Startsida / Inlägg

Omstart i innebandyns NHL

av Jonas Gustavsson

Kunde inte låta bli att sätta den rubriken efter den diskussion som följde efter Sveriges VM-guld i söndags, då  jämförelserna med ishockeyn, som har en tendens att bubbla upp med jämna mellanrum, intensifierades när innebandylandslagets åtta VM-guld ställdes i relation till Tre Kronors nio VM-guld.

Jag följde det hela på distans, utan att lägga mig i.

Oftast så är det ju innebandyrörelsen som brukar bli upprörd när hockeyrörelsen snackar om ribbstolar, gympauppvärmning och plast, men den här gången var det faktiskt tvärtom – innebandyrörelsen, som plockat många marknadsandelar de senaste åren, rörde upp hockeynördarna som normalt sett bara avvisar plasten, men som nu helt plötsligt blev upprörda, och, om man ska tolka hetsen i sociala medier, närmast nog provocerade. Många tålde inte jämförelsen.

Jag själv bryr mig inte.

Jag är både innebandy- och hockeynörd. Gillar både och. Jämförelsen känns onödig. Det är äpplen och päron. Båda sporterna har sina tjusningar. Sina brister. En del brukar fråga mig om jag helst ser en ishockey- eller innebandymatch. Jag brukar inte svara – jag är förtjusad av båda och behöver inte välja.

Sedan kanske det var lite onödigt av Alexander Rudd att hävda att innebandylandslaget är bättre än ishockeylandslaget.

– Jag skulle säga att vi är större än Tre Kronor nu. Vi har vunnit åtta av tio VM-guld. de har väl vunnit en procent av alla VM-turneringar som spelats i hockey kanske? Jag tycker det är dags att folk börjar ta innebandyn på allvar, även om vi är ganska överlägsna. Kolla på Norge i skidåkning, de kommer etta, tvåa, trea, fyra och femma. Då är inte skidåkning någon seriös sport heller? Jag tycker att vi har visat i det här VM:et vilken publiksport som innebandyn är, sa han till Sportbladet

Återigen: äpplen och päron.

Gillade mer Kim Nilssons svar på jämförelsen:

– Det är kul, kul att vi jämförs med hockey. Det är också en publikssport, och det visar vi också att vi är under hela VM. Det är något att bygga vidare på, sa han. 

Skit i att jämföra. Gläds åt framgångarna. Hänförs av det som är skoj.

Sedan kan jag förstå kritiken mot VM med tanke på konkurrensen. Å andra sidan har ishockeyn varit i samma sits – bara för att dra en parallell, inte jämföra – när Sovjet körde över det mesta under 70- och 80-talet och stämplades som oövervinneliga. Med tiden kom fem, sex nationer ikapp. Förhoppningsvis blir utvecklingen densamma i innebandyn, som vi ska minnas är en bebis i idrotts-Sverige och -världen.

Att ett VM-guld inte är något värt på grund av den svaga konkurrensen köper jag inte. Är man bäst så är man bäst. Samma sak med ett VM-guld i ishockey, där man kan ifrågasätta om det verkligen ska stämplas som VM eftersom de bästa inte är med och det stundtals känns väldigt utvattnat i trupperna – men är man bäst så är man bäst. Det där gäller oavsett motståndare, spelartrupper. Man kan bara göra sitt bästa sett till förutsättningarna och är man då bäst – ja, då är man bäst.

Hur som helst, jag tycker det finns plats för både ishockey och innebandy, utan att sätta någon jämförelse.

Det som jag tycker är extra skoj med innebandyn är ju att Sverige är bäst.

Faktum är vi sitter på innebandyns NHL – det här är, inom de blågula gränslinjerna, som världens bästa spelare huserar. Världens bästa liga.

Än så länge domineras ligan av svenskar. Mer eller mindre helt, med några få undantag.

Om tio år hoppas jag – för sportens internationella utvecklings skull – att minst 20 % av spelarna har något annat än ett blågult pass. Det är i så fall ett bevis på att den internationella spetsen blivit bättre, att de internationella profilerna blivit fler – vilket jag också tror borgar för en mer intressant och profilstark serie. Och i förlängningen ett VM med större konkurrens.

***

SSL-omstart på allvar i helgen, dunkar ut snack inför det på fredag eller lördag, men tjuvstart redan idag och imorgon med dubbla matcher.

Drar in en tippning här.

Ikväll:

Sirius – Kais Mora 1: Sirius har tagit poäng i alla hemmamatcher förutom derbyt mot Storvreta och får anses vara stor favorit mot bottenlaget och nykomlingen Kais Mora. Ganska säker på att ettan seglar in också, även om det alltid är lurigt med matcher efter ett långt uppehåll. Uppsala-lagets spets är dock överlägsen gästernas, och det bör ge utslag.

Imorgon:

Warberg – Helsingborg 1: Svårtippat, men Warberg har bara tappat två poäng på hemmaplan under hela hösten och är starka i hemmaborgen. Samtidigt är Helsingborg ett lag som kan hitta på lite vad som helst. Men Warberg har agerat smart hela hösten, har en idé i alla lägen och känslan är att den smartnessen kommer att montera ner skåningarnas poängförsök.

***

Känns som det var tre år sedan det spelades SSL-innebandy.

Galet långt VM-uppehåll.

Skönt att det är över.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB