Startsida / Inlägg

Försmak på SM-finalen…?

av Jonas Gustavsson

Nu har vi kommit så långt in på säsongen att man kan börja dra slutsatser.

En av dem, tycker jag, är att Pixbo och Falun är de två bästa SSL-lagen.

Det är ju enkelt att säga när de ligger etta respektive tvåa i tabellen, vilket givetvis är ett tungt argument, men jag gillar det jag sett spelmässigt, coachmässigt och det är svårt att blunda för spelartrupperna, där det i båda fallen klivit fram många killar vilket ökat bredden.

Pixbo har varit stabila hela året, har ett brett och homogent bygge, klara rollfördelningar. Egentligen inga svagheter, då man har en bra målvakt, ett gäng superstjärnor, rutin och ungdomlig entusiasm. Och en filosof-tränare i David Jansson, som när jag tänker efter fått alldeles för lite bloggutrymme i höst. Jansson har tålmodigt byggt upp en lagmaskin som är som bäst nu.

Falun hade en svajig start, mer beroende på att en del pjäser saknades än något Champions Cup-jippo, men har varvat upp mer och mer, och har visat att man klarar sig utan Alexander Rudd och Billy Nilsson, och att man är betydligt mer än bara Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström. Precis som Pixbo så syns få svagheter: en kanonkeeper, strålande backbesättning, två spjutspetsar och bra understöd offensivt.

Jag tror de här två lagen spelar SM-final i vår.

Jo, jag vet att jag tippade annorlunda inför säsongen, då jag hade Storvreta före Pixbo. Men jag erkänner att jag tappat tron lite på Uppsala-gänget. Det finns många bra ingredienser: Viktor Klintsten är strålande i kassen, Rasmus Sundstedt är tillbaka i gammal god form, Albin Sjögren har slagit igenom och Alexander Rudd håller på att växa ut till världens bästa spelare. Men: lagets nya förstafemma är inte lika vass som föregångaren, Mika Kohonen är inte gamle Kohonen, Fredrik Holtz har svalnat, Henrik Stenberg har tappat målformen, tredjefemman är ihålig. För många frågetecken.

Linköping? Inte mogna.

Helsingborg? För lynniga.

Warberg? Mja, en stor outsider faktiskt. Men i matchserier bäst av sju, mot Pixbo eller Falun, som man troligen måste igenom för att nå en final… nej, det ska man inte orka.

Övriga? Inte tillräckligt bra, helt enkelt.

Som sagt: Pixbo mot Falun. Det är mitt SM-finaltips, så här i början av 2015.

Och det tippar jag efter att Pixbo fått stryk av Kais Mora och Falun rykt dit mot Mullsjö i senaste omgången. Men alla lag dippar och SSL är så pass bra nu att man inte kan segla igenom någon serie. Det är olycksfall i arbetet, inte tecken på att Pixbo och Falun rasar samman.

Ser fram emot söndagens batalj.

I första mötet för säsongen så klädde Pixbo av ett håglöst Falun och vann med 7-3. Men det var i tredje omgången och mycket har hänt sedan dess. Falun är bättre nu.

Det blir en holmgång. Som kan gå hur som helst.

***

Då tippar vi och startar med herrarna.

Lördag:

Mullsjö – Granlo 1: Inte helt solklart, men tror ändå att Mullsjö, som lyckades uddamålsvinna en målsnål historia mot Falun hemma senast, tar den här kampen. Känslan är att västgötarna är lite hetare för tillfället. Dock oerhört viktig match för Granlo om slutspelsdrömmen ska leva kvar – förlust och avståndet upp till åttondeplatsen är minst tio poäng.

Söndag:

Warberg – Sirius 1: Sirius är i bra form, fyra raka segrar, men jag tror inte man rår på sensationslaget Warberg som går från klarhet till klarhet och är för smarta för att bli luggade på poäng hemma. Och även om Sirius vunnit de två senaste bortamatcherna, mot Höllviken och Granlo, och trots att Billy Nilsson är i kalasform, så tror jag att det faktum att man trots allt är lite svagare borta kommer fälla dem.

Helsingborg – AIK X: Kan gå hur sjutton som helst, trots att Helsingborg vann med 6-0 i första mötet. Skåningarna är förvisso bra nu, slog Linköping borta senast och var första lag att lugga Warberg på poäng i Halland, men brukar blanda och ge en del, samtidigt som AIK skjutit in ny energi med Höllviken-vinsten och Rickie Hyvärinen-ankomsten. Kör på krysset.

Kais Mora – Växjö: Inställd på grund av vädret, meddelades nu på på lördagen. Nytt speldatum ej satt.

Falun – Pixbo 1: Stormöte och kanske, kanske en försmak på vårens SM-final. Senast lagen möttes klädde Pixbo av ett blekt Falun i Göteborg – och det tror jag inte händer igen. Tror Falun tar detta, men handlar mest om en magkänsla. Noterbart är ju att båda lagen kommer från överraskande förluster mot Mullsjö respektive Kais Mora, så det lär finns gott om revanschlusta i båda bensintankarna.

Storvreta – Höllviken 1: En av säsongens största skrällar var ju Höllvikens viktoria mot Storvreta. Skräll igen? Nej, det tror jag inte: Höllviken är i svag form, Storvreta är bättre nu, och det känns som en given hemmaseger. Nu är ju dessutom världsliraren Rasmus Sundstedt tillbaka, vilket ökar slagstyrkan för Uppsala-laget ytterligare.

Linköping – Dalen 1: Lite lurig match, då Linköping förlorat två raka och inte imponerade senast mot Helsingborg, och kanske lider lite av Martin Karlsson-avbräcket. Joakim Ström har kommit in, är gedigen men ingen frälsare. Dalen kommer från en stark seger mot Växjö och kan överraska. Men tror ändå på hemmalaget till slut och Linköping vann ju första mötet med hela 6-1 uppe i Umeå.

Damerna, då, samtliga matcher under söndagen:

Jönköping – Täby X: Svårtippat, mellan ett Jönköping som spelar bra just nu och ett Täby som svajat en del på slutet. Viktig match för båda lagen: Jönköping för att hålla borta kvalstrecket, Täby för att försvara slutspelsplatsen. Kryssvarning.

Endre – Falun 1: Falun är bra nu, men borta mot Endre kommer man inte orka sno några poäng. Hemmalaget är för bra och har både spets och bredd som levererar mål och poäng just nu. Det kan till och med rinna iväg till hemmalagets fördel.

Huddinge – Telge 1: Visst, Telge tog en pinne senast efter en lång rad nollpoängare och nykomlingen slog Huddinge i början av serien, men min känsla är att Huddinge tar hem detta, bland annat i kraft av hemmaplan, även om man förlorat väldigt mycket på slutet.

Dalen – Pixbo 2: Pixbo hämtade sig från skrällförlusten mot Karlstad genom att nå oavgjort mot Djurgården, och känslan är att det blir seger mot Dalen, dock inte med några stora siffror. Dalen har varit sisådär på sistone och brottas med formen.

Uppsala – Karlstad X: Uppsala blir man som sagt inte riktigt klok på, och frågan är om man rår på ett alltmer desperat Karlstad som dessutom mer och mer fått igång spelet på slutet. Tror faktiskt värmländskorna kan ta någon pinne här. Uppsalas hopp ställs till stjärnan Amanda Delgado-Johansson, fyramålsskytt senast och elva mål på fem senaste matcherna, som är en av SSL:s hetaste spelare just nu.

Rönnby – Iksu 1: Stormöte. Men med tanke på Iksus insatser den senaste tiden, som knappast glimrat, så tror jag detta blir en tämligen säker seger för offensivt skickliga Rönnby som har en helt annan effektivitet än bortalaget. Iksu vann ju första mötet med 7-4, så Rönnby lär ju vara revanschsugna dessutom. Extra-inslag inför bataljen är ju pensioneringen av Karolina Widars tröja.

Djurgården – Kais Mora 2: Stormöte. Och svårtippat. Kais Mora har det överlägset bästa laget på pappret, men har inte briljerat, speciellt inte på slutet, och kommer få fullt upp med att hålla koll på Djurgårdens spetsspelare Emelie Lindström och Sandra Mattsson som vräker in poäng. Kais Moras bredd borde dock ge utdelning. Tippar på knapp bortaseger.

***

Mycket på söndag. Helt klart.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB