Startsida / Inlägg

Matchen mot världsstjärnan som inte saknas

av Jonas Gustavsson

I helgen möts Falun och Warberg.

Det blir en speciell match för Faluns Tero Tiitu, som spelade i just Warberg ifjol. Hallänningarna hade helt enkelt inte råd att behålla den finske landslagsmannen och därför bröts hans kontrakt i förtid, och om jag tolkade allt rätt så fanns det inga schismer inblandade, utan allt handlade helt enkelt om pengar.

Tiitu gjorde ju sitt andra Warberg-år ifjol och var riktigt bra innan han blev skadad där under våren. Tillsammans med ultraveteranen Magnus Svensson och ungtuppen Simon Palmén så bildade han en av seriens hetaste kedjor.

Under våren, efter ett gäng rykten, så signade Tiitu alltså med Falun.

Men Tiitu var ju inte ensam om att lämna Warberg i somras. Stjärnor som Magnus Svensson, Henrik Olofsson, Erik Svenson, Jimmy Lindblom och Linus Henriksson följde i samma fotspår. Jag har ältat det där 100 gånger så ni kan ju det där, men kunde inte låta bli att släpa fram det igen. Nu ska det ju ses i ljuset av att nederlagstippade Warberg är sensationell trea i tabellen.

Stjärnorna har inte saknats. Andra har klivit fram.

Som Daniel Karlander. Eller Mattias Kongstad. Plus Mattias Hasselström. Och ett gäng till.

Och då har man ändå misslyckats med sina schweiziska nyförvärv. Och comebackande veteranen Martin Emanuelsson har matchats sparsamt.

Ekvationen som egentligen inte borde gå ihop har gått ihop: Okej lag minus sex världsstjärnor plus två unga schweizare plus en comebackande veteran som inte spelat på över ett år är lika med ett bättre lag.

Coachen Oscar Lundin skulle nog inte förneka att spelarna som lämnat är förbannat bra innebandyspelare, men när han nu sitter där och drar upp riktlinjerna inför mötet mot mästarna Falun på bortaplan är jag inte så säker på att han hade bytt ut någon av sina spelare mot någon av de som stack i våras. Visst, det är bra namn med späckade CV, men det Lundin förfogar över just nu är ett l-a-g. Och summan är mer värd än de enskilda bitarna. Warberg tvingades bygga om – och har lyckats förträffligt.

Så när Warbergs lirare ställs öga mot öga med Tero Tiitu där på söndag, så möter klubben en VM-klar storstjärna som man inte saknar.

Vem hade trott det innan säsongen?

***

Nu på lördagsmorgonen damp också nyheten om att Mathias Bergsdorf kliver av som huvudtränare i Iksu. Kom som en blixt från klar himmel. Men det har inget med prestationerna för laget att göra, Iksu har varit bra hittills, utan han får helt enkelt inte ihop livspusslet, en av de största utmaningarna för innebandy-spelare och -tränare överlag.

– Det är viktigt att framhålla att detta beslut inte grundar sig på någon spelare, ledare eller för den delen laget. Jag har trivts väldigt bra i IKSU och det är en helt suverän organisation och förening. Men för mig går det inte att kombinera mitt heltidsarbete med innebandy på den här nivån just nu, säger han i ett pressmeddelande.

Trist.

Iksu kör en intern lösning tills vidare.

***

Traditionsenlig tippning inför helgen!

Dammatcherna först.

Lördag:

Iksu – Täby 1: Ganska säker på ettan, faktiskt, trots Bergsdorfs avhopp. Iksu är oerhört svårslaget och på hemmaplan ska man inte tappa poäng mot Täby, trots att stockholmarna levererat en hel del bra resultat på sistone och stod upp bra mot Endre i förra omgången. Poängmässigt finns det flera som kan mer i Iksu – exempelvis Cassandra Edberg och Victoria Wikström – och någon gång lossnar det… kanske nu?

Djurgården – Jönköping 1: Djurgården har radat upp tre raka segrar, sköt hela 13 mål borta mot Falun senast och har en spetsfemma i kalasform just nu. Det, plus extra favör av hemmaplan, gör att man ska slå tillbaka Jönköping ganska komfortabelt.

Telge – Karlstad 2: Lite svårtippat, men gissar att Karlstad fått lite luft under vingarna efter att ha vunnit säsongens första match senast sedan Huddinge 5-1-besegrats. Värmländskorna har en del retroaktiva poäng att kassera in, och några av dem kan absolut komma mot Telge som bara har en pinne på de fem senaste fajterna.

Söndag:

Pixbo – Kais Mora X: Stormöte, laget som ser sig som bäst (Pixbo) mot laget som är bäst (Kais Mora). Pixbo har ett par uddamålsvinster i bagaget och börjar få mer och mer stäm, samtidigt som Kais Mora närmast kommer från ett kryss i kampen mot Iksu. Svårtippat, även Kais Mora är knapp favorit. Smäller dock dit krysset eftersom Pixbo är hemma.

Endre – Uppsala 1: Endre föll förvisso mot Kais Mora i senaste hemmamatchen, men är av tradition starka hemma i Södervärn och är storfavorit mot Uppsala – ett favoritskap som jag också är ganska övertygad om att man försvarar. Storstjärnorna Anna Jakobsson och Corin Rüttimann är också i riktigt bra poängform.

Huddinge – Falun 1: Huddinge åkte på en rejäl smäll mot Karlstad senast och lär vara taggade till tänderna, och det torde räcka för att mala ner ett defensivt inriktat Falun som åkte ner i källaren rejält senast efter storsmällen mot Djurgården på hemmaplan. Inga stora siffror, men Huddinge tar detta.

Rönnby – Dalen 1: Rönnby vräker på under säsongen och med 20 gjorda mål på de två senaste hemmamatcherna så talar allt för att man vinner mot Dalen – och känslan är att siffrorna kan trilla iväg också. Mest intressant? Om Malin Wikström kan leverera en femte raka tvåmålsmatch…

***

Herrarna då. Samtliga matcher under söndagen.

Linköing – Kais Mora 1: Serieettan mot seriejumbon. Pappret lär nog också stämma överens med verkligheten när vi summerar. Östgötarna är storfavorit och ska vinna detta tämligen klart. Martin Karlsson-lagets bredd gör att även om vissa lirare underskattar gästerna, så finns det andra som kan kliva fram. Martin Karlsson har ju föresten börjat varva upp och har gjort mål i fyra raka matcher.

Helsingborg – Sirius X: Inte helt lätt, alltså. Sirius är i bra form, men har ännu inte vunnit borta efter ordinarie tid, men tog en tvåa mot Växjö i Småland i senaste bortakampen och kanske hittat bortanyckeln nu. Helsingborg, detta lynniga lag som nu också är utan backen Asser Jääskeläinen, har tre raka kryss i ryggen – och då känns det lätt att stämpla in ett kryss till. Men kan gå hur som helst.

Storvreta – Dalen 1: Dalen är i bra form, har fyra raka segrar och Ketil Kronberg är i kalasform med två raka hattrick-matcher bakom sig. Känslan är ändå att Umeå-laget överpresterar, sett till materialet, och verkligheten brukar komma ikapp. Storvreta vann derbyt mot Sirius senast och har börjat foga ihop pusselbitarna, trots en del skadefrånvaro, och får gälla som favorit i kraft av hemmaplan. Tror dock inte på några stora siffror.

Pixbo – Mullsjö 1: Innan segern mot Höllviken senast så hade Pixbo två raka nederlag, så det finns lite frågetecken för formen. Mullsjö är samtidigt ganska ojämna och tappade ledning till oavgjort mot Helsingborg senast, trots en blixtrande David Gillek-comeback med fyra poäng. Känns ganska ovisst på förhand, men tror Pixbos bredd avgör till slut.

Granlo – AIK 2: Oj, svår match. Granlo har två raka övertidssegrar hemma. AIK kommer samtidigt från en klar förlust mot ettan Linköping. Får ändå gå på någon form av magkänsla, och den säger ändå AIK, som såg disciplinerade ut mot Falun i omgången innan, och som kan må bra av en bortamatch nu där man inte behöver bjuda på något utan där man kan spela smart. Spikar tvåan, men krysset lockade en hel del.

Växjö – Höllviken 1: Växjö är stabiliteten själva med poäng i åtta av tio matcher i höst. Visserligen har det bara blivit två treor, men man hittar vägar att ta poäng i princip alla matcher. Det konsekventa spelet tror jag Höllviken får svårt att rå på, speciellt på bortaplan, och hemmalaget bör ta en ganska klar seger. Höllviken behöver få igång målsprutan Pontus Karlson igen, han är mållös i två raka kamper.

Falun – Warberg 1: Hyperintressant match. Falun har idel segrar på hemmaplan i år och jag tippar att den trenden fortsätter, även om man kommer få stångas rejält mot ett Warberg som inte har respekt för något lag, spelar smart och har ett knippe offensiva spelare som petar in bollar. Att Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström trots allt varvat upp på sistone talar för mästarna.

***

Förbundskapten Jan-Erik Vaara har berättat att den VM-trupp som offentliggörs på måndag redan är spikad.

Vi lär alltså inte få uppleva någon VM-frossa hos spelare i helgen eftersom alla lär ha fått besked om sin eventuella VM-medverkan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB