Startsida / Inlägg

Öppnas slutspelsdörren ytterligare?

av Jonas Gustavsson

För en tid sedan, när Dalen och Täby var i bra form och gjorde ett tabellryck, så bloggade jag om att slutspelsstriden i damernas SSL var stängd.

Att Dalen och Täby skulle ta de två sista platserna bakom ”de sex stora”.

I samband med det där började både Dalen och Täby att vackla, speciellt Täby, men även i viss mån Dalen. Det har gjort att slutspelsdörren för bakomvarande lag öppnats igen. Framförallt är det överraskningen Jönköping och outsidern Uppsala som inlett jakten.

Jag är fortfarande av åstiken att om något lag kan knipa en slutspelsplats av jägarna, så är det Uppsala. Laget må leva i mångt och mycket på superstjärnan Amanda Delgado-Johansson, men å andra sidan räcker det otroligt långt att ha just en spelare som kan vara tungan på vågen, avgöra de tajta matcherna, kliva fram när det behövs som mest.

Det har Uppsala.

Det har inte Jönköping. Därför tror jag småländskorna får problem att hinna ikapp.

Uppsala – som tydligen ryckte i Emelie Lindström, vilket visar att man vill vara med och leka med de bästa lagen – är fem pinnar från åttondeplatsen. Om man vinner mot Falun borta, samtidigt som Täby faller mot Dalen, så är det hux flux bara två pinnar. Och då har uppstickaren Uppsala sannerligen vittring på den sista platsen. Och har också ett något, om än marginellt, lättare spelschema än Täby kvar.

Samtidigt: vinner Täby mot Dalen samtidigt som Uppsala förlorar mot Falun, ja då ökar avståndet till slutspel till åtta poäng. Då blir det jobbigt.

Men hoppet lever – trots att det ett tag såg ut att vara helt ute – för Uppsala.

Dock: jag tror fortfarande att topp-8 kommer stå sig grundserien ut.

***

Älskar poängkampen i SSL.

Madde Backlund, 50 poäng.

Emelie Lindström, 49 poäng.

Anna Wijk, 49 poäng.

Anna Jakobsson, 47 poäng.

Vilket race det kommer att bli.

***

Tippning av kvällen:

Dalen – Täby 1: Nja, Täby har sju raka förluster och brottas med formen just nu, även om man har poäng i tre raka matcher som förlorats först efter övertid. Men tror inte på trendbrott mot Dalen, som är starka, sopade banan med Falun senast och som har chansen att rycka i kampen om en slutspelsbiljett. Amanda Öhman är i fin målform, så jag sätter ettan.

Telge – Iksu 2: Nykomlingen Telge hade några pigga matcher i början av säsongen men har sedan sjunkit djupare och djupare ner i bottenstriden och avståndet upp till fast tabellmark har vuxit till fyra poäng. Att man kan lugga poäng hemma mot Alice Granstedt-förstärkta Iksu förefaller osannolikt, även om man spelade 4-4 borta mot samma motståndare. Iksu går inte samma fälla igen – lägger in tvåan.

Rönnby – Endre 1: Rönnby är i kalasform, vinner mer eller mindre allt just nu och är klar favorit hemma mot Endre som svajat lite på slutet, med ”bara” en sudden-seger hemma mot Falun och sedan en kollaps borta mot Pixbo. Klar etta. Notera att Adina Augustsson i Rönnby gjort mål i nio raka matcher.

Jönköping – Pixbo 2: Senast lagen möttes vann Pixbo med 10-2. Så stora siffror kommer det inte bli den här gången, främst eftersom JIK har lyft spelet rejält den senaste tiden. Däremot så är Pixbo ett klart vassare lag och kommer vinna, dock inte med några förkrossande marginaler. Stekheta duon Sara Helin och Julia Larsson avgör.

Karlstad – Kais Mora 2: Karlstad slåss med näbbar och klor för att fixa nytt kontrakt och har vittring på nästjumbon Telge. Att ta poäng hemma mot Real Mora blir dock övermäktigt, gissar jag. Gästernas bollrull är överlägset, och även om man inte är som bäst just nu, så är detta en match man bara ska vinna. Och det gör man också.

Falun – Uppsala 2: Stor kryssvarning, men har en känsla av att Uppsala kan ta det här i kraft av sin spetskompetens Amanda Delgado-Johansson. Hon har förmågan att bryta de mönster som krävs mot tajta Falun, som är stukade efter raset mot Dalen senast.

***

Trevlig fredagskväll!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB