Startsida / Inlägg

Hemvändartider återspeglas i SSL

av Jonas Gustavsson

Jul och mellandagar är av tradition stämplade som hemvändartider.

Det är då folk som försvunnit vind för våg samlas hos sina familjer, återvänder till rötterna, faller tillbaka i gamla roller och gäng.

I årets mellandags-matcher är det också fokus på ”hemvändare”.

Vilket skapar massa intressant krydda till redan intressanta matcher:

* Kristoffer Kranberg återvänder till Solnahallen i en sensationell comeback med AIK efter över tre års innebandy-frånvaro. Det ska bli ytterst intressant att se vad den förre landslagsmannen kan bidra med till ett vacklande AIK.

* Kevin Lundgren återvänder också till Solnahallen, nu med nya klubben Mullsjö. Forwarden fick ju mest nöta bänk under sina fem år i AIK, men har exploderat i Mullsjö och vill säkert visa sin gamla hemmapublik vad han egentligen kan. Dock är formen svag: två assist på de fem senaste matcherna.

* Schweizaren Paolo Riedi misslyckades att ta en tröja i Warberg, lånades ut till Schweiz… men är nu tillbaka i SSL igen. I Kais Mora. Således speciellt möte för forwarden när nykomlingen reser till Warberg för match under lördagen.

* Granlo-backen Kristoffer Asp lirar i Falun mot sitt gamla lag. Han lämnade ju klubben 2011, efter att ha fått testa på landslaget, för att lira med Granlo en division under, något som väckte uppmärksamhet, även det främst var av sociala skäl. Asp har ju lirat i Falun förr – men det är säkert fortfarande speciellt att komma tillbaka.

Till detta kan vi lägga till två riktiga mellandags-fester: säsongens andra skånederby mellan Höllviken och Helsingborg (som dessutom spelas i Trelleborg) samt en seriefinal mellan Pixbo och Linköping.

Massa innebandygodis, således.

***

Då kör vi helgens tippning.

Lördag:

Höllviken – Helsingborg X: Detta vill jag påstå är en lurig match. Säsongens, och historiens, andra SSL-derby i Skåne och matchen ska ju spelas i Trelleborg istället för Höllviken, för att få in mer folk. Om det är till sportslig för- eller nackdel för Höllviken återstår att se, men fakta är att man varit som bäst hemma i Halörhallen. Helsingborg är lynniga, men har en hög högstanivå och lär vara peppade av derbystämningen. Att Helsingborg är bästa laget och favoriter är på förhand givet, men derby är derby, och jag har en stark kryss-känsla.

AIK – Mullsjö 1: Oerhört svårtippad match som kan gå lite hur som helst. Mullsjö tvålade ju dit Dalen precis innan jul och har färsk erfarenhet från matchtempo, medan AIK vilat länge, länge. Det talar för Mullsjö. Men jag tror ändå på AIK, för ska man vakna någon gång så är det dags nu, och Mullsjö är ingen omöjlig uppgift. Drar in en etta av den anledningen. Matchen har ju ett par extrakryddor: Kristoffer Kranbergs comeback i AIK samt Kevin Lundgrens comeback i Solnahallen.

Söndag:

Falun – Granlo 1: Efter uppvisningen mot Storvreta är det svårt att tippa mot Falun. Laget är i bra form, har bra leverans bakom stjärnorna Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström, och känslan är att de regerande mästarna håller på att varva upp på allvar. Granlo gjorde förvisso en stark bortamatch mot Växjö senast där man tog två pinnar, men Falun är ett betydligt bättre lag och man kommer inte orka sno några pinnar i Dalarna.

Pixbo – Linköping X: Toppmöte där serieledningen står på spel. Svårtippat givetvis, där Pixbo inte lirat på en månad, och där Linköping vann stort mot Höllviken strax innan jul. Att östgötarna har fått varva upp i en match ser jag som en fördel, samtidigt är Pixbo ett riktigt bra lag och dessutom lirar på hemmaplan. Jobbar in ett kryss.

Warberg – Kais Mora 1: Solklar etta. Warberg har under hela hösten visat att man är ett vasst lag och inte minst hemma, där första poängtappet senast mot Helsingborg får ses som ett olycksfall i arbetet, snarare än någon indikation på en svacka. En nyckel för hallänningarna är dock att få igång fjolårs-succén Simon Palmén på allvar, han är poänglös i tre raka hemmafajter. Kais Mora? För svaga för att kunna lugga poäng.

Måndag:

Växjö – Storvreta X: Alltså, med tanke på att Växjö typ kryssar varje match och att Storvreta ännu inte visat den stabilitet som man med sitt spelarmaterial borde ha, så är det ganska lätt att stämpla dit ett kryss. Uppsala-gästerna är knapp favorit, men ingen stor sådan, även om revanschlustan lär spira efter 3-10-debaclet mot Falun. Jag är dock tveksam till att Storvreta kan kanalisera frustrationen på rätt sätt – det kan bli lite vad som helst.

***

Många riktigt, riktigt bra matcher i helgen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB