Startsida / Inlägg

Priset till årets coach är redan klart

av Jonas Gustavsson

Oscar Lundin. Ett taktiskt geni.

Kanske dags att dela ut priset till årets coach redan nu?

Jag vill inte förringa lirarna i Warberg, men i min bok härrör lagets framgångar i stort till den taktiska delen, smartnessen i spelet, och där är Lundin hjärnan. Dagens match mot Storvreta var ett nytt bevis: laget spelade oerhört smart, bjöd inte på så många farliga lägen, tog tillvara på chanserna framåt. Man monterade ner Storvreta som fick rulla boll, men så mycket mer var det inte. Slutresultat: 5-3 till Warberg i Fyrishov, i en fullproppad arena.

Visst, Storvreta var sorgligt ineffektiva och Per Svedin i Warbergs-kassen var grym, men det förtar ändå inte hallänningarnas smartness.

Warberg kommer bli livsfarliga i slutspelet.

Man har också en riktigt bra leading-line. Men hade någon inför säsongen sagt att brunkaren Rikard Eriksson, WIC-rookien Mattias Kongstad och doldisen Daniel Karlander skulle vara en av SSL:s hetaste kedjor så hade nog någon beställt en sinnesundersökning. Men så är det faktiskt, där loket Eriksson går i bräschen (jag ville ju se honom i VM) och där Kongstad är totalt orädd och kylig när han får ett läge.

Oscar Lundin har sannerligen lyckats kräma ut det bästa ur alla.

Årets coach i SSL. Utan tvekan.

Storvreta? Fortfarande vilsna. Visserligen utan Rasmus Sundstedt, men ändå. Man har bra bollrull, men har otroligt svårt att omvandla spelet i mål. En kille som Henrik Stenberg känns inte igen alls, den där killern saknas. Även om jag tycker att Mika Kohonen har börjat varva upp – den där glorian kanske börjat räta upp sig igen – så har Stefan Forsman en del att grubbla över. Storvreta är inte i harmoni, är ingen lagmaskin och har, som det känns, tappat lite av sin identitet.

***

6000 personer (typ antar jag, eftersom det var gratis inträde och man antagligen uppskattade) i Saab Arena.

Kalasläge för topplaget Linköping att visa upp sig inför lite nya besökare. Då svarade man för ett rejält magplask, blev utmanövrerade av Helsingborg och föll med 5-2. Sett till spelet så var siffrorna inga konstigheter heller, även om Jonathan Paulsson i den skånska kassen hade en hel del att göra.

Helsingborg klarade pressen i början, åt sig in matchen i andra perioden och fick sedan bra utdelning.

När Daniel Johnsson gjorde skäl för smeknamnet ”Magic” i sista perioden med sitt drömmål fram till 5-1, en zorro-fint i ett friläge, så var det ridå för hemmalaget (om det inte redan var det efter den usla mittperioden).

Linköping-coachen Johan Astbrant var besviken efteråt, vilket man kan förstå:

– Jag är jättebesviken, speciellt med andra perioden. Vi tar inte kamperna, är inte med i duellerna, passningarna sitter inte på bladet. Detta var inte det rätta Linköping. Det är synd när det kommer så mycket folk att vi inte kan göra det bättre, jag är grymt besviken, sa han till TV12.

– Vi var inte på jobbet. Det som vi gjort bra tidigare gjorde vi inte nu. Vi var inte värda poäng.

Ett tag var ju Linköping verkligen en maskin som kändes ostoppbar. Den känslan har svalnat lite. Många som var ganska bleka idag. Och Martin Karlsson saknas så klart.

Helsingborg är som en trollerihatt: man vet inte vad som kommer ut. Men idag var det ett stabilt, homogent och smart lag som gick i rätt lägen. När man sedan har en målskytt med sådan spets som Daniel Johnsson så behöver man inte så många chanser framåt heller. Jag blir inte klok på skåningarna, men idag imponerade laget.

Backen Joachim Rosengren har ju föresten lämnat laget och man letar ersättare. Slog en pling till pensionerade Alexander Nede, och visst, både Helsingborg och Höllviken hade hört av sig.

– Jag pratade med Helsingborg för någon dag sedan. De frågade väl inte rakt ut, men jag förstod vad de ville. Men det är inte lösbart med mitt jobb. Dessutom har jag blivit pappa. Men de visste om mitt läge också, de ville nog bara kolla av, sa Nede.

***

Inför matchen mellan Pixbo och AIK annonserade hemmalaget att stjärnbacken Martin Östholm kritat på för tre nya år. Granlo kan således sluta drömma om att han ska komma tillbaka till Sundsvall.

Som tack för kaffet sköt Östholm dubbla mål i en odiskutabel 7-3-seger mot AIK inför storpublik i VM-arenan Scandinavium.

Som väntat. Pixbo är helt enkelt för bra för AIK.

Men inget att hänga upp sig på för AIK, deras nyckelmatch kommer på tisdag – då med nyvärvade Rickie Hyvärinen i laget – när man möter Höllviken på bortaplan. En match som mycket väl kan avgöra AIK:s öde den här säsongen.

***

På herrsidan idag så hade ju också Billy Nilsson lite ny show då han skickade in fem nya poäng – han har gjort tolv pinnar på de tre senaste matcherna – i Sirius starka 10-5-seger på bortaplan mot Granlo. Trodde inte att Sirius skulle segla iväg till en så tämligen klar seger borta, så det är imponerande. Därmed är Sirius bästa Uppsala-lag i tabellen, en placering och en poäng före rivalen Storvreta. Vem hade trott det inför säsongen?

***

Över till damerna.

Och vilken jävla smäll, som Dynamit-Harry hade uttryckt det.

Jumbon Karlstad åkte till Scandinavium och vann mot Pixbo med 7-3. Det ska ju liksom inte kunna hända mellan ett lag som tagit en pinne borta mot ett lag som tappat en poäng hemma, och där 26 poäng skiljde i tabellen inför matchstart.

Jag har ju pläderat om herrarnas SSL och alla skrällar, men inte sett samma skrällar på damsidan. Dags att äta upp det nu. Uppsala tvålade dit Iksu senast. Och nu detta. Säsongens i särklass största skräll alla kategorier.

Att dessutom Nanny Ögren går in och skjuter ett hattrick efter att inte ha gjort ett enda mål tidigare under säsongen blir liksom talande. Hon sköt ju dessutom bara tre mål på hela säsongen ifjol. Snacka om att kliva fram när det behövs som mest.

– Jag gjorde ett mål mot Telge, men det kom inte med i statistiken. Så det var extra skönt. Det var tre viljemål dessutom, sa hon till mig och höll med om att det var säsongens största skräll:

– Jag håller med, det är största skrällen i år.

Elin Forsberg i kassen var matchvinnare för värmländskorna.

– ”Foppa” var grym, sa Ögren.

Sedan drog hon paralleller till hockeylaget Färjestad som ju är från samma stad. Färjestad har ju också haft det tungt i höst, men sedan rest sig och gjort det bra. Kan Färjestad, kan vi, sa Ögren och menade att man tagit in hockeylagets ledord för att lyfta själva.

– Det är inte försent att börja plocka poäng trots att halva säsongen har gått, det har Färjestad visat. Kan de som kan vi. Deras ledord är hårt jobb och stort hjärta, och det har vi anammat. De har inte legat lika illa till som vi, men det gäller att gilla läget och bara köra, sa Ögren.

Hon var också – vilket hon måste vara – övertygad om att Karlstad löser nytt kontrakt. Poäng mot Dalen senast, skrällseger nu. Stark trend.

Pixbo? Kanske tagna av att lira i Scandinavium.

***

Damerna i övrigt:

Endre – Telge 9-3: Ja, det var ju inget snack. Såg delar av matchen och som väntat var Endre både en, två och tre klasser bättre än nykomlingen. Gotländskorna sprang ifrån till 7-0 innan Telge kom in i målprotokollet, och det var givetvis alldeles för sent.

Kais Mora – Falun 6-4: Rapporterna säger att Kais Mora borde vunnit stort. Nåväl, Jonna Mäkelä-comebacken och Johanna Holmbom-debuten slutade i alla fall med tre pinnar för storfavoriten, och det var väl det viktigaste även om fakta kvarstår: maskinen Real Mora är inte igång ännu.

Uppsala – Jönköping 4-5: 50 sekunder. Så mycket var det kvar när Jönköpings Felicia Gladh avgjorde matchen och bärgade tre pinnar hem till Småland – och det efter att JIK tappat en 4-2-ledning till 4-4. Uppsala fortsätter därmed att blanda och ge: skrällseger mot Iksu senast, hemmaförlust nu. Men imponerande av JIK.

Täby – Rönnby 4-13: Fem poäng av Madde Backlund och storseger för offensiva maskinen Rönnby. Trodde ju på Västerås-laget i den här matchen, men absolut inte att man skulle pulvrisera hemmalaget som varit överraskningslaget nummer ett under säsongen.

Skyldig er lördagens två matcher:

Iksu – Djurgården 5-5: Trodde ju att Djurgården skulle spela hem det här och man ledde ju också med 5-3, men två sena mål av Iksu räddade hemmapoäng. Legenden Emelie Lindström är verkligen i drömform just nu: fyra nya pinnar mot Iksu, totalt 16 poäng på de tre senaste matcherna. Galet.

Huddinge – Dalen 6-4: En skräll, om än en liten sådan. Huddinge är bra hemma och som sagt, det var liksom dags för poängutdelning nu efter ett gäng bra prestationer, och då plockade man en trea mot Dalen. Stockholmarna sprang ifrån till en 4-0-ledning och den orkade Umeå-laget inte svara på.

***

Nya matcher på tisdag. Uppsnack imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB