Gotländskt VM i skott utanför

av Jonas Gustavsson

Snart väntar VM i Göteborg.

På Gotland ikväll spelades någon form av för-VM i att missa mål. Ja, lite så var det när Endre spelade mot Huddinge, och förvisso vann med 5-3, men det kunde ha blivit betydligt större siffror om hemmalaget lyckats träffa mål vid ett tiotal tillfällen, där man rullat upp Huddinge och skapat öppna ytor.

Till och med pålitliga skarpskytten Anna Jakobsson svek. Hon hade ju ett helt annat tempo i kroppen än övriga spelare i matchen, men lyckades – för ovanlighetens skull, ska tilläggas – vara ovän med skottprecisionen. Hon hade ju ett byte där hon dunkade i stolpen två gånger, bland annat.

Nåväl, missarna gjorde att det blev en riktigt rafflande match hela vägen in i mål.

Endre ledde med 2-1 i första, välförtjänt, innan Huddinge började äta sig in i mittperioden där man ändå skapade en del, men där Endre ändå hade det bästa – inte minst i slutet av perioden där man satte bra tryck och där Jakobsson – typiskt nog för matchen – prickade ribban. Corin Rüttiman kostade också på sig att missa en straff. I tredje perioden fortsatte Endre att ösa på – men precis efter Jakobssons dubbelstolpe, och Malgorzata Pazios skott i ribban, så kontrade Huddinge in 2-2. Som det brukar vara när man inte gör mål på sina chanser.

Nåväl: det tog 24 sekunder för Endre att svara med ett 3-2-mål och sedan kom också 4-2.

Men mer lyckades man inte stänga matchen, och i slutet tog Huddinge ut keepern Erika Johansson – som gjorde en stormatch – och fick också in en reduceringsboll. Sedan satte gästerna upp ett bra tryck mot Endre-kassen, men fick inte in fler bollar.

Klart rättvis seger för Endre, men Huddinge gjorde det bra: spelade tätt i försvaret, täckte bollar och hade bra målvaktsspel. När väl Endre sågade sig igenom så sköt man antingen över – eller så räddade Erika Johansson. Framåt så var det dock sparsamt med chanser. Förutom målen så hade man inte så mycket annat, förutom i slutet då.

Matchens snackis? När Huddinges Sani Klinga gjorde en trängning precis vid Endres bås. Sedan sa nog någon något, för Klinga blev vansinnig och puttade till en Endre-spelare och fick 2+10 minuter. Det fick också Endre-coachen Tom Iversjö, som reagerade på det som hände.

– Jag blev inte upprörd eller något, istället för att hon och vår spelare skulle ramla in i vårt bås så puttade jag bort henne, sa Tom Iversjö när jag ringde honom efter matchen.

– Hon (Sani Klinga) reagerade ganska starkt, men det var ingen stor grej och jag köper straffen eftersom vi båda straffades lika.

Så allvarligt var det alltså inte.

Anna Jakobsson och Corin Rüttimann var, som vanligt, bra i Endre. Gillade också resoluta backen Malgorzata Pazio, skickliga Isabella Ström och nya bekantskapen Sara Waktel. I Huddinge imponerade keepern Erika Johansson och backen Rebecca Fransson, men de offensiva spetsarna syntes för lite.

***

Snackade lite annat med Iversjö också.

Som VM i att missa mål.

– Vi hade enormt många avslut, speciellt i andra perioden, och borde ha avgjort. Vi har inte haft problem med effektiviteten tidigare, vi måste bara få lite islossning. Vi vet att vi kan, sa han.

Endre breddade ju också truppen inför säsongen. Något som enligt tränaren betytt mycket.

– Dels så håller spelarna vi har sig friska och krya lättare, det blir färre skador på nyckelspelare som vi matchat hårt innan. Dels har vi fler spelare som är bra på SSL-nivå vilket skapar bättre bredd.

Endre är bra i år, helt enkelt.

***

Övriga matcher ikväll:

Mora – Uppsala 6-6: En skräll givetvis, att lynniga Uppsala lyckades sno en pinne borta mot Real Mora. Gästerna ledde ju till och med med 6-5 i slutet och kunde ju snott trean, men Mora utjämnade i alla fall. Storstjärnan Amanda Delgado Johansson stack ut för Uppsala med tre mål och en assist.

Karlstad – Jönköping 2-4: Är det kört för Karlstad nu? Värmländskorna hade ett tufft schema i säsongsstarten, och det var inte konstigt att man halkade efter, men nu har man förlorat mot både Telge och Jönköping och då blir det inte lätt att lämna jumboplatsen. JIK hade ett målmässigt grepp under hela matchen.

Pixbo – Falun 7-4: Pixbo hade 5-2 efter två perioder, men Falun sköt dubbla mål i sista perioden, hade 4-5 och hugg på poäng, och först i slutminuten kunde hemmalaget sprinta ifrån och säkra trean. Överraskande trögt för Pixbo alltså, trots den förkrossande skottstatistiken på 30-16.

Telge – Rönnby 6-10: Jodå, Rönnby sprang ifrån till 4-o redan i den första perioden och släppte sedan aldrig in hemmalaget i matchen. Som väntat alltså. Fyra mål av Evelina Rösnäs och fem poäng av Madelene Backlund – ganska skaplig duo det där.

***

För er som av någon outgrundlig anledning missat det så är det nu klart att Patrik Åman – som hotades av avstängning på grund av anmälningen efter matchen mot Växjö – spelar VM.