Startsida / Inlägg

Gamling-comebackerna kittlar

av Jonas Gustavsson

Alltså, jag kan inte låta bli att förtjusas lite av de här gubb- och tant-comebackerna.

Kristoffer Kranberg har ju redan hunnit börja lira.

Matilda Rotevall i Telge likaså.

Tidigare i veckan blev Peder Bodén, SSL:s bäste svenska poängplockare någonsin, klar för en comeback i Dalen.

Ann-Sofi Sundholm ska börjar lira i Djurgården.

Och legenden Hermine Dahlerus är även hon klar för en comeback i Djurgården. Det är inte officiellt från klubben ännu, men det är inga tveksamheter, hon är klar.

Det sägs ju också att AIK uppvaktat gamle storbacken Kimmo Eskelinen, men att det blev nobben. Och jag ringde ju själv till Alexander Nede, och visst hade både Helsingborg och Höllviken knackat på dörren, men också fått nobben. Henrik Quist har ju börjat lira igen, dock inte på SSL-nivå, utan i division ett-klubben Zenith.

Man kan ju tycka vad man vill om att pensionärerna börjar lira igen. En del menar att det är ett svaghetstecken för sporten. Det finns en poäng där. Samtidigt skriker innebandyn efter profiler, och det får man verkligen när lirare som Kristoffer Kranberg, Peder Bodén och Hermine Dahlerus plockar ner klubban från hyllan och dammar av plastdojjorna igen.

Jag erkänner: jag kittlas av de här comebackerna.

I min bok förgyller de serierna.

Jag menar – att se Peder Bodén tillbaka i action i helgen är ju en av höjdpunkterna.

***

Vad händer i Djurgården då? Oväntat tyst kring Sandra Mattsson och Emelie Lindström. Dock så har ju Ranja Varli, enligt de första uppgifterna, bestämt sig för att testa vingarna i någon annan klubb. Kanske Pixbo. Kanske Endre. Mattsson kommer också lira vidare, ger mitt tips till gamla klubben Täby.

Lindström? Trodde på pensionering tidigare – men med Dahlerus tillbaka i Djurgården så tror jag faktiskt inte att det är omöjligt att hon fortsätter i DIF. Faktiskt. Men jag vet inte. Hoppas reda ut Lindström-mysteriet inom kort.

***

Positiva innebandy-rapporter där publiksnittet ökar jämfört med ifjol. Inga revolutionerande siffror, men det tickar åt rätt håll.

Anledningarna?

Har inget givet, men den massiva marknadsföringen kring VM har säkert spillt ner i SSL-serierna. Sedan är min känsla att medieexponeringen ökat, vilket säkerligen har del i det hela.

Bra trend – men det finns fortfarande en hel del att göra.

***

Snackade med Henrik Stenberg om hans avstängning på fem matcher. Han var minst sagt besviken. Nästan förbannad.

Han är ju inte först med kritiken kring juridiska nämnden, systemet för anmälningar och straffen som delas ut.

Mullsjö-stjärnan David Gillek plockade ju också fram motorsågen efter sin avstängning i början av säsongen.

Och vi hade ju pajkastnings-anmälningarna mellan Växjö och AIK, där Patrik Åman och Oliver Uhrberg hamnade i skottgluggen, där Växjö-coachen Niklas Nordén ifrågasatte hela systemet.

Nu funderar Storvreta på en motanmälan mot en Falun-spelare till följd av Stenberg-anmälningen. Kan tyckas larvigt, men man gör det mest för att testa systemet, vad som händer, hur konsekvent juridiska nämnden dömer. Kan kännas lite löjligt, men jag kan också förstå Storvreta ur det perspektivet.

Innebandymagazinet rapporterar att en oberoende granskningsgrupp kan bli till.

Låter positivt. Den här soppan med missnöjda spelare och ledare kan vi inte ha. Det ska finnas ett organ som delar ut straff och avstängningar, men det ska genomsyras av kunnande, konsekvent dömande och rimliga straff. Just nu verkar man inte, enligt spelare och tränare, vara där. Då ska det givetvis ses över.

Det ska självklart finnas regler för ordning i innebandyn, men det måste också vara ett system som spelare och ledare är nöjda med och respekterar.

Som det är nu blir det bara massa pajkastning mot juridiska nämnden.

***

Då så, tippning och vi börjar med herrarna.

Lördag:

Höllviken – Falun 2: Nej, jag kan inte se Höllviken, som torskat tio raka matcher, ska kunna hota de regerande mästarna som spelat riktigt bra på slutet, även om skåningarna är mer finurliga hemma än de är på bortaplan. Tippar på en ganska klar bortaseger.

Granlo – Kais Mora 1: Ska Kais Mora fixa nytt kontrakt så är Granlo ett lag som man måste lugga poäng mot. Granlo vann ju första mötet under säsongen med uddamålet, men känslan är ändå att laget från Sundsvall är vassare nu, trots debaclet mot Mullsjö senast. Tror på hemmaseger i kraft av lagets vassare spets.

Söndag:

Dalen – Helsingborg 1: Ganska svårtippat möte, men Dalen är i kalasform just nu, har besegrat svårspelade Växjö och Linköping i de två senaste matcherna, har en stekhet Alexander Bodén och får nu också in legenden Peder Bodén. Därför blir det en etta. Helsingborg har vunnit fyra raka matcher och därför ska det, enligt FCH-logiken som gör att man på något sätt aldrig blir ett topplag, bli förlust nu.

Växjö – Linköping X: De kanske två tyngsta lagen möts, två lagmaskiner utan de absoluta spetsarna. Oavgjort senast och tror på oavgjort igen. Linköping var ju höstens sensationslag men har åkt på tre raka förluster, verkar sakna Martin Karlsson rejält och har en del att grubbla på, samtidigt som Växjö släppte in fem raka bollar i sista perioden mot Dalen och tappade en till synes given seger. Två revanschsugna lag alltså.

AIK – Warberg 1: Väldigt intressant match. Warberg är ju favorit i kraft av sin tabellplacering och form (poäng i fem raka matcher) men har ändå någon känsla av att AIK, där Rickie Hyvärinen satt ett imponerande avtryck direkt, kan ta det här. Egentligen inte logiskt, men en känsla.

Pixbo – Storvreta 1: Pixbo har åkt på dubbla förluster efter överraskningsnederlaget mot Kais Mora och krossen mot Falun och jag har svårt att se att man åker på en tredje raka förlust, under förutsättning att man får tillbaka Oskar Henriksson och Linus Henriksson som saknades senast. Storvreta har inte imponerat på sistone och känns ganska svala, trots Höllviken-överkörningen och Rasmus Sundstedt-comebacken senast.

Måndag:

Sirius – Mullsjö 1: Riktigt formstarkt möte mellan två lag som går som tåget nu för att säkra slutspelsbiljetter. Kan gå hur som helst, men drar ändå in en etta av den enkla anledningen att Sirius lirar hemma och där är man starka. Dessutom är storstjärnan Billy Nilsson i kanonslag med nio mål på de fyra senaste matcherna, han blir tungan på vågen.

***

Damerna.

Lördag:

Karlstad – Djurgården 1: Alltså, vad ska man tro om denna matchen, mellan tabelljumbon och ett Djurgården som tappat tränaren och sina tre offensiva superstjärnor? Det är oerhört svårt att värdera DIF:s slagstyrka, visst finns det bra lirare kvar, men spetsen är borta. Dessutom… hur är det med inställningen? Ann-Sofi Sundholm känns inte som en frälsare och Hermine Dahlerus är inte spelklar. Drar in en etta då hemmalaget är rejält motiverade och spelar för sin SSL-existens.

Telge – Jönköping 2: Telge har tvingat både Uppsala och Huddinge till övertid de senaste matcherna, men formen känns tveksam. Det är tvärtemot hos Jönköping som imponerat på slutet och därmed får leva med favoritstämpeln i den här kampen. Tippar en tvåa. Dessutom vann JIK första mötet för säsongen.

Kais Mora – Rönnby 1: Stark seger för Kais Mora borta mot Djurgården senast och jag tror man av bara farten vinner mot Rönnby också även om det kommer bli en betydligt tuffare match. Rönnby, som 7-5-vann mot Kais Mora i höstas, gjorde en halvdan insats mot Iksu, men fick poäng ändå.

Söndag:

Iksu – Huddinge 1: Visst ska det bli hemmaseger. Iksu har varit upp och ner hela säsongen och har framförallt trubbel med att omvandla alla sina chanser i mål, vilket kan bli ett problem mot tajta Huddinge, men tror ändå man löser det.

Pixbo – Endre 1: Pixbo körde över Dalen senast och visar god form och jag tror man tar en skalp hemma mot Endre, även om det inte blir med några större marginaler. Känns ändå som att hemmalaget har lite mer bredd att arbeta med. Endre, som 6-3-vann hemma mot Pixbo i höstas, har dock sex raka segrar i bagaget och en Anna Jakobsson i sanslös målform och kommer inte ge sig frivilligt.

Falun – Dalen X: Här doftar det kryss. Tajta Falun, där Frida Lindgren fortsätter att lasta in poäng, mot ett svajande Dalen med tre raka förluster i bagaget. Vinner Falun tar man sig på allvar in i slutspelskampen, dessutom. Dalen vann med 8-3 i höstas, men tror inte på så stora siffror nu.

Täby – Uppsala 1: Sex raka förluster och en slutspelsplats som lever farligt – det är verkligheten för Täby just nu. Men tror att man repar sig nu, bryter sin negativa trend och slår tillbaka Uppsala. Gästerna fortsätter att blanda och ge. Noterbart är att Uppsala gjort sex mål på de två senaste matcherna – samtliga inprickade av Amanda Delgado-Johansson (!).

***

Snacka om innebandy-intensiv helg.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB