom innebandyn, på sistone.

Det här är väl inget avslöjande precis, men mitt smeten där man snackar om den jämnaste SSL (herrsidan då alltså) någonsin så kan jag i alla fall berätta att andelen kryss ökar. Kollade över fjolåret och räknade ut att 18 % av matcherna var oavgjorda efter full tid (fler än jag trodde, för övrigt), medan 22 % av matcherna hittills i år slutat med kryss. Trodde differensen skulle vara större, men hur som haver: vi ser en ökning av lika-matcher i SSL.

Ett bevis på att det är jämnare?

Jo, det är det ju. Eller en grej i helheten i alla fall. Känslan är ju också att måldifferenserna i matcherna är mindre, men det är bara en känsla, ingen bekräftad sanning.

Men att det blir jämnare handlar ju inte bara om att det är mindre måls marginal i slutresultaten eller att antalet kryss ökar – jag tycker också vi ser en tendens till att vem som helst kan slå vem som helst. Lag i botten kan vinna mot lag i toppen. Ett fenomen som, enligt min känsla, varit betydligt mer sällsynt tidigare.

Vi har ju sett AIK 11-3-vinna mot Falun, vi har sett Dalen piska Pixbo på bortaplan, vi har sett Höllviken slå tillbaka Storvreta. Bland annat.

Vad jag vill säga med detta?

Inte mer än att det inte finns några givna matcher i årets SSL (och för att försvara min stundtals svajande tippning, givetvis).

Bara för att fira det så tippade jag in tre kryss på herrsidan inför helgen.

Det är ju också sista herromgången innan VM-uppehållet, så känslan är att många lag kommer vara noggranna, värna om poäng och kräma ur de sista krafterna ur ben och handleder. Misstänker att många lag vill skapa goda känslor inför ett längre speluppehåll. Det borgar för en högintressant helg.

***

Då så, tippnings-formen är ganska dålig just nu, men vi kör!

Först ut är damerna, där vi redan i torsdags avverkade Rönnby mot Djurgården. Resterande kamper kommer här.

Lördag:

Iksu – Karlstad 1: Iksu har bara en pinne på de tre senaste matcherna och åkte på en rejäl käftsmäll genom att hemmatorska mot Täby senast. Visserligen är det lite svajigt med tanke på tränaren Mathias Bergsdorfs avhopp, men det borde ha sjunkit in nu, och jag har svårt att se att man ska hemmaförlora mot jumbon Karlstad som har fasliga problem att erövra poäng trots hyfsat spel. Dunkar in ettan och känner mig tämligen självsäker.

Falun – Telge X: Svårt. Falun har förlorat det mesta på sistone (fyra raka). Det hade Telge också innan man smackade dit Karlstad med 5-4 senast. Sett till den prestationen, och tabelläget, så torde Telge vara knapp favorit, men Falun är ganska svårspelade hemma och jag lutar mig mot ett kryss. Dessutom en riktigt viktig batalj för Falun om man har för avsikt att hålla sig kvar i SSL utan något kval.

Söndag:

Endre – Dalen 1: Intressant möte mellan två lag i ganska bra form, men sett till klassen i truppen – kryddat av hemmafavören – så torde Endre vinna med någon bolls marginal. Med fem kassar på de två senaste matcherna så är ju stjärnan Anna Jakobsson dessutom i toppform. Dalen, som blandar och ger, skrällde mot Rönnby borta senast, men tror inte man orkar göra det igen, trots Sandra Larssons fina målform (fyra mål på de två senaste kamperna).

Jönköping – Kais Mora 2: Jönköping 1-10-förlorade mot Djurgården senast och möter nu ett ännu bättre lag i form av Kais Mora, och det känns som det krävs ett mirakel för att rädda småländskorna. Visserligen har vi upplevt en del skrällar på sistone, men det blir det inte här. Bortalaget vinner med marginal.

Täby – Huddinge 1: Stockholmsderby och favoritstämpeln sitter på Täby som haft en riktigt bra höst och som har en ruskigt formstark duo i Jennifer Stålhult (nio mål på tre senaste) och Louise Wickström (poäng i alla höstens matcher). Det blir en för tuff nöt för Huddinge att knäcka trots finfin form med fyra segrar på de fem senaste kamperna. Täbys spets avgör.

Uppsala – Pixbo 2: Känslan är att Pixbo hittar mer och mer rätt och även om det inte blixtrar speciellt mycket så levererar man habila jobb. Det blir seger borta mot Uppsala – men det kommer inte att bli några monstersiffror. Lagets bredd är dock överlägsen hemmalagets och det avgör.

***

Och så över till herrarna.

Lördag:

Höllviken – Sirius X: Oj, jag var nära att dunka dit en etta, men jag tror ändå att Sirius kan gneta till sig någon pinne nere i Skåne, även om nykomlingen imponerat i Halörhallen i inledningen, plus att man har en Johannes Wilhelmsson i toppslag. Sirius kommer från en rejäl lektion av Helsingborg, och jag tror inte man gör en lika slät bortafigur till, och jag tror inte att Peter Berlin och Johan Erikssons måltorka håller i sig mer. Smyger in ett kryss.

Kais Mora – Mullsjö 2: Krysset är lockande. Mullsjö har bara en pinne på de tre senaste matcherna, men nu tror jag att man kan plocka en trea. David Gillek har vräkt in fyra mål på två matcher sedan sin comeback från avstängning, och kan bli tungan på vågen mot tämligen orutinerade Kais Mora som efter segern mot Höllviken återigen slagit in på den förlorande banan.

Söndag:

Dalen – Warberg 2: Ett Warberg som rullar på tre hela femmor, har ett taktisk geni i Oscar Lundin och ett stort självförtroende i truppen är givetvis klar favorit mot Dalen som har en tämligen tunn trupp och lever på ett fåtal spetsar. Visserligen radade Umeå-laget upp fyra raka vinster innan Storvreta-förlusten senast, men det var mot lag på undre halvan (förutom skrällen borta mot Pixbo) och jag tror inte man orkar störa skickliga Warberg.

Falun – Linköping X: Intressant möte. Någonstans föreställer jag mig att fysiska Linköping passar spelskickliga Falun ganska illa, och jag tror absolut att östgötarna kan sno poäng borta mot de regerande mästarna. Ja, det förefaller till och med högst troligt. Falun är dock obesegrade hemma och är favorit – men det kommer sannerligen inte bli någon enkel resa. Som när jag velar för mycket så fegar jag återigen ur med ett kryss.

Granlo – Pixbo 2: Jodå, Pixbo tar detta, tror jag. Återanvänder gamla analyser, men Granlos svaga bredd ska egentligen inte ha någon chans mot Pixbos stjärngalleri och göteborgarna har ju vräkt in mål i de två senaste matcherna (18 kassar). Samtidigt har Granlo tre raka segrar hemma, men nej, det räcker inte nu.

AIK – Växjö X: Svårt. AIK såg ju ut att ha hittat något efter storsegern mot Falun, men har sedan fallit tillbaka i förlorarträsket igen, och att då möta svårspelade och fysiska Växjö som tar poäng i så gott som alla matcher, blir sannerligen inte enkelt. Jag lutar mig mot krysset eftersom jag tror att AIK:s desperation efter poäng kommer bära frukt, och eftersom Växjö har en tendens att leverera kryssmatcher i höst.

Helsingborg – Storvreta 2: Maskinen Storvreta har börjat tugga igång och har även börjat plocka skalper på bortaplan. Nu verkar ju också Henrik Stenberg, som missat två matcher, vara på gång tillbaka. Det räcker för att Uppsala-laget ska besegra ett högst oberäkneligt Helsingborg som studsar mellan briljans och genomklappningar. Det liksom doftar bakslag om skåningarna nu när man 7-2-vann mot Sirius senast.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB