Startsida / Inlägg

Kulturbäraren – ett stort tapp

av Jonas Gustavsson

Oj, vilket chockbesked för Linköping.

Skadan mot Pixbo, där Linus Henriksson ramlade över Martin Karlssons ben, innebär att Karlsson missar resten av säsongen på grund av ett brutet vadben.

Karlsson är inte bara en av lagets bästa spelare, han är en riktig kulturbärare. Synonym med Linköping. Och en spelare man bygger kring, någon som bygger identiteten. Linköping har lite överraskande seglat upp som ett topplag i år, spelar en tung, effektiv och maskin-liknande innebandy, lite det som Martin Karlsson alltså står för som spelare. Att tappa honom, den givne ledargestalten, är givetvis tungt.

– Det är ett stort tapp för oss. Jag tycker han gör sin bästa säsong hittills som spelare rent taktiskt och i spelet vi vill spela, sa coachen Johan Astbrant till mig nyss.

– Men vi håller på med en lagidrott och nu får andra kliva fram och fylla den platsen.

Kommer ni värva?
Jesper Alm blev skadad på träning häromdagen och är borta två, tre veckor vilket innebär att vi bara har 15 speldugliga spelare. Vi får se vad som finns på marknaden, det är ju inte som i hockey där man kan ringa ett samtal och hitta någon direkt.

Nu tror jag inte att Linköping faller igenom bara för att Martin Karlsson försvinner – men visst kommer det att bli kännbart. Och att hitta något vasst på marknaden just nu är inte enkelt. Eller ja, närmast nog omöjligt.

Och Johan Astbrant var tydlig med att man inte vill kalla in någon innebandy-pensionär, likt AIK gjorde med Kristoffer Kranberg.

– Inget ont om Kranberg, det är en bra spelare, men det är inte aktuellt för oss att göra detsamma. Jag tycker det är ett underbetyg till vår sport att tvingas plocka in gamla spelare, sa Astbrant.

Såg inte seriefinalen idag men Pixbo verkade ju vara numret större, i alla fall i början. Stridsvagnen Victor Selindh sköt tre raka mål, Pixbo hade 4-o efter första, och släppte aldrig greppet. Som mejslats ut under hösten: Pixbo är sannerligen en seriös utmanare till SM-guldet.

Linköping kanske har en bit kvar.

– Vi fick en olycklig start och vi måste lära oss hantera sådana här toppmatcher. Det tar tid att bli ett topplag. Vi är i den processen, skaffar rutin från sådana här matcher och pratar om att bli en maskin. Men det bygger man inte över en natt, sa Astbrandt.

***

Övriga två matcher idag:

Falun – Granlo 7-3: Mästarna sprang iväg till 3-0 och släppte sedan aldrig matchen. Väntad hemmaseger, alltså. Dubbla mål av Alexander Galante Carlström, föresten. Falun som därmed passerade Linköping i tabellen och nu är uppe i den absoluta toppen och brottas med Pixbo. Starkt.

Warberg – Kais Mora 5-3: Oväntat jämnt målmässigt. Mattias Kongstad verkar ha haft en hektiskt förstaperiod: tre mål och en utvisning. Totalt fyra mål i matchen. Snacka om att han levererar och har varit en av de stora överraskningarna i överraskningslaget Warberg. Och ja, Paolo Riedi målade för Kais Mora. Så klart. Släkten är alltid värst. Även om det inte räckte så långt just idag.

***

En match, Växjö mot Storvreta, imorgon innan vi får fira nyår.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB