Startsida / Inlägg

Kaoseftermiddag – och en utskåpning

av Jonas Gustavsson

Kaoseftermiddag?

Ja, lite i SSL faktiskt. Kais Mora mot Växjö ställdes ju in efter beslut redan igår eftersom Växjö, vilket Kais Mora förstod, inte ville ge sig iväg i bussen i skitvädret. AIK blev, till följd av den berömde Egon, försenade ner till Skåne och matchen mot Helsingborg fick skjutas fram en halvtimme. Och i seriefinalen mellan Falun och Pixbo  så gick brandlarmet precis när den andra perioden skulle starta, så hela arenan fick utrymmas och matchen blev  försenad. På Gotland var Endre oroliga att matchen mot Falun skulle ställas in eftersom färjorna kanske inte skulle gå, men det blev match.

Men skitsamma, det hann spelas en del innebandy ändå.

***

Seriefinal i Falun.

Då visade mästarna sannerligen klass och vann mot Pixbo med 5-1. Jag tycker att Falun var bättre rakt igenom. Enda gången det osade riktigt hett i Falun-lägret var i slutet av andra perioden när Pixbo lirade power play och satte upp ett bra tryck, men en stark Falun-box och en stekhet Johan Rehn, som gjorde en allt igenom bra match, stod pall, och när Rasmus Enström sedan klippte in 3-0 i början av sista så var det klart.

Pixbo hade inte modet, kraften eller, faktiskt, kunnandet att hota Falun. Daniel Calebsson fick inte igång sitt spel mot ett kompakt Falun, och då försvann målmaskinen Patrik Malmström helt också. Med både Linus Henriksson och Oskar Henriksson borta, och därmed en rejält brandskattad andrakedja, så fanns inte något understöd heller. Faktum är att det kunde ha runnit iväg ännu mer om inte Jon Hedlund storspelat i Pixbo-kassen.

– Det var en riktigt bra match. Pixbo startade lite bättre, men vi kom i det ganska snabbt och kontrollerade sedan hela matchen, sa Emil Johansson.

Rätt så.

Annars var det ju ingen kanonmatch. Det var konstigt att brandlarmet gick inför andra perioden – det borde ha gått inför den tredje perioden, för det var då det var som hetast i matchen. Det var rejält med känslor just där i slutet av andra, flera irritationer, retstickan Mattias Carlgren var i farten och det delades ut ett gäng utvisningar. Synd att vi inte fick se mer av den varan – inte tjusvsmällarna, men väl hettan – för det är en seriefinal värd.

Nåväl, segern var ett rejält statement av Falun som är guldfavorit.

– Vi har som mål att bli etta eller tvåa för att få fördel i slutspelet. Sex poäng hade varit tufft att äta ikapp, så det var en viktig seger, sa Johansson.

Var detta en försmak på SM-finalen?
– Svårt att säga, det finns många lag som lurpassar bakom oss. Men vi är två bra lag.

Hur hanterar ni ert favorittryck?
– De flesta i vårt lag gillar att spela under press så det är inga konstigheter. Vi har inget annat mål än att vinna ett tredje raka guld och då får man leva med pressen.

Imponerad av Falun. Har ju ändå tappat Alexander Rudd och Billy Nilsson, två viktiga killar ifjol.

– Det är två bra killar, men vi fick in Tero Tiitu som tagit Billys plats i power play vilket är viktigt. Tiitu har världens bästa direktskott. Sedan har vi juniorer som tagit för sig och vi unga spelare tar hela tiden steg framåt, sa Johansson.

Eftersom jag stämplade det här som en försmak på SM-finalen så är ju Falun given favorit nu. I alla fall för mig.

Förstafemman är grym.

– Vi kan ha dåliga matcher, men om alla fem stämplar in så finns det ingen som kan stoppa oss. Men alla måste vara med på tåget, sa Johansson om toppenheten där han själv är en viktig komponent.

***

Herrarna i övrigt:

Helsingborg – AIK 8-5: Marcus Gullstrand fyra poäng. Var kom den ifrån? Helsingborgs veteran hade fem pinnar på hela säsongen innan matchen. På tal om veteraner: Rickie Hyvärinen levererade igen för AIK. Han sköt dubbla mål vilket gjorde att AIK åt ikapp hemmalagets ledning och gav 4-4, men Helsingborg spurtade på slutet och tog en säker seger. Men Hyvärinen har sannerligen blivit en injektion (sex poäng på två AIK-matcher).

Storvreta – Höllviken 10-2: Är bensinen slut för Höllviken nu? Verkar nästan så. Comebackande Rasmus Sundstedt sköt 1-0 redan efter 32 sekunder och Fredrik Holtz, som varit tämligen blek i år, dunkade in hela fyra mål och totalt sex poäng, och Henrik Stenberg fick äntligen lite lossning med två mål och tre assist. Stensäker hemmaseger. Tydligen Egon-effekt på publiken – bara 685 i arenan.

Warberg – Sirius 5-5: Starkt av Sirius att lugga poäng av Warberg i Halland, det trodde jag inte, även om det tydligen var en stöld. Starkt av Uppsala-laget oavsett. Föresten: dubbla mål av nye målmaskinen Mattias Wallgren i hemmalaget. Men industri-backens första mål hemma i år, övriga fem – inklusive hans hattrick – har kommit på bortaplan.

Linköping – Dalen 4-6: Tre raka förluster nu för Linköping sedan Martin Karlsson gick sönder. Det var givet att stjärnan och pådrivaren skulle saknas, men att östgötarna skulle tappa så? Nåväl, ständigt unge Alexander Bodén låg bakom Dalens fyra första mål innan internationella inslagen Martin Tokos och Ketil Kronberg avgjorde med varsitt mål. Därmed kan ju Dalen glömma bottenstriden och helt koncentrera sig på slutspelsstriden.

Och igår:

Mullsjö – Granlo 9-2: Jimmie Pettersson – en av Mullsjös vassaste ifjol, men inte lika sylvass i år – dunkade in hela fyra bollar när Mullsjö körde över Granlo och vann med 9-2. Väntad hemmaseger, men oväntat stor. Granlo-stjärnan Robin Nilsberth blev skadad, hoppas för alla Granlo-fans skull inte är allvarligt för han är en av Sundsvall-lagets viktigaste kuggar och med honom borta kan nedflyttningsstrecket bli realitet.

***

Ett tag i dag så hade fyra tjejer 47 poäng och delade toppen i poängligan. Sedan ”sabbade” Anna Wijk det där genom att sätta en balja till mot Djurgården och gå upp på 48 poäng. Men ändå: fyra spelare inom en poängs marginal. Resten är långt efter. Åtta poäng i alla fall.

Fyra superstars:

Anna Wijk, Kais Mora

Emelie Lindström, Djurgården

Madelene Backlund, Rönnby

Anna Jakobsson, Endre

Den sistnämnde stod ju i fokus idag igen. Fyra raka mål som vände Endre-underläge till övertidsseger mot Falun. Vilken målmaskin alltså.

Hon ser ju det där med målskytte som ett jobb, om jag tolkar henne rätt.

– Alltså, jag räknar med att göra mål i varje match. En eller två bollar ska sitta, det är vad som förväntas av mig, liksom någon annan förväntas producera något annat. Det är inget konstigt alls, sa hon.

Sedan sa hon att hennes roll var att göra mål. Låter så enkelt. Jag replikerade med att om någon satt mig i rollen som målskytt så hade jag inte gjort mål ändå. Hon bara skrattade.

Jakobsson har gjort mål i alla matcher utom en i år. Snacka om kontinuitet.

Om poängligakampen sa hon så här:

– Det brukar ju mest vara Anna (Wijk) och Emelie (Lindström) i toppen så det är kul att vi är fler. Det speglar serien som är jämnare numera.

Tänker du inte på att vinna?
– Nej, verkligen inte. Jag kan bara tala för mig själv men det är inget fokus på sådant i Endre. Vem som gör mål och poäng spelar mindre roll. Vi har inte tid att räkna och tävla om sådana saker, vi vill bara vinna tre poäng.

Ödmjukhet, ödmjukhet, ödmjukhet. Denna innebandyns största styrka och svaghet.

***

Iksu överraskade mig spelmässigt mot Rönnby idag. Trodde inte man skulle ha förmågan att ta tag i spelet och skapa så mycket som man gjorde, medan Rönnby såg tama ut. Sedan repade det ju sig i sista akten, Iksu straffades för sin ineffektivitet och Rönnby kom ikapp.

Tufft för Iksu.

Samtidigt så har Rönnby en av SSL:s fyra superstars offensivt just nu – och det var just Madde Backlund som klev in och stal poängen från Iksu. Så som riktiga poängmaskiner och måltjuvar gör.

En sådan superstar – sorry, Emelie Wibron – saknar Iksu.

***

Damerna i övrigt idag (fem av sju matcher oavgjorda efter full tid, inklusive Endre-Falun och Rönnby-Iksu!):

Jönköping – Täby 7-6 (ot): Jönköping fortsätter att imponera och bärgade två pinnar mot Täby – och sköt också in mer hopp i slutspelskampen. Täby ledde dock med 6-4 i tredje perioden, men dubbla mål av JIK tvingade fram en förlängning där man sedermera kunde avgöra. Klara Löfgren sköt både 6-6 och 7-6 – samma Löfgren som inte gjort mål sedan säsongens andra match.

Huddinge – Telge 6-5 (ot): Huddinge fixade segern till slut. Michelle Oskarsson – som är stekhet just nu – sköt 5-5 på straff och avgjorde sedan också på övertid. Oskarsson har därmed satt sex baljor på de fyra senaste kamperna. Huddinge är fem poäng före Telge på negativ kvalplats och kan börja blicka uppåt istället för nedåt.

Dalen – Pixbo 2-7: Pixbo skyfflade på, hade 2-0 efter 55 sekunder (!) och tog till slut en säker seger borta mot Dalen. Hela sex poäng av Sara Helin som således var inblandad i alla Pixbo-mål utom ett.

Uppsala – Karlstad 2-2: Jodå, Karlstad snodde med sig en poäng från Uppsala. Hade det lite på känn, då man repat mod efter en usel start, och eftersom Uppsala har trubbel med kontinuiteten. Men Amanda Delgado-Johansson, snacka om att vara MVP i SSL, hon är den spelare som betyder mest för sitt lag. Hon satte båda Uppsala-målen idag. Och satte ju alla fyra Uppsala-målen senast mot Jönköping.

Djurgården – Kais Mora 4-10: Kais Mora körde över Djurgården till slut. I alla fall siffermässigt. Imponerande, minst sagt, även om det ska vara den skillnaden på lagen när man läser igenom laguppställningarna. Real Mora börjar göra skäl för namnet.

***

Skön söndag.

Men vi slipper gärna Egon – och medförande kaos – nästa helg.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB