Startsida / Inlägg

Det där fixade kontraktet, AIK

av Jonas Gustavsson

Riktig kämpa-seger för AIK idag mot Warberg, 5-3 till slut.

Det var inte jättevackert, men mycket kamp och ändå tämligen underhållande, även om jag inte ska djupanalysera eftersom jag såg Pixbo-Storvreta parallellt.

AIK visade i alla fall en jäkla vilja, Patrik Åman såg hetare ut än vanligt, Joel Kanebjörk studsade runt, Rickie Hyvärinen sprang som attan. Laget gjorde också riktiga viljemål, både 2-2 och 3-2 där man hade folk som störde framför kassen med ett enda fokus: bollen s-k-a in i mål.

Rickie Hyvärinen har verkligen bidragit en hel del till AIK. Det är bara att konstatera. Dels i spelet, dels i energin, dels i viljan. Jämfört med den Hyvärinen som spelade i Storvreta – som nästan såg lite trött ut – så är det som natt och dag. Patrik Hagberg verkar ju ha tänt till också.

Hyvärinen-passningen fram till Hagberg vid 4-2 avgjorde ju matchen. Sedan drog ju Hyvärinen på sig en onödigt utvisning och kanske skulle fångat in Daniel Karlander innan han stötte in 3-4, men det var bara några parenteser.

Surrade med Hagberg (som gjorde sin 500:e SSL-poäng) efter matchen. Han hyllade Kristoffer Kranberg och Rickie Hyvärinens intåg i laget.

– Det är två pådrivare med mängder av rutin som bidrar med mycket till vår grupp. ”Koffe” (Kristofer Kranberg) driver på ordentligt och Rickie (Hyvärinen) har fått en nytändning och vill visa hur bra han är efter tiden i Storvreta, sa han.

Ja, nog ser han revanschsugen ut allt, den gode Hyvärinen.

Segern idag innebär att AIK går upp på 17 poäng. Nu är Höllviken sex poäng efter. Eller ja, sju egentligen eftersom AIK har såpass mycket bättre målskillnad. Kais Mora är sju efter, med en match mindre spelad.

– Man ska ha respekt för lagen nedanför och vi har inte klarat något kontrakt än. Första målet är att klara oss kvar. Sedan får vi se vad som händer om vi tar lite trepoängare, men vi ska inte skena iväg bara för att vi vunnit en match, sa Hagberg.

Äh, jag säger som det är: AIK är klara för SSL nästa säsong. Inte en chans att Höllviken och Kais Mora kommer ikapp. Segern mot Warberg fixade kontraktet.

Warberg? Nja, kan bättre, så klart. Per Svedin kanske skulle tagit någon av AIK-kassarna. Ändå en helt okej match, men AIK var hetare, helt enkelt.

***

Storvreta avklädda igen.

Pixbo vann med 9-3.

Visst, Storvreta storvann mot Höllviken senast, men innan dess tre raka nederlag mot Falun, Växjö och Warberg. Det är bara att konstatera: Storvreta är inte bättre just nu. Absolut inte i paritet med Falun och Pixbo. Och det hade inte hjälpt om man hade haft Henrik Stenberg och Albin Sjögren med idag – Pixbo var tre eller fyra klasser bättre.

Utan Oskar Henriksson och Linus Henriksson.

Det växer fram mer och mer: Pixbo och Falun gör upp om det här.

Pixbo var bättre på allt idag. När till och med Victor Selindh missar bollen, den studsar upp i hans näsa och friställer Alexander Andersson framför mål – ja, då har man också marginalerna på sin sida. Annars skapade man marginalerna i den här matchen.

Storvreta får i första hand rikta in sig på att säkra en slutspelsplats. Just nu är man sexa i tabellen – men ner till tian Växjö är det bara två poäng. Fem lag inom två poäng i kamp om tre slutspelsplatser alltså. Men Warberg, Linköping och Helsingborg ska inte heller känna sig säkra – de har några poängs försprång, men är på intet sätt helt slutspelsklara. Så det blir en härlig fajt om en plats bland de åtta bästa.

***

Dalen mot Helsingborg.

Dalen-comebacken för legenden Peder Bodén. Fast ja, ur den synvinkeln så blev det ju ett antiklimax, eftersom han inte fick ett enda byte. När Martin Tokos stod över ett byte där i andra perioden, ja då kastade man in nyförvärvet Jim Johansson istället.

Nåväl: det var en jämn, snål historia i två perioder där Dalen gled ifrån till en 4-1-ledning efter att ha nyttjat passiva Helsingborgs-insater och inkasserat två klassmål av tjecken Martin Tokos som verkligen har börjat varva upp. I sista perioden började Helsingborg – och firma Linus Nordgren och Daniel Johnsson – äntligen trilla lite boll och skåningarna skapade också nerv, men kom aldrig ikapp hemmalaget.

Dalen vann rättvist med 6-4. Lite bättre, lite noggrannare, lite större hjärta. Tycker jag.

Normalt sett i innebandy, speciellt om man är ett lag på undre halvan, så brukar man skapa en superfemma av det bästa man har. Det hade Dalen innan också – men nu har man valt att splittra Ketil Kronberg och Alexander Bodén, lagets i särklass bästa spelare, och satt dem i varsin formation. Resultatet? Laget har fått igång både Martin Tokos och Milan Tomasik, något man försökt ett tag. Båda tjeckerna har börjat göra mål på sistone – Tokos tre idag, varav två var högoktaniga – och därmed har Dalen en bredd som man sökt efter hela hösten. Smart coach-drag alltså, nu har man två formationer som fungerar istället för bara en. Plus en joker i Peder Bodén att kasta in.

Helsingborg var jag inte alls imponerad över. Hintade ju innan att skåningarna skulle torska eftersom man hade fyra raka vinster bakom sig – laget kanske är stabilare än tidigare just i år, men man är ändå otroligt lynniga och blandar och ger, och när man tror att laget fungerar efter några vinster, ja då blir det platt fall. Det har varit samma visa flera gånger, och nu var alltså inget undantag. Visst, sistaperioden var okej, men så dags att vakna då mot ett formstarkt Dalen.

***

Vad händer med Linköping?

8-3-förlust borta mot Växjö idag och nu har östgötarna förlorat de fyra senaste matcherna. Förlustsviten inleddes mot Pixbo, där stjärnan Martin Karlsson gick sönder. Frågan är hur mycket han saknas? Mycket tror jag. Kanske inte främst för sina egenskaper med klubba och boll, men väl för sin inställning, sin kraft, sin förmåga att gå i bräschen. Det kanske är väl enkelt att göra ”Marre”-analysen, men det är inget snack om att Mr Linköping saknas.

Ska bli intressant att se hur Linköping tacklar det här vidare.

Sedan, ingen skam att förlora mot Växjö borta. Smålänningarna slog Storvreta i senaste hemmamatchen och är starka i egna borgen. Nu har man ju börjat få igång sina nyckelspelare också: Linus Jämtdal dunkade in dubbla bollar idag och Marcus Johansson – ifjol i just Linköping – svarade för två mål och två assist. Växjö kommer hota rejält om slutspelsbiljetterna.

***

Damerna då.

Där Pixbo gjorde processen kort med ett för dagen svagt – och underbemannat – Endre och vann med hela 9-3.

Annars var det ju en match, mellan trean och fyran i tabellen, som man hade ganska stora spännings-känslor inför, men det blev aldrig någon nerv eftersom hemmalaget stampade ner gaspedalen från start medan gästerna verkade sitta kvar i bussen. Det var inget snack alls – Pixbo vann rättvist och välförtjänt.

Jag har ju hyllat Endre tidigare under säsongen – men idag var jag verkligen inte imponerad alls.

Coach Tom Iversjö var ju rejält besviken. Han kör ju samma tonläge oavsett läge, men det syntes att han verkligen inte var nöjd.

– Vi gjorde saker defensivt som vi inte gjort på åtta månader. Vi har mycket att lära av den här matchen. Men Pixbo var bättre, det får man vara ödmjuk nog att säga, sa Iversjö till TV12, och fortsatte:

– Vi har inte energin för att rubba Pixbo. När de gör en så här bra match och vi inte är på tå så blir det så här stora siffror.

Pixbo sällar sig till skaran med Rönnby och Kais Mora som de tre som ska göra upp om guldet. Med Iksu, och kanske, kanske Endre, som outsider. Pixbo har ju inte den där superstjärnan utan förlitar sig mer på laget, även om givetvis spelare som Sara Helin och Julia Larsson – de två vassaste spetsarna – är oerhört viktiga.

I övrigt på damsidan:

Iksu – Huddinge 9-3: Stora siffror, men det stod 3-3 länge i den andra perioden och bara 4-3 till Iksu inför sista – men sedan gick man in och sköt fem raka mål i sista akten och gled ifrån. Äntligen lite islossning i offensiven för Umeå-laget således. Det glimrar dock inte. Fem poäng av Emelie Wibron förresten, som öser in poäng i var och varannan match just nu.

Falun – Dalen 2-7: Tre raka förluster – sedan en rejäl urladdning av Dalen. Det stod 2-2 efter halva matchen, sedan sköt Dalen tre mål under andra halvan av andra och öste på med två bollar till efter några minuter av den sista perioden. Falun orkade således bara en halv match.

Täby – Uppsala 6-7 (ot): Amanda Delgado-Johansson. Uppsala-stjärnan, och svensk innebandyns nya damstjärna, var återigen tungan på vågen: tre baljor, inklusive övertidsavgörandet. Starkt av Uppsala att ta poäng mot Täby, trots att hemmalaget svajat på sistone, och nu börjar man närma sig slutspelsplatserna.

***

Sirius mot Mullsjö imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB